Welke studie kies jij?

Geplaatst op 12 oktober 2016 Door In School & Opleiding

Misschien wist je al van jongs af aan al wat je wilde worden, brandweerman, verpleegster of modeontwerp(st)er. Misschien is dat plan gewijzigd of weet je het gewoon nog steeds niet. Een studie kiezen is lastig. Het is vaak makkelijker om te kijken welke studie je vooral níet wilt doen in plaats van die je wél wilt doen. En als je dan weet wat je wilt gaan doen, dan heb je ook nog de keuze om te bepalen waar je wilt studeren.

Je kan natuurlijk in de regio Arnhem en Nijmegen gaan studeren, maar de wereld is groter en er zijn mogelijkheden genoeg. Deze overload aan keuze maakt het natuurlijk niet makkelijker. Check hier een aantal tips hoe je erachter kunt komen welke studie het beste bij jouw interesses en persoonlijkheid past. 

studiekeuze

Open dagen
Een goede manier om erachter te komen of een studie of school iets voor jou is, is door een open dag te bezoeken. De school ziet er dan misschien net iets mooier uit dan in het echt (er worden wat mooie plantjes neergezet en er hangen mooie reclame posters), toch geeft het vaak een prima beeld van hoe het daar is. Ook zijn er dan veel medewerkers, docenten en studenten aanwezig die je alles kunnen vertellen over de opleidingen en de onderwijsinstelling. Het is een aanrader om ook met een student te praten die een opleiding doet die jou interessant lijkt. Vraag naar haar of zijn ervaringen en waarom diegene het een leuke opleiding vindt. Dit geeft vaak meer inzicht in of het ook iets voor jou is.

Hoe weet je wanneer er een open dag is? Op de website van de onderwijsinstellingen vind je vaak wanneer er een open dag is. Ook op de website van Studiekeuze123 staat een overzicht van alle open dagen en meeloopdagen op het hbo en de universiteit. Een overzicht van open dagen van mbo opleidingen vind je op de website van de instelling zelf. Bijvoorbeeld hier bij het Rijn IJsel, het ROC A12 of bij ROC Nederland.

Meeloopdagen
Wil je echt weten hoe het is om een opleiding te doen? Dan is een meeloopdag misschien iets voor jou. Je loopt dan een dagje mee met een student en krijgt daardoor een goed beeld van de sfeer, inhoud en structuur van een opleiding. Dit werkt vaak erg goed wanneer je al weet welke opleiding je wilt gaan doen maar nog niet weet op welke school of universiteit. De manier waarop een opleiding wordt aangeboden kan nog best eens verschillen per onderwijsinstelling. Door een meeloopdag krijg je vaak een beter beeld van deze verschillen en welke het beste bij jouw manier van studeren past.

Test ‘t en vergelijk ‘t
Studiekeuze123 is een zeer complete website met wel heel veel informatie. Je kunt opleidingen binnen het hoger onderwijs met elkaar vergelijken op basis van 90 criteria, uiteenlopend van de kwaliteit van de opleidingen, studentenoordelen over de docenten, bruto startsalaris tot de gemiddelde kamerhuur per studentenstad of het aantal kroegen.

Tkmst.nl is een site die zich bezighoudt met studiekeuze en loopbaanoriëntatie. Met veel informatie over studiekeuze, studeren, wonen, financiën, studentensteden en buitenland. Er zijn games, tests, blogs en veel ervaringen van jongeren.

Zoek je als scholier of student informatie over een bachelor of master, kijk dan eens op Kiesjestudie.nl. Opleidingen worden met elkaar vergeleken en door studenten zelf beoordeeld, zodat meteen zichtbaar is welke hogeschool of universiteit de beste kwaliteit biedt. De best scorende opleidingen worden duidelijk aangegeven.

Op de website van het ROC kun je een test doen om te kijken waar je talenten en interesses liggen. Ook biedt ROC.nl een overzicht van alle opleidingen op elk niveau en de meest actuele stageplekken en vacatures. En om een duidelijk beeld te krijgen van een beroep kun je ‘Beroep in beeld’ raadplegen, waar filmpjes in staan van de meest uiteenlopende vakgebieden.

Inspiratie nodig?
Meet TV Arnhem heeft Meet my Career gemaakt. In deze afleveringen krijg je een kijkje in verschillende beroepen. Wie weet brengt het jou op ideeën.

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties