Ben jij al donor?

Geplaatst op 13 juli 2015 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle

Als je 18 wordt, krijg je van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een persoonlijke brief met deze vraag. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over deze vraag en een keuze maakt waar jij volledig achter staat.

donor worden

Waarom is het goed om een keuze te maken? Als je dood bent kan je het zelf niet aangeven en kan het voor je nabestaanden nog moeilijker zijn om voor jou te beslissen, zij weten niet wat je wilt.

Als je wilt vastleggen wat er wel of niet met jouw lichaam gebeurd als je dood bent, moet je een donorformulier invullen. Er zijn dan vier keuzes die je kunt maken:

  1. Ja, ik word donor

Bijvoorbeeld omdat je graag andere mensen wilt helpen. Als jij dood bent, heb je zelf niets meer aan je lichaam. Maar met jouw lichaam kan je wel het leven van andere makkelijker maken of zelfs redden.

  1. Nee, ik word geen donor

Bijvoorbeeld omdat je vindt dat het jouw eigen lichaam is en je niet wilt dat andere daar onderdelen van krijgen, of omdat je gewoonweg niet wilt dat er in je lichaam wordt gesneden.

  1. Een specifiek persoon beslist

Als je het zelf moeilijk vindt om een besluit te maken, kan je ervoor kiezen om iemand anders erover te laten beslissen. Je kan dan een specifiek persoon aangeven omdat je bijvoorbeeld vindt dat hij of zij een goede beslissing kan maken over jouw.

  1. Je nabestaanden beslissen

Je kan er ook voor kiezen om je nabestaanden hierover te laten beslissen. Het maakt je dan niet uit wie het bepaald.

Als je gaat nadenken over of je het wilt registreren en wat je dan wilt vastleggen, kunnen meerdere zaken invloed hebben op jouw besluit. Je kan bijvoorbeeld denken aan de gevolgen voor je nabestaanden, wie je orgaan krijgt, wat de mening is van je vrienden of familie, of je graag andere mensen wilt helpen, over hoe je lichaam eruit ziet nadat ze er iets uit hebben gehaald, je geloof kan een rol spelen en je kan het ook gewoon spannend vinden omdat je niet weet hoe het in z’n werk gaat.

Sommige mensen weten meteen wat zij willen. Andere vinden het lastiger om te beslissen. Praat er over met andere en weeg de verschillende argumenten per keuze af.

Het maakt niet uit welke keuze je maakt. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je de keuze maakt waar jij achter staat.

Op www.jaofnee.nl kan je jouw keuze vastleggen.

Op Donorwise kun je veel informatie vinden over wel of niet donor worden.

Tags : , , ,

Reacties