30 jongeren vertellen hun verhaal over depressiviteit met de buitenexpositie OPEN

Geplaatst op 3 februari 2021 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, Kopzorgen, Lifestyle

Op 2 februari 2021 startte op het Audrey Hepburnplein in Arnhem de buitententoonstelling OPEN over depressiviteit: een project van stichting Open Mind waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen (18-35 jaar), mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken, door hun eigen verhaal te delen over depressie. Stichting Rijnstad haalde de buitenexpositie naar Arnhem in samenwerking met 13 zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio, waaronder Iriszorg, Jongin Arnhem en jongerencentrum Willemeen. “Om jongeren te laten zien dat ze niet alleen staan, te delen waar hulp beschikbaar is, omstanders op weg te helpen met advies en taboes te breken”, aldus Joke Wisseborn-Remigius, directeur bij Rijnstad.

Wethouder Martien Louwers opende de expositie samen met een tweetal jonge ervaringsdeskundigen op het Arnhemse Audrey Hepburnplein. De rest van de activiteiten rondom de tentoonstelling zullen vanwege de huidige maatregelen voornamelijk online plaatsvinden. Met de betrokken partijen wordt zowel aandacht gegeven aan de drempel te verlagen voor jongeren om hun verhaal te delen en aandacht te generen bij het grote publiek alsook professionals en omstanders op weg te helpen met training en advies. En dat laatste is van belang, deelt Bernhard Groenenberg, adviseur suïcidepreventie bij Gemeente Arnhem: “Vijftig procent van de mensen die een zelfmoordpoging doen zijn in de maand ervoor bij de huisarts geweest met een andere klacht. Dit soort cijfers tonen het belang aan van op tijd herkennen en erkennen van depressiviteit”.

Jongeren aan het woord
Dat het moeilijk bespreekbaar is, helemaal in deze tijden van sociaal isolement, herkennen de betrokken jongerenwerkers. “We merken dat er wel een enorme behoefte is bij  jongeren om hierover te praten met elkaar,” aldus Oscar Budding, jongerenwerker bij jongerencentrum Willemeen “echter is er vaak geen veilige plek waar hun verhaal wordt gehoord en erkend. Door bagatellisering van dit probleem houden jongeren zich stil.” Met een jonge focusgroep wil Willemeen aandacht schenken aan openheid over dit onderwerp. “Want,” zegt Oscar,  “een veilige plek waar je peer-to-peer over dit onderwerp kan praten maakt het verschil”.

Meer informatie over de expositie is te vinden op stichtingopenmind.nl/open-arnhem

Doe mee!
Deel jouw tips, verhalen en ervaring op social media met de hashtag #openoverdepressie en bouw mee aan openheid! Wil je je verhaal, tips of ervaringen delen met andere jongeren via de website Jongin Arnhem, bijvoorbeeld via een interview? Neem dan contact op met de redactie van Jongin Arnhem!

Lees ook: Extra steun en informatie voor jongeren in coronatijd rondom depressie en angstgevoelens

Beelden: Linelle Deunk / Jongin Arnhem

Tags : , , , , , , , ,