Longboarden op de Posbank

Geplaatst op 23 augustus 2016 Door In Artikelen, Sport

Met hoge snelheden vliegen ze door de bochten op de Posbank, een heuvelachtig natuurgebied net buiten Arnhem. Longboarders Jeroen en Robin zoeken het uiterste op met hun sport, hobby en verslaving; longboarden.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw vonden surfers een nieuwe sport uit; het longboarden. Bij gebrek aan golven moest het asfalt het ontgelden. Ze verruilden hun surfboard voor een lange plank met wieltjes en maakten van de straten hun surfparadijs. Op golfloze dagen kon er zo toch gesurfd worden. De longboards werden vooral gebruikt door surfers om er mee te cruisen (relaxed rondrijden) of er in de heuvels mee naar beneden te racen, het zogenaamde “downhillen”. In de jaren hierna werd het skateboarden ook steeds bekender. De techniek en materialen verbeterden, waar ook de longboarders dankbaar gebruik van maakten, want voor elke stijl van longboarden heb je een ander board nodig.

Longboarden heeft altijd een grote groep volgers gehad, vooral in de kustplaatsen van de VS. Sinds een aantal jaar waait het de oceanen over en groeit het aantal longboarders in Nederland en de rest van Europa snel. In en rond Arnhem zie je ook steeds meer longboarders rondrollen. Met de zomer op komst trekken de boarders hun decks weer uit de schuur en maken zij van stad en land hun boardterrein. Twee van deze boarders zijn Jeroen en Robin uit Gelderland. Voor Jongin Arnhem doen zij alle ins en outs van deze extreme sport uit de doeken.

Wanneer en waarom ben je begonnen met longboarden, en hoe ben je er mee in contact gekomen?

Jeroen: “Vier jaar geleden ben ik begonnen met longboarden. Voor die tijd had ik een normaal skateboard die ik meer gebruikte als fiets om overal in de stad te komen. Op een avond reed ik terug van mijn werk met de auto en zag ik Robin van Xtensionboards over de weg skaten met een longboard. Toen kreeg ik ineens  de ingeving om ook een longboard aan te schaffen. In eerste instantie gebruikte ik hem puur voor het skaten door de stad maar door allerlei longboardfilmpjes op Youtube kwam ik erachter dat de combinatie van heuvels en longboarden mooie dingen kan opleveren.”

Robin: “Ik doe al zo’n 5 jaar aan longboarden. Ik ben altijd fanatiek windsurfer geweest. Longboarden geeft mij toch dat surfy gevoel op windloze dagen.”

Wat is er anders aan een longboard in vergelijking met een normaal skateboard?
Het woord longboard zegt het al een beetje, het gaat vaak om langere decks. Daarnaast heb je grotere wielen en bredere trucks. Superfijn als je lekker wil touren over wat voor ondergrond dan ook. Normale skateboards zijn meer geschikt voor het maken van tricks. Wat niet wegneemt dat je de normale tricks ook met een longboard kan doen. Een longboard is groter en zwaarder dus het is wel moeilijker. In onze Youtube filmpjes zie je ons vaak dwars over de weg glijden met onze handen op de weg. Dit wordt sliden genoemd. Dit is iets wat longboarders vaak doen voor de kick maar ook om af te remmen tijdens downhills. Voor het downhillen op hogere snelheid sta je een stuk stabieler op een longboard dan op een normaal skateboard. En je kan harder rijden op een longboard. Er zijn dus wel grote verschillen tussen skateboarden en longboarden.

Wat betekent deze sport voor jou?

Jeroen: “Longboarden kan mij echt een gevoel van vrijheid geven. Vooral wanneer je tijdens een mooie downhill flinke snelheden bereikt. Je bent op dat moment maar met één ding bezig en je vergeet de wereld om je heen  even. Snelheid maken, afremmen, bochten maken en op je plank blijven staan is op dat moment het belangrijkste. Het geeft je een dikke adrenalinerush. Daarnaast is het natuurlijk ook ideaal om buiten lekker sportief bezig te zijn met je vrienden. En ik vind het ook erg leuk om tijdens de skatesessies videos te schieten en te bewerken, om ze vervolgens op Youtube te knallen. Al met al ben ik best veel met het longboarden bezig.”

