Zonder stress je examens in

Geplaatst op 12 mei 2023 Door In Hulp & Info, School & Opleiding

De examens komen er weer aan  en dat betekent examenstress! Of toch niet? Ga jij alles goed voorbereiden of wacht je tot het laatste moment?

brace yourselves

Een goede planning is het halve werk
Voor je begint met leren, is het handig om een planning te maken. Stel je zelf de volgende vragen: Welke vakken heb je en wanneer? Wat moet je precies allemaal kennen? Hoe lang doe je er ongeveer over om dat allemaal te leren? Wat vind je moeilijker en kost meer tijd?

Check hier het examenrooster.

Alles wat je voor een vak moet leren, kun je het beste opdelen in stukken (onderwerpen, hoofdstukken of paragrafen).  Je kan dan telkens een stuk leren en makkelijk afwisselen met andere vakken. Bedenk goed hoe lang je met zo een stuk bezig bent. Schat dit ruim in zodat je niet in de stress hoeft te schieten als je langer bezig bent dan gepland.

Denk eraan dat je soms stukken die je al eerder hebt geleerd, moet herhalen. Lees deze nog een keer door en ga dan verder met het nieuwe stuk.  Hou daar dus rekening mee in je planning.

Iedereen leert op zijn eigen manier. Ontdek zelf wat jij prettig vindt om te doen. Leer jij liever op een dag één vak en de volgende dag een ander vak? Of wissel je liever af en leer je stukjes van meerdere vakken op een dag? Leer je thuis op de bank, in de bieb of liever aan je bureau? In een rustige omgeving, of juist in een drukke? Met muziek of zonder muziek? De manier waarop je leert is niet belangrijk, zolang je voor jezelf een prettige manier hebt gevonden die voor jou goed werkt.

Examens oefenen
Om helemaal goed voorbereid naar je examen te gaan, kan je examens oefenen. Dit kan door oude examens te maken of door de Examenbundels te scoren. Voor bijna alle examenvakken is er een Examenbundel  beschikbaar waarin examenopgaven staan. Ook is er een serie Samengevat waarin alle examenstof compact is samengevat. Deze examenbundels en de serie Samengevat kun je bijvoorbeeld bij Bibliotheek Arnhem of in de schoolbibliotheek lenen. Ook kan je ze kopen via het internet.

Op examenbundel.nl vind je nog meer mogelijkheden om goed voorbereid je examen in te gaan.

Voor havo en vwo leerlingen zijn er ook samenvattingen van examenstof te vinden op de website Examenoverzicht. Deze zijn geschreven door leerlingen en gecheckt door leraren. Daarnaast vind je er ook tips per examenvak.

Tips en tricks

  • Loopt je planning helemaal in de soep? Raak niet in de stres, maar pas je planning aan en ga weer met volle moed verder.
  • Neem tussendoor pauze. Als je concentratie even tegen zit, dan kan je beter even iets anders gaan doen.
  • Je kan beter niet leren tot vlak voor het slapen gaan omdat je dan onrustiger kunt slapen. Ga eerst nog even een half uurtje iets anders doen, zoals tv kijken, kletsen of een spelletje spelen.
  • Probeer een bepaald ritme aan te houden door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
  • Neem voldoende nachtrust. De stof kan je dan beter verwerken en als je wakker bent kan je ook beter nieuwe informatie onthouden.
  • Ontbijt elke ochtend en eet voldoende vitamines, deze helpen je om je goed te kunnen concentreren.
  • Loop een aantal uur voor het examen nog even alle stof globaal door.
  • Blijf niet te lang hangen bij een vraag die je niet weet, sla die over en kom daar later op terug.
  • Als je tijd over hebt, gebruik die nuttig en lees bijvoorbeeld nog een keer iets door.
  • Tot slot, heb vertouwen in jezelf!

Welke cijfers moet je scoren om te slagen voor je examen?
Welke cijfers moet je halen om de examens te halen? Een eindexamenkandidaat maakte dit jaar een handige website: wanneergeslaagd.nl

Tags : , , , , , , , , , , , , ,