Binnenkijken bij: Analoog Studio Arnhem

Geplaatst op 20 september 2018 Door In Artikelen, Lifestyle

Analoge fotografie is helemaal niet dood. Integendeel; het is springlevend en ‘hip’. Het levende bewijs hiervan is het succes van Analoog Studio Arnhem. In december afgelopen jaar opende deze ‘oldschool fotozaak’ haar deuren in Arnhem. Deze unieke winkelruimte staat tjokvol met oude camera’s, foto’s, randapparatuur en heeft natuurlijk ook een donkere kamer. We namen een kijkje en spraken met oprichters Peter en Bram.

Analoog Studio Arnhem etalage

De kachel wordt nog even opgestookt, want in het slooppand dat Bram en Peter via SLAK Atelierbeheer huren is het soms een beetje behelpen. De twee oprichters van ASA zijn beide fotograaf en wilden al een tijd lang samen ‘iets’ doen met analoge fotografie.

“Tijdens een vakantie in Shanghai kwam ik terecht in een soort van galerie die compleet in het teken stond van analoge fotografie. Je kon er alles doen op het gebied van analoge fotografie; van rolletjes ontwikkelen tot eigen werk tentoonstellen. Het leek mij enorm tof om zoiets ook in Arnhem uit te gaan proberen. Via SLAK atelierbeheer zijn we aan ons tijdelijk onderkomen gekomen en december vorig jaar openden we onze deuren”, aldus Bram.

Dit bleek een schot in de roos te zijn. “Schijnbaar hebben we een snaar geraakt hier in Arnhem en omgeving, want er is flink wat animo voor analoge fotografie en alles wat daarbij komt kijken. Tegenwoordig heeft iedereen namelijk wel wat met fotografie. We fotograferen er flink op los met onze smartphones en bewerken deze foto’s ook voordat ze op Instagram of Facebook verschijnen. Toch is er ook wel een hang naar het echte ambacht rondom fotograferen. Analoog fotograferen is hip. Het is wel een beetje te vergelijken met lp’s; het heeft iets tastbaars en je maakt het hele ambachtelijke proces mee; van de foto maken tot het ontwikkelen in de doka. Zo’n ontwikkelde foto kun je vasthouden en voelen, iets dat met een leuk kiekje op Instagram niet het geval is. Er komen hier veel jongeren binnen uit nieuwsgierigheid of om juist een cursus analoge fotografie te volgen. Studenten krijgen bij ons trouwens 50% korting op het gebruik van de doka. Goedkoper ga je niet vinden in Arnhem en omgeving.”

Analoog Studio Arnhem binnen

In juli moet Analoog Studio Arnhem het pand aan de Broerenstraat verlaten, want dan wordt dit tijdelijke onderkomen gesloopt. “We zijn al druk bezig om te kijken naar een nieuwe locatie, het liefst een beetje in de binnenstad. Het lijkt ons interessant om een soort van stadsdoka op te zetten en er liggen ook plannen voor een fotofestival op de plank. Genoeg ideeën dus!”, vertelt Bram enthousiast.

Tot die tijd kan iedereen van donderdag tot en met zaterdag tussen 11:00 en 18:00 binnenlopen om een kijkje te nemen, advies te vragen, een cursus te volgen of zelf aan de slag te gaan in de doka. Iedere vrijdag is er een open doka van 14:00 tot 18:00 uur. 

Ook kun je er een basiscursus analoge fotografie en een workshop ontwikkelen en afdrukken volgen. De basiscursus bestaat uit 4 dinsdagavonden analoge fotografie voor maar €120,- en start vanaf 26 juni. Bij de workshop ontwikkelen en afdrukken leer je in een middag precies wat de titel zegt voor €85,-! Deze workshop vindt plaats op zondag 24 juni van 11:00 tot 15:00 uur. Meer info of aanmelden? Stuur een berichtje via Facebook of mail naar analoogstudioarnhem@gmail.com. Vol is vol!

>> Analoog Studio Arnhem op Facebook

Vanaf oktober 2018 heeft Analoog Studio Arnhem een nieuw pand aan de Muntsteeg 11. 

Tags : , , , ,

Reacties