Anne Giesen wint finale Write Now! 2018

Geplaatst op 26 juni 2018 Door In Lezen en meer, Lifestyle

De winnaar van Write Now! 2018 is de 19-jarige Anne Giesen uit Limburg. Dat maakte juryvoorzitter Kyrian Esser op zondag 24 juni bekend tijdens de finale in UBIK te Rotterdam. De jury prijst Annes verhaal ‘Regendagen’, waarin zij ‘een overtuigend universum [schetst] waarin de emotie nooit wordt uitgemolken, maar tussen de regels zit. Onnadrukkelijk, en tegelijk onontkoombaar.’ De tweede prijs gaat naar de Vlaamse Marie Borremans (24) en Marjolijn van de Gender (23) uit Brabant wint de derde prijs.

Voor Write Now! 2018 stuurden bijna negenhonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen hun tekst in, waarna in april en mei tien regionale voorronden plaatsvonden. De vijftien finalisten – waaronder tien eersteprijswinnaars en vijf wildcardwinnaars – kregen drie weken de tijd om een nieuwe tekst voor de finale te schrijven.

Eerste prijs 
De finalejury bestond uit Kyrian Esser (juryvoorzitter, winnaar Write Now! 2017), Charlotte Van den Broeck (dichter), Erik Brus (auteur en journalist), Marnix Verplancke (recensent voor o.a. De Morgen en Trouw) en Janneke Siebelink (hoofdredacteur Boeken Bol.com). Zij lazen de inzendingen anoniem en kozen Annes verhaal als beste tekst van deze editie: ‘De stem van de jonge hoofdpersoon, een kind nog maar, loodst ons intuïtief, schijnbaar moeiteloos, van het heden naar het verleden en weer terug.’ Anne wint een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie, een publicatie in De Morgen, deelname aan het Das Mag Zomerkamp en optredens op Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt. Het volledige juryrapport staat op writenow.nu.

Tweede en derde prijs
Het verhaal ‘Wegens omstandigheden tijdelijk gesloten‘ van tweedeprijswinnaar Marie Borremans was ‘stijlvast en goed geschreven’, en getuigde volgens de jury van groot talent. Marie wint onder andere een iPad, die mede mogelijk wordt gemaakt door De Morgen. De derde prijs, een boekenpakket ter beschikking gesteld door Lees.bol.com, gaat naar Marjolijn van de Gender voor haar verhaal ‘Marmer‘. Het perspectief van een dementerende vrouw en haar ‘poging om nog vast te houden aan details, aan herinneringen, namen, cijfers’ maakt de tekst ‘zo gevoelig en uiteindelijk zo schrijnend’, aldus de jury. De tweede en derde prijs bestaan verder uit een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits en een studiedag bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven. 

Prijsuitreiking
Tijdens de prijsuitreiking interviewden presentatoren Elena Peeters en Ozan Aydogan alle finalisten. Verder droeg dichter en jurylid Charlotte Van den Broeck voor en verzorgde spoken word-artiest Dorothy Blokland een optreden. Nadat Kyrian Esser de winnaars bekendmaakte, droegen zij een fragment voor uit hun finaletekst. Alle finalisten ontvingen naast een goodiebag de verhalenbundel van Write Now! 2018 Goed met woorden, waar al hun voorronde- en finaleteksten in zijn opgenomen.

Over Write Now!
Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 t/m 24 jaar van Nederland en Vlaanderen, en mag onder meer Marijn Sikken (2011), Lize Spit (2013), Niña Weijers (2010) en Maartje Wortel (2007) tot oud-winnaars rekenen. De volgende editie van Write Now! gaat van start in januari 2019.
 

Reacties