Bijbaan en vakantiewerk

Geplaatst op 10 juli 2019 Door In Werk, geld & wonen

Vakkenvullen, folders bezorgen, bedienen in een restaurant, fruit plukken, tandpastadopjes draaien, kleding verkopen, afwassen in een hotel, kroketten bakken, helpen op een kinderboerderij… er zijn zoveel bijbanen en vakantiewerk. Maar toch, hoe kom je eraan? Dat lees je hier!

Hoe vind je een baantje?
Je kunt een bijbaantje vinden door te kijken in advertenties in de krant of bij bedrijven, op internet of via het uitzendbureau. Je moet ook zoveel mogelijk mensen vertellen dat je op zoek bent naar een bijbaantje, want misschien weten je familie of vrienden iets. Je kunt ook zelf bij bijvoorbeeld supermarkten langsgaan en vragen of ze nog iemand nodig hebben. Op de website van NIBUD Scholieren vind je allerlei informatie over bijbanen.

Je kunt bijbanen en vakantiewerk bekijken op bijbanen.nlzoekbijbaan.nl of scholierenwerk.nl.

Geld terug vragen
Als je vakantiewerk of een bijbaan hebt (gehad), kun je onder bepaalde voorwaarden geld terug krijgen van de Belastingdienst. Houd hiervoor je jaaropgave in de gaten. De jaaropgave krijg je elk jaar in januari of februari, van de werkgever waar je het jaar daarvoor gewerkt hebt. Hierop staat hoeveel je verdiend hebt. (Had je meerdere baantjes, dan krijg je ook meerdere jaaropgaven).

Op de jaaropgave staat ook hoeveel loonbelasting(=loonheffing) er is ingehouden. De te veel ingehouden loonheffing kun je terug vragen door aangifte te doen bij de belastingdienst.

Ben je jonger dan 18 jaar en ga je vakantiewerk doen? In dit artikel vind je informatie over je rechten en plichten, zoals bijvoorbeeld het minimumloon, hoeveel uur je mag werken en tot hoe laat je mag werken. Daarnaast mag je als minderjarige ook bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren, iets om ook goed op te letten.

 

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties