De do’s en don’ts bij koffie zetten!

Geplaatst op 15 juli 2020 Door In Artikelen, Lifestyle

Ga je ook graag de stad in om een lekker kopje koffie te drinken? Of zet je zelf graag koffie maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je mee bezig bent? Ik zet een aantal absolute do’s en don’ts voor je op een rijtje zodat jij binnen de kortste keren de lekkerste kopjes koffie kunt zetten. Dus zeg maar gedag tegen je favoriete barista of je oploskoffie met kokend water, want met al deze tips wil je nooit meer anders dan van je eigen bakje genieten!

Do
Ga voor lokale bonen. Koffie is natuurlijk het lekkerst wanneer de bonen zo vers mogelijk zijn. Om daar zeker van te zijn kan je het best terecht bij een lokale koffiebranderij. Probeer bijvoorbeeld eens BABO coffee of breng een bezoekje aan Simon Lévelt of CasaBarista in Arnhem.

Do
Na lang proeven en testen hebben de experts laten weten dan 96 graden Celsius de ideale temperatuur voor koffiebonen is. Bij te koud water wordt de koffie niet goed opgenomen en krijg je dus een slappe bak. Als het water juist te warm is dan wordt de koffie erg bitter.

Do
Weeg de verhoudingen van gemalen koffie op water. Voor een goede espresso moet je zo’n 7 gram koffie gebruiken, maar als je echt van die kick houdt kunnen 2 á 3 gram extra geen kwaad.

Do
Houd je spullen goed schoon. Goede koffie zet je met schone apparatuur. Het is het best als je jouw apparatuur na elk gebruik even schoonmaakt met een sopje.  Ook is baking soda een goed middel om te gebruiken. Voordelen aan baking soda zijn dat het natuurlijk afbreekbaar is en niet schadelijk is voor mens en dier. Ook is baking soda goedkoper dan de meeste schoonmaakproducten.

Do
Probeer een caffè lungo als espresso nog te sterk voor je is. Als je schrikt van de sterkte van een espresso, wees dan niet gelijk ontmoedigd. Een caffe lungo is minder sterk dan een espresso maar net iets bitterder dus aan smaak ontbreekt het niet.

Don’t
Apparaten met koffiepads gebruiken.De kwaliteit van de koffie gaat enorm achteruit door de ‘koffiepads.’ Ook komen de apparaten vaak niet aan de juiste temperatuur waardoor de koffie slap smaakt.

Don’t
Voorgemalen koffie kopen. Investeer in een koffiemolen en maal je eigen bonen. Voorgemalen koffie blijft veel korter vers als wanneer je nog hele bonen hebt. Ook heb je hierdoor geen controle over de maling van je bonen.

Don’t
Melk, suiker en siropen toevoegen. Koffie is op z’n lekkerst als je het laat bij goede bonen en goed water. Wil je toch experimenteren met nieuwe smaken en geurtjes? Maal dan eens een aantal noten mee. Geroosterde hazel- of macadamianoten gaan bijvoorbeeld erg lekker bij de koffie.

Don’t
Bespaar niet op koffiefilters. Het filter dat je gebruikt bepaalt heel veel over de smaak van jouw kopje koffie. Vooral papieren filters kunnen soms een ongewenst smaakje afgeven, daarom moet je altijd even warm water over je filter laten lopen zodat je de smaak en geur van papier er ‘af kan wassen.’

Don’t
Koffiesoorten mixen. Elke koffieboon is geroosterd op een speciale manier om een specifieke smaak naar buiten te brengen. Bovendien kunnen er zuren ontstaan door het mixen die niet erg lekker zijn. Laat het dus lekker bij een soort en geniet van je perfect gezette bakkie pleur!

 

Door: Iza

Beeld:

BABO coffee
blog.beanbuddies.eu
thrillest.com

 

Tags : , , , , , , ,