Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen: waar stem je eigenlijk voor en op wie moet je stemmen?

Geplaatst op 20 februari 2019 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld

Woensdag 20 maart 2019 kan iedereen van 18 jaar en ouder zijn of haar stem laten horen tijdens de verkiezingen. Naast de Provinciale Statenverkiezingen zijn er dit jaar ook verkiezingen voor waterschappen. Wij geven je uitleg over waar je precies voor stemt en helpen je op weg bij het maken van een keuze!

Provinciale Statenverkiezingen
Bij de Provinciale Statenverkiezingen worden leden van de Provinciale staten verkozen. De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordiging van de provincies, waarvan het aantal leden afhankelijk is van het aantal inwoners per provincie. Deze leden kunnen per provincie worden verkozen, zo ook in Gelderland. Aan de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland doen 15 politieke partijen mee. De Provinciale Staten regelen veel in onze provincie. Stemmen is dan ook belangrijk! Zo wordt er besloten waar woningen, wegen en natuurgebieden komen. Ook het regelen van bussen en plekken van bushaltes is een belangrijke taak.

Op wie moet ik stemmen? Gebruik de Stemhulp!
Om te voorkomen dat je door alle bomen het bos niet meer kunt zien, zijn er meerdere stemhulpen die je kunnen helpen om een goede keuze te maken. Omroep Gelderland heeft een speciaal Gelders Kieskompas gemaakt voor elke regio, zo ook Arnhem. Je krijgt hier alleen vragen en stellingen voorgelegd die van belang zijn voor Arnhem. Deze staat vanaf 25 februari online op de website www.gldstemt.nl. Je kunt je politieke voorkeur ook testen aan de hand van 29 stellingen op de website van de Stemwijzer, waar ook een stemwijzer voor Gelderland is te vinden.

Maar als je eenmaal een partij hebt gekozen, op wie moet je dan stemmen? De meeste mensen stemmen op de nummer 1 van een partij. Dat is de lijsttrekker. Je kunt ook stemmen op iemand anders van de lijst. Bijvoorbeeld speciaal omdat het een vrouw of een jongere is. Of omdat het iemand is die je kent.

Waterschapsverkiezingen
En dan de tweede verkiezing waar je op 20 maart voor kunt gaan stemmen: de waterschapsverkiezingen! In Nederland zijn er 21 waterschappen die zorgen voor schoon en voldoende water. Ook zorgen ze ervoor dat Nederland niet overstroomt. Waterschappen houden zich bezig met de vraag hoe overstromingen voorkomen kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook hoe we het rioolwater schoon kunnen houden. Je kunt met de verkiezingen een stem uitbrengen op een kandidaat naar keuze. Zo bepaal je mee wie er in het bestuur van het waterschap in jouw gebied komt. Je hebt dus invloed op de keuzes die het bestuur maakt als het gaat om waterbeheer. 

Stemhulp voor de Waterschapsverkiezingen
Op de website van MijnStem kun je een stemtest doen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. De vragen van de stemtest over de waterschappen gaan onder andere over het inzetten van zonnepanelen en wat er in geval van droogte met het water moet gebeuren.

Meer informatie?
Waarom stemmen op 20 maart? Hoe ziet het stembiljet eruit? En hoe kan je eigenlijk stemmen? Antwoord op deze en nog veel meer vragen lees je in de verkiezingskrant. Deze krant legt in gewone taal uit waar de verkiezingen over gaan. Als je benieuwd bent welke partijen er allemaal zijn en waar ze voor staan, hebben we hier een handig overzicht gemaakt. In dit artikel lees je ook meer informatie over hun jongerenorganisaties.

Tags : , , , ,