Boek: Holly Bourne – Soulmates

Geplaatst op 2 oktober 2019 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Eens in de zoveel tijd worden er twee mensen geboren die elkaars perfecte match zijn: soulmates. Je hebt meer kans om door de bliksem te worden getroffen dan je soulmate te vinden, maar wanneer twee van zulke mensen elkaar ontmoeten en verliefd worden slaat de natuur op hol.

Poppy is zeventien jaar oud, cynisch en heeft weinig vertrouwen in de liefde. Maar dan ontmoet ze Noah, een sexy gitarist, op wie haar hoofd en lichaam heftig reageren. Er ontstaat een relatie van aantrekken en afstoten, maar hun aantrekkingskracht is al snel zo sterk dat er grote rampen dreigen. De heftige regenbuien, bliksems en sneeuwstormen zijn slechts het begin. Met een geheime politieorganisatie op hun hielen worden Poppy en Noah uiteindelijk geconfronteerd met een onmogelijke keuze: het einde van de wereld of een leven zonder liefde.

“Anita dwong haar gezicht in de plooi en wendde zich weer tot de codes. ‘Dit stel is erin geslaagd om een soort… wederzijdse tolerantie op te bouwen. Ik heb nog nooit zoiets gezien, maar ik denk dat we voorlopig veilig zijn.’ Ze zuchtte en haalde haar handen door haar haar. ‘Maar goed ook, trouwens, anders waren we allemaal misschien al dood.’”

Het gevoel van naderend onheil en van een onafwendbare ramp staat in schril contrast met het prille liefdesgeluk van Noah en Poppy, en maakt de dreiging daardoor des te groter. Wat begint als een romantisch verhaal met een licht bovennatuurlijk tintje krijgt door de tweede verhaallijn van de naderende catastrofe een extra laag die het boek laat uitstijgen boven de clichés van het gemiddelde liefdesverhaal. Vooral op talig niveau onderscheidt het boek zich van boeken als Twilight: Poppy’s scherpe sarcasme en het feit dat de hoofdpersonen zich bewust zijn van en expliciet uitspreken tegen het feit dat ze dreigen te veranderen in de wandelende clichés uit ‘zulke boeken’ zijn wat dat betreft een verademing.

Het enigszins sentimentele slot is iets waar we doorheen moeten kijken, daar de tragische situatie waarin Poppy en Noah zich bevinden dit soort sentimenten rechtvaardigt. Bovendien is het na het lezen van zo’n meeslepend liefdesverhaal heerlijk om even te zwelgen in het verdriet van deze onmogelijke liefde. Soulmates is met zijn ruim vierhonderd pagina’s een flinke pil, maar wel eentje waar je doorheen vliegt. De spanning stijgt wanneer de verhalen van Noah en Poppy samenkomen met die van speciaal agenten Rain en Anita. Een grootse climax, waarvan het maar de vraag is of er iemand zal overleven, is dan onvermijdelijk…

soulmatesbig

Auteur: Holly Bourne
Taal: Nederlands, vertaald uit het Engels door Inge Pieters
Veltman Uitgevers
ISBN: 978 90 483 0870 5

Recensie: Saskia Kalter – www.moetjelezen.nu

Tags : , , , ,

Reacties