Wat kan ik doen als mijn ouders gaan scheiden?

Geplaatst op 4 januari 2020 Door In Hulp & Info, In het gezin, Jij & de wereld

Als je ouders gaan scheiden doet dat natuurlijk veel met je. Of je het misschien al een beetje zag aankomen of niet, het blijft vaak een verdrietige en verwarrende situatie. In dit artikel geven we je tips en informatie over wat je allemaal kunt doen en waar je terecht kunt.

Veel vragen
Bij een scheiding komen soms veel vragen om de hoek kijken. Veel jongeren vragen zich bijvoorbeeld af of de scheiding door hen komt. Bedenk dan dat het nooit jouw schuld is, maar een keuze van je ouders. Ook zitten veel jongeren bijvoorbeeld met de vraag bij wie ze moeten gaan wonen. Over de vragen die je hebt kun je het beste met je ouders praten, zodat je niet met die vragen rond blijft lopen. Als zij weten waar jij mee zit, kunnen ze je ook helpen.

Je bent niet alleen
Per jaar zijn er ongeveer 70.000 kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Hoewel iedereen er natuurlijk anders mee om gaat, kun je elkaar wel helpen. Met dit idee is Villa Pinedo ook opgezet: hier kun je vragen stellen aan andere jongeren of online hulp krijgen van een buddy. Deze buddy is een jongere die zelf ook gescheiden ouders heeft en die is opgeleid om je te helpen.

Waar kun je nog meer terecht?
Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon. Je kunt met hen over alles praten. Ook als je het alleen fijn vindt om je verhaal te doen, zitten zij voor je klaar. Op de website van Ouders uit elkaar kun je heel veel antwoorden op vragen over een scheiding vinden. Ook als je even wilt praten ben je hier aan het juiste adres.  In Arnhem kun je met een hulpvraag rondom een scheiding terecht bij de wijkteams. Ook biedt Rijnstad omgangsbemiddeling aan, en biedt KIESgroep Arnhem gratis hulp aan kinderen en jongeren bij een echtscheiding.

Op de website Villapinedo.nl kun je ook terecht voor advies, informatie, hulp en antwoord op al je vragen rondom gescheiden oudes. Op deze website kun je chatten en vragen stellen aan het jongerenteam. Zij hebben zelf ook gescheiden ouders en begrijpen goed met welke problemen en gevoelens je te maken hebt. 

Tips
– Bedenk dat je ouders niet gaan scheiden vanwege jou. Jij doet niks verkeerd en het is dan ook zeker niet jouw schuld. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissingen.
– Het zal even duren voordat je gewend bent aan de nieuwe situatie, maar dat is heel normaal. Uiteindelijk vind je je weg weer terug. Hou je vast aan dat idee.
– Blijf met je ouders praten over dingen waar jij een antwoord op wilt.
– Ga vooral door met de dingen die jouw leven leuk maken.
– Het kan helpen om met vrienden of vriendinnen over de situatie te praten. Ook kun je gebruik maken van de websites die hierboven zijn besproken. Praten helpt echt!

In dit artikel doet Lola haar verhaal over de scheiding van haar ouders. 

Tags : , , , , , ,

Reacties