Tips voor een supergoedkope zonvakantie!

Geplaatst op 30 juni 2014 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Vrije tijd

Misschien ga je dit jaar voor het eerst op vakantie met je vrienden of je vriend/vriendin. Het hele jaar ben je al hard aan het sparen en je pakt ieder vakantiebaantje aan om zoveel mogelijk geld te verdienen. Want een relaxte zonvakantie kost nu eenmaal geld. Natuurlijk beslis je zelf hoe duur je een vakantie wilt maken, maar er zijn hoe dan ook een aantal kosten waar je niet op kunt besparen. Of toch wel? Hoewel het even duurt voordat het zomervakantie is, doe je er verstandig aan om nu al na te denken over de mogelijkheden, je wensen én je budget. We geven je vast een aantal handige tips waarmee je makkelijk kunt besparen op je vakantie-uitgaven.

Standaard kosten
Wie op vakantie gaat heeft altijd te maken met een aantal vaste kosten. Denk daarbij aan de uitgaven voor je reis, het verblijf, eten en drinken en souvenirs. Natuurlijk wil je op vakantie ook het nodige beleven en daarvoor moet je meestal ook betalen. Wil je een leuke excursie doen, diepzeeduiken of een quad huren dan kost dat geld. Voor de meeste bezienswaardigheden moet je overigens ook een (kleine) vergoeding betalen. Hou hier rekening mee in je begroting en kies de goedkopere opties uit. Voor een dagjes strand met zelf meegenomen drankjes en hapjes ben je vaak niet meer dan 10 euro kwijt. Wil je een avond los gaan in een trendy club, dan ben je al gauw 50 euro kwijt voor entree en drankjes. De kleine, gezellige en meestal rustigere cafés zijn meestal veel goedkoper en zeker niet minder gezellig. Ga je op vakantie naar een land waar de gemiddelde prijzen standaard al lager liggen dan in Nederland dan scheelt je dat op een week vakantie ook al gauw honderden euro’s. Een populaire vakantiebestemming zoals bijvoorbeeld Spanje is goed betaalbaar. Kies je tijdens je vakantie voor een appartement waar je zelf moet koken, dan is dat vele malen goedkoper dan een all-inclusive hotel. 

zonvakantie

Heel vroeg of heel laat boeken
Wie persé in de zomervakantie weg wil, betaalt het volle pond. Reisaanbieders gooien de prijzen flink omhoog in de vakantietijd omdat ze weten dat iedereen dan met vakantie wil. Wil je echt goedkoop op vakantie, boek dan een tripje in het laagseizoen of nét buiten de vakantieperiode. In de meeste gevallen ben je dan honderden euro’s goedkoper uit voor dezelfde vakantie. Ga je nog naar school dan kun je meestal niet buiten de vakanties op reis. In dat geval kun je alsnog besparen op je reis. Kies bijvoorbeeld voor een last-minute vakantie die tot wel 25% goedkoper zijn dan reguliere vakanties. Bij een last-minute geldt meestal dat je binnen een week na het boeken ook al vertrekt. Gunstige maanden voor het boeken van een last-minute in de zomervakantie zijn juli en augustus. Ook op internet vind je scherpe aanbiedingen en kun je de verschillende vakanties goed met elkaar vergelijken. Je kunt je vakantie juist ook heel vroeg boeken. Dan krijg je vaak een zogenoemde vroegboekkorting die al gauw op kan lopen tot honderd euro.

Werkvakantie
Wil je graag op vakantie en je ook bereid om je handen uit de mouwen te steken? Dan is een werkvakantie misschien iets voor jou.Als je werkt tijdens je vakantie dan kun je nog een extra centje verdienen! Het werk kan varieren van de horeca tot het begeleiden van een zomerkamp van lokale kinderen. ‘s Avonds en in het weekend heb je genoeg tijd om lekker uit te gaan en je misschien kun je zelfs wel een weekje langer blijven van het geld dat je hebt verdiend. Daarnaast leer je de mensen, hun gebruiken, de cultuur van het land en de taal heel goed kennen tijdens een actieve werkvakantie. Spreek je naast Engels nog een andere taal zoals Spaans of Turks, dan is een werkvakantie misschien extra geschikt! In combinatie met goedkope uitjes zoals wandelen en strandbezoek kun je de vakante pas écht low budget houden.Je hebt het allemaal zelf in de hand!

Rondtrekken met een backpack
Vakanties zijn er in alle soorten en maten. Dure all-inclusive vakanties, vakanties met verblijf in een appartement waar je zelf moet koken, campingvakanties én backpack vakanties! In tegenstelling tot de georganiseerde (groeps)reizen ga je tijdens een backpackreis helemaal zelfstandig op pad. Meestal reis je met de fiets, trein of de auto naar je vakantiebestemming. Daar aangekomen bekijk je per dag waar je gaat slapen en waar je reis de volgende dag naartoe gaat. Backpacken is niet voor iedereen weggelegd want je moet wel een beetje avontuurlijk ingesteld zijn.


Wil het écht goedkoop houden, kies dan voor couchsurfen. Couchsurfen staat voor overnachten bij mensen thuis. Het klinkt raar, maar veel mensen (ook in vakantielanden) vinden het leuk en gezellig als er vreemden blijven slapen. Mensen uit een ander land brengen namelijk altijd nieuwe verhalen mee. Meestal zijn de mensen die hun huis als “hotel” aanbieden zelf ook dol op reizen. Op de site van couchsurfing vind je hier alle informatie over. Let wel goed op: controleer altijd bij wie je terecht komt. Probeer te achterhalen of de aanbieder betrouwbaar is en vraag bijvoorbeeld aan andere gasten wat hun ervaringen zijn op dit adres. Is couchsurfen niks voor jou? Ga dan op pad met je tent en kies voor overnachtingen op een goedkope camping. Hostels met alleen ontbijt zijn vaak ook voor minder dan 30 euro per nacht beschikbaar.

Tags : , , , , ,

Reacties