Robin: “Lekker ontspannen door een beetje te cruisen, maar tijdens downhill ook juist geconcentreerd bezig zijn. Mijn eerste board was zelfgemaakt. Ik ben zelf meubelmaker, dus ik had de skills om zelf een deck te maken. Langzamerhand kwamen vrienden vragen of ik voor hun ook een deck kon maken. Zo is het idee ontstaan om ze te gaan verkopen en een eigen longboardbedrijf (Xtensionboards) te beginnen. Zo is mijn hobby een beetje uit de hand gelopen.”

Hoe “groot” is longboarden in Nederland?

Jeroen: “Toen ik vier jaar geleden begon was er al wel een aardige groep van longboarders in Nederland en België. Robin en ik waren wel twee van de weinige longboarders in onze omgeving. Maar tegenwoordig zie je dat het enorm is aangeslagen. Soms zijn we met 15 man aan het skaten op de Posbank. Ook op internetsites zoals  longboarden.nl merk je dat de sport aan het groeien is. Er worden op deze site regelmatig meetings georganiseerd en het ledenaantal groeit. Ook Facebook wordt door ons actief gebruikt om af te spreken.”

Wat zijn goede spots?
De omgeving van Arnhem is behoorlijk heuvelachtig en daarom erg geschikt om te longboarden. In de stad zelf zijn ook mooie spots maar je hebt wel te maken met veel verkeer. Dat is niet altijd zo veilig. De omgeving van de Posbank op de Veluwe heeft veel goede spots en daar zijn we dan ook vaak te vinden. Ook voor beginners is dit een goede omgeving om te te leren downhillen. De snelheden kunnen daar op lopen tot tegen de 60 km/h. Andere goede spots zijn te vinden in de heuvelachtige provincie Limburg en de Utrechtse Heuvelrug. Longboarden kan ook prima in een skatepark. Bijvoorbeeld skatepark The Canyon in Zutphen of de Snakerun (een lange kronkelende baan) in Oldenzaal.

In de rest van Europa kan je meedoen aan verschillende freerides; longboardsessies waar iedereen aan mee kan doen. Deze freerides worden gehouden in de bergen. Daar lopen de snelheden soms wel op tot 80 a 90 km/u.

Wat heb je er voor nodig?
Een longboard kan je zelf samenstellen. Er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden in soorten wielen, lagers, trucks en decks. Xtensionboards is een Nederlands longboardmerk dat custum longboards voor zijn klanten maakt. Op de site xtensionboards.nl kun je verschillende mogelijkheden bekijken. Daarnaast is bescherming geen overbodige luxe. Je kunt dan denken aan sliding gloves (speciale handschoenen om mee te glijden), helmen en kniebeschermers. Sommige longboarders gebruiken een leren motorpak als ze op hogere snelheden gaan downhillen.

Wat zou je zeggen tegen mensen die willen gaan longboarden?

Vooral gaan longboarden! Als je voor het eerst een deck wil gaan kopen zal je geconfronteerd worden met een enorm aanbod aan verschillende producten. Twijfel niet te hard en als je er niet uit komt stel vragen. Nadat je je eerste deck hebt versleten, doordat je eraan verslaafd bent geraakt, heb je vaak een nog beter idee over wat je wilt met je nieuwe longboard.

Met snelheden van 60 km/u is crashen natuurlijk onvermijdelijk. Jullie sport zorgt vast voor heel wat bloedvergieten, of valt dat wel mee?

Jeroen: Schaafwonden, heel veel schaafwonden. De tel ben ik onderhand al kwijt. Maarja dat is niet zo heel erg, hooguit irritant. Bescherming kan een hoop voorkomen. Ik heb één keer mijn enkel gebroken doordat mijn voet van mijn plank afschoot tijdens het sliden. Maar dat kan ook gebeuren als je niet oplet wanneer je naar je werk fietst.”

Robin: “Man hou op, op het snelste en hardste stuk van de Posbank haal je zeker de 60km/u. Als je dan een speedwobble (door de hoge snelheden gaat je deck als een gek wiebelen) krijgt, en je kan je deck niet meer uit die wobble krijgen dan is het incasseren. Check mijn schaafwondje…”

Tags : , , , , , , , ,