Smartphone en verkeer, who cares?

Geplaatst op 20 juli 2017 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Vrije tijd, Werk, geld & wonen

Eigenlijk zou iedereen er om moeten ‘caren’ als je naar de cijfers kijkt. Hier een aantal facts op een rij:

  • 1 op de 5 fietsongevallen waarbij jongeren betrokken waren, speelde smartphonegebruik een rol (Veilig Verkeer Nederland)
  • 77 proecent van de jongeren gebruikt weleens een smartphone op de fiets. (Veilig Verkeer Nederland)
  • Normaal gesproken is je stopafstand 5,4 meter als je 15km/h fietst. Bij het gebruik van je smartphone is dit 7,9 meter. (Juridisch bureau letselschade)
  • Bij 1 op de 10 fietsongevallen met letsel, speelt de smartphone een rol. (Juridisch bureau letselschade)
  • 60 procent van de bestuurders die betrokken waren bij een ongeval, was direct voorafgaand aan het ongeval afgeleid (Parool)
  • Het gebruiken van je smartphone of mobiel in de auto is verboden, de boete hiervoor is 230 euro. (Openbaar Ministerie)

Mij overkomt het niet
Hoe komt het dat als we op tv zien dat iemand in een rolstoel is beland of overleden is door een verkeersongeluk, dat wij dan denken dat het bij ons niet zal gebeuren? We zijn geschokt, maar denken toch al snel ‘mij overkomt het niet want ik let altijd goed op’. Het stomme is dat je dus niet goed kán opletten als je op je mobiel bezig bent. Hoe goed je ook je best doet met langzamer rijden, netjes rechts blijven rijden en telkens tussen het lezen door even snel omhoog kijken naar de weg voor je… Helaas, het blijkt dat ook dan je van je pad afwijkt en later op de hoogte bent van wat er om je heen gebeurt. Er wordt onderschat hoeveel er kan gebeuren in het verkeer in enkele secondes en hoeveel schade en narigheid dat ene moment kan aanrichten.

Modern girl dressed in retro style using cellphone against grunge brick wall

En toch doen we het
Waarom? We weten allemaal dat het gevaarlijk is toch? Het is zo aantrekkelijk om heel even te kijken of je al een reactie hebt op je geposte berichtje of als je mobiel geluid maakt, dan moet je toch even kijken wie je iets heeft gestuurd? Het is maar heel eventjes dat je wegkijkt. Heeft het te maken met het gevoel dat je niks wilt missen? Stel je voor dat je dat appje past 15 minuten later leest als je thuis bent? Wat gebeurt er dan? Stort de wereld dan in? Nee, maar toch willen we niet wachten. Misschien moeten we ons zelf aanleren toch even te wachten met het toegeven aan iets wat we willen? Kunnen we de verleiding van aandacht en informatie weerstaan tijdens het autorijden of fietsen?

Er zijn al diverse apps die ervoor zorgen dat je geen berichtjes krijgt als je op de fiets of in de auto zit. Iedereen weet dat het idee hiervan leuk is maar dat het niet werkt. Als je echt even je mobiel wilt checken, dan gooi je die app er af en kan je alsnog op je mobiel kijken. Het heeft dus te maken met willen, als je er niet op wilt kijken dan heb je ook geen speciale app nodig. De functie om je mobiel op vliegtuigstand te zetten kenden we namelijk al. Je verandert het pas als je inziet dat je mobiel nog wel eventjes kan wachten tot je op bestemming bent, het risico op een ongeluk is het je dan niet meer waard.

Two beautiful traveler young women friends riding black sports car together, focus on serious busy driver blond lady holding black steering wheel and cellphone, looking at screen, using app, messaging

Tags : , , , , , ,

Reacties