Wat te doen als je je niet kan concentreren?

Geplaatst op 21 mei 2014 Door In Hulp & Info, School & Opleiding

Af en toe is het best lastig om je goed te concentreren op je schoolwerk. Je kent het wel, dat gevoel als je huiswerk aan het maken bent en je muur zelfs nog interessanter is. Hier zijn wat tips, zodat je je beter kunt concentreren tijdens het studeren of huiswerk maken.

concentreren

Concentratie geeft eigenlijk aan hoe lang iemand zijn aandacht bij iets kan houden. Wat dwarszit tijdens de concentratie is afleiding. Je kunt er zelf proberen voor te zorgen dat er zo min mogelijk afleiding is. Mobiel uit dus! Als je soms de drang hebt om toch even je WhatsApp te checken omdat je misschien iets belangrijks mist, denk dan aan de vrije tijd die je zult hebben als je dit werk af hebt. Hoe sneller je alles goed afwerkt, hoe meer vrije tijd je over houdt!

Als je echt heel erg veel te doen hebt, als je bijvoorbeeld een toetsweek hebt, is het handig om een to-do-list te maken. Hierdoor kun je wat meer orde in de chaos scheppen en kun je dingen afstrepen die je gedaan hebt. Het is bij het maken van zo’n lijstje wel belangrijk dat je prioriteiten stelt. Wat is het belangrijkste en wat moet als eerste af? In de ochtend ben je het scherpst, dus het is handig om de moeilijkste dingen, of de dingen die het meeste concentratie vergen ‘s ochtends te doen. Een goede nachtrust is cruciaal, dus ga niet super vroeg opstaan als je dan niet minimaal acht uur slaap krijgt. Er zijn ook allerlei apps waarmee je takenlijsten kunt maken en beheren, zoals Remember The Milk.

Als je vooral last hebt van afleiding, kun je het beste in een stille ruimte gaan zitten. Richt je even helemaal op je werk en je zult zien dat het veel sneller gaat. Wanneer je last hebt van motivatie problemen, kun je ook in een stille ruimte gaan zitten, maar misschien maakt dat je niet gemotiveerder. Samen studeren is dan ook een optie. Je kunt elkaar aanmoedigen om te studeren en dan word je ook meer gemotiveerd. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele tijd gaat lopen kletsen, maar zodra de een aan het werk is, zal de ander ook gemotiveerd worden om aan de slag te gaan.

Als je dan ein-de-lijk al je taken hebt volbracht, mag je jezelf natuurlijk wel belonen met een ijsje!

Door: Lucca, redactie Jongin Arnhem

Tags : ,

Reacties