Vlees, vis of groen? Informatie over vegetarisch en veganistisch eten

Geplaatst op 12 juni 2019 Door In Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld

Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch. Je eet dan bewust geen vlees, vis of gevogelte. Sommige mensen doen het omdat ze het niet lekker of gezond vinden en andere vanwege het dierenwelzijn of het milieu. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, dus naast vlees en vis ook geen kaas, melkproducten en eieren eet, dan ben je een veganist. Een tussenweg is de flexitariër. Dan eet je een aantal dagen in de week geen vlees of vis. Maar waarom zou je dat doen en als je het doet, is het dan wel gezond om De schijf van vijf compleet te negeren?

Belangrijke voedingsstoffen voor veganisten en vegetariërs
Als je vegetarisch of veganistisch eet, dan is het belangrijk dat je bewuster omgaat met je voeding. Want als vegetariër of veganist mis je bepaalde voedingsstoffen die alleen in dierlijke producten zitten. Toch heeft je lichaam deze voedingsstoffen nodig. Op welke voedingsstoffen moet je letten en waar haal je die vandaan als je geen vlees en vis eet?

De belangrijkste voedingstoffen die je al veganist of vegetariër bewust moet uitzoeken zijn:

  • Eiwitten heb je nodig want die leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Het is belangrijk voor je spierweefsel. Eiwitten zitten vooral in vis, vlees, eieren, zuivel, noten en peulvruchten. Er zijn verschillende soorten eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn anders dan dierlijke eiwitten. In dierlijke eiwitten zitten meer essentiële aminozuren (die heb je nodig) dan in plantaardige eiwitten. Het is een ingewikkeld verhaal en waar het op neerkomt is dat je er als vegetariër of veganist voor moet zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende bronnen van eiwit eet.
  • IJzer heb je nodig voor het transport van zuurstof door je bloed. Het zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen. Als je geen vlees eet, dan moet je dus extra groenten eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Daarnaast moet je voldoende fruit en groente eten waar vitamine C in zit omdat die ervoor zorgen dat je lichaam het ijzer goed kan opnemen.
  • Vitamine B12 is nodig voor het maken van rode bloedlichamen, die voor een goede werking van het zenuwstelsel zorgen. B12 zit alleen in dierlijke producten. Veganisten (iemand die helemaal geen dierlijke producten eet) moeten dit dus uit voedingssupplementen halen. Vegetariërs kunnen als zij genoeg zuivel eten en drinken wel voldoende B12 binnen krijgen.
  • Vitamine B1 heb je nodig voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel. Deze vitamine zit vooral in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en melkproducten. Een tekort aan B1 komt weinig voor. Als je gevarieerd eet dan hoef jij je hier dus niet druk over te maken.
  • Calcium heb je nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Het zit in melkproducten, groenten, noten en peulvruchten. Als je geen zuivelproducten eet of drinkt dan kan je een tekort krijgen aan calcium.

Wil je meer weten over voedingsstoffen? Kijk dan eens in de encyclopedie van het Voedingscentrum.

Waarom vegetariër of veganist worden?
Er zijn mensen die stellen dat vlees eten slecht is voor je gezondheid, maar dit is niet bewezen. Wat wel gezegd kan worden, is dat vegetariërs vaak vrij gezond eten. Dit komt doordat zij de voedingstoffen die in vlees zitten moeten vervangen en daarom doorgaans gevarieerd eten. Ze eten dus meer groenten, noden en zaden dan iemand die vlees eet.

Een groot deel van de vegetariërs eet geen vlees en vis omdat zij zich bekommeren om het dierenwelzijn. Zij vinden het dus zielig voor de dieren.

Een andere reden om vegetarisch te eten is omdat veeteelt slecht is voor het milieu. Zo zorgt het voor grootschalige ontbossing, broeikasgassen en een hoog energieverbruik. Ook het houden van vee voor zuivel of eieren draagt hier aan bij. Verder is het verbouwen van sojaproducten ook niet goed voor het milieu. Op internet kan je veel informatie vinden over dit onderwerp. Het is soms lastig om betrouwbare informatie te vinden omdat veel instellingen en bedrijven die hier onderzoek naar doen, niet neutraal zijn. Hun onderzoeksresultaten worden daardoor veelal naar hun hand gezet.

Als je meer over wilt weten over veeteelt en milieu, kijk dan eens op de pagina van Greenpeace of van Milieu Centraal.

De reden om geen vis te eten, kan te maken hebben met het feit dat steeds meer vissoorten verdwijnen door overbevissing, doordat het ecosysteem ontregeld raakt en omdat veel andere zeedieren onbedoeld in visnetten verstrikt raken, de zogenaamde ‘bijvangst’.

Er zijn dus best wat redenen te bedenken om vegetariër of zelfs veganist te worden. Als je het wordt of bent, let dan goed op dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Een bijdrage leveren aan een betere wereld kan pas als je zelf gezond bent.

Vegetarisch en veganistisch eten in Arnhem
Ben je benieuwd waar je in Arnhem veganistisch en vegetarisch kunt eten? Op deze kaart vind je een overzicht van  horeca in Arnhem met een vegetarisch en/of veganistisch aanbod qua eten.

De app Checkit van Question Mark is een handige tool om te checken of een product gezond is en welke invloed het heeft op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Je kan hem downloaden in de App Store of  via Google Play.

Beeld: Carinna en Duha

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,