Soa? Waarschuw dan ook je (ex-)sekspartners!

Geplaatst op 15 december 2018 Door In Hulp & Info, Liefde & Seks

Als je een soa hebt, kun je die via seks doorgeven aan je sekspartners. Oók als je geen klachten hebt, kan dit gebeuren. Je sekspartners kunnen zo een soa hebben zonder dat ze het weten. Daarom is het belangrijk om bij een soa je sekspartners te waarschuwen.

Als een soa niet behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia. Als jij je partners waarschuwt, geef je hen de kans zich op tijd te laten testen en behandelen.

Door je huidige partner te waarschuwen bescherm je ook jezelf. Want als jij genezen bent van je soa en je hebt weer seks met je partner die nog niet behandeld is, dan kan hij of zij jou weer opnieuw besmetten. 

Wie waarschuwen?
Waarschuw niet alleen je huidige sekspartners, maar ook je ex-partners en andere sekscontacten. Zij kunnen de soa namelijk ook hebben en deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je sekspartners te waarschuwen, help je verdere verspreiding van soa’s te voorkomen. Overleg met de arts of verpleegkundige over welke periode je moet waarschuwen. Meestal gaat het alleen om de sekspartners van de laatste 6 maanden. Soms moeten ook sekspartners van langer geleden gewaarschuwd worden. Dit is afhankelijk van de soa die je hebt en of je klachten hebt.

Wil je zelf niet aan je partner of ex-partners vertellen dat je een soa hebt?
Dan kun je ook anoniem waarschuwen, zonder je naam te noemen. Dat kan via de website www.partnerwaarschuwing.nl. Als je een code hebt gekregen bij de soa uitslag, kun je die op die website invoeren. Dan kun je via de website een standaardbericht via e-mail of sms versturen, met of zonder je naam.

Ook je huisarts en de GGD kunnen je helpen om je partner of partners te waarschuwen. Als je wilt kan dat ook zonder dat je naam genoemd wordt. Iemand wordt alleen gewaarschuwd als jij daar toestemming voor geeft.

Ben je zelf gewaarschuwd voor een soa?
Neem dit dan serieus. Laat een soa-test doen, ook als je geen klachten hebt. Want je kan een soa hebben, zonder dat je het merkt. En ook dan kun je de soa doorgeven. Dus laat je testen en zo nodig behandelen. Dat is goed voor jouw gezondheid én voor die van anderen!

Maak jij je zorgen? Heb je onveilige seks gehad? Heb je vage klachten? Doe de online soa-test en laat je adviseren. 

 

Bron: sense.info / partnerwaarschuwing.nl

Tags : , , , ,