Jong uit Tsjernobyl

Geplaatst op 18 juni 2015 Door In Artikelen

Sinds de ramp in Japan is kernenergie weer volop in het nieuws geweest. 26 jaar geleden voltrok zich een misschien wel grotere ramp in Tsjernobyl. Fotografe Faye reisde af naar dit gebied om de gevolgen van deze ramp die tot op de dag vandaag nog pijnlijk zichtbaar zijn vast te leggen.

De stad Tsjernobyl ligt aan de rivier Prypjat in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Voor de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Nu woont er vrijwel niemand. De naam van de stad is tegenwoordig verbonden met het ongeval met de kerncentrale te Tsjernobyl op 26 april 1986. Dit was het zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen en er tot op heden grote gevolgen voor de volksgezondheid zijn. De omgeving van Tsjernobyl en Prypjat is na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel.

De jonge fotografe Faye Wouterson maakte eind maart vorig jaar een trip naar Tsjernobyl en Pripjat om de nasleep van deze ramp aan den lijve te ondervinden en in beeld te brengen. Dat leverde een indrukwekkende fotoserie op die ze graag wil delen.  Ze heeft de achtergelaten wereld van de kinderen en jongeren in beeld gebracht. Verlaten weeshuizen en vervallen sportzalen waar de tijd nog steeds stil staat.

Faye: “Ik vind het moeilijk om te verwoorden waarom ik juist déze wereld wilde vastleggen; ik heb iets met emoties, gevoel, donkere dingen…Ik wil anderen laten zien wat zij niét opzoeken, uit respect voor wat er gebeurde. Ik wil iets wakker maken waar we liever niet bij stil staan terwijl we het zelf hebben gecreëerd Waarom leren we niet van het verleden, waarom nemen we geen verantwoordelijkheid? Het antwoord lijkt zoek, ik weet het niet… Als het licht dooft wordt het donker”.

tsjer1

tsjer2

tsjer3

tsjer4

tsjer5

 

Tags : , , , ,