10 handige tips om geld te besparen, van Nibud-gebruikers

Geplaatst op 21 november 2022 Door In Artikelen, Hulp & Info, Lifestyle, Werk, geld & wonen

Het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) is een landelijke organisatie die zich bezig houdt met de financiën van huishoudens. Het instituut geeft informatie en advies over -en doet onderzoek naar- geldzaken van consumenten. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Nibud, maakten ze een selectie van de 40 beste door consumenten ingezonden geldbesparingstips. We hebben tien van deze handige tips op een rijtje gezet.

Rouse2Action Geld Sparen

Veel inzenders geven aan dat het belangrijk is om het hele gezin bij de geldzaken te betrekken. Het is belangrijk dat kinderen zich bewust worden van geld, zodat zij er op latere leeftijd ook goed mee om kunnen gaan. Daarnaast is het slim om alle inkomsten en uitgaven vast te leggen in een huishoudboekje. Hieronder volgen 10 handige tips om geld te besparen. Voor meer tips kun je HIER terecht.

Léon:
Eén van de belangrijkste dingen is om ook je kinderen erbij te betrekken. Het is niet alleen gezellig en goed voor de band van het gezin, maar kinderen hebben vaak ook een onbevangen blik. Kijk samen met hen de reclamefolders door en vraag hen hoe zij geld zouden besparen op de boodschappen. Geef je kinderen het boodschappenlijstje en kijk of je geld kunt overhouden. Je zou het gespaarde geld kunnen gebruiken voor een uitje voor de kinderen.

Bart:
Door mijn uitgaven te rubriceren, had ik al snel inzicht én wist ik waarop ik kon/moest besparen. Zo heb ik verzekeringen aangepast, abonnementen beëindigd, doe ik veel goedkoper boodschappen door bijvoorbeeld huismerken te proberen en meer op aanbiedingen te letten. Ik plan minder uitjes of dichterbij en gebruik minder brandstof. Ik draai niet elke euro om, maar ben me simpelweg meer bewust van wat ik uitgeef. Daardoor besteed ik veel minder dan jaren geleden. Heb ik nu een minder leuk leven? Nee integendeel, het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

Neeltje:
Ik vind het leuk uitgebreid te koken met Kerstmis. In oktober bedenk ik daarom al het kerstmenu. In de periode vanaf oktober kan ik dan al op de aanbiedingen letten en alvast de benodigde ingrediënten in huis halen. Zo kost het kerstdiner me niet veel extra en – bijkomend voordeel – hoef ik alleen nog maar verse groenten te halen in de dagen voor Kerstmis. Besparing op zowel de kosten als stress!

Anita:
Automatisch geld laten overboeken naar je spaarrekening, nadat je loon gestort is. En via pinsparen, dat kan bij sommige banken, spaar je ‘onbewust’ een leuk bedrag bij elkaar!

Sandra:
Mijn bespaartip: één paar keer per jaar eerst de koelkast, vriezer en voorraadkast geheel leegeten, voordat je weer boodschappen mag doen. Soms blijkt dat ik nog wel drie weken voorraad in huis heb! Vaak ontstaan zo ook nieuwe eet-ideetjes, vanwege ingrediënten die anders nooit gecombineerd zouden worden.

Suus:
De dure decembermaand komt er weer aan. Mijn budgettip: begin al  augustus en september met het verzamelen van kleine cadeautjes. Vaak in de uitverkoop, omdat er weer nieuwe collectie in de schappen komt. Bewaar wat geld om voor iedereen één mooi cadeau van het eigen verlanglijstje te kopen. De zak van Sinterklaas is dan gauw gevuld met alles wat je al verzameld had en je portemonnee blijft in december weer wat voller. Dan kun je toch die kerstboom kopen!

Kim:
Mijn spaartip is het sparen van supermarktzegels. Bij veel supermarkten kun je koopzegels kopen. De rente is beter dan de huidige spaarrente. Wij sparen de boekjes op voor bijvoorbeeld de vakantie of dure decembermaand… en leveren de boekjes dus in wanneer het financieel het best uitkomt! Als je weinig te besteden hebt, is dit toch een leuk spaarpotje.

Arnout:
Koop je kleding of andere artikelen die je nodig hebt bij de kringloopwinkel. Dit is voordeliger en beter voor het milieu!

Cora:
Als ik iets leuk vond, kocht ik dat vaak in een opwelling. Maar nu denk ik er een paar dagen over en dan blijkt vaak dat ik het toch niet nodig heb. Dus ik geef mezelf nu een paar dagen bedenktijd.

Erik:
Je kunt pas goed kunt budgetteren als je weet wat je uitgeeft. Meten is tenslotte weten. En dan moet je dus je uitgaven opschrijven. Allemaal. Niet alleen de boodschappen, maar ook die rosé op het terras, dat frietje tussen de middag, het saucijzenbroodje op het station en zelfs die chocoladerepen die je blijkbaar 5 keer per 2 weken koopt. Wat bleek? De lijst toonde genadeloos niet alleen mijn achteloze uitgaven, maar ook al die lekkere extra’s die tussen mij en mijn beoogde gewicht staan. Dus onverwacht neveneffect van bewust omgaan met geld is dat het goed voor de lijn is, wie had dat gedacht?

Huishoudboekje
Om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, is het slim om gebruik te maken van een huishoudboekje. We hebben zo’n handig huishoudboekje ontwikkeld, dat is HIER gratis te downloaden en te bewerken met bijvoorbeeld Excel of Google Docs.

Foto: Manal, Rouse2Action
Bron: Nibud

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,