Coraline het boek (2002) versus Coraline de film (2009)

Geplaatst op 2 december 2021 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Coraline gaat over een meisje dat met haar ouders in een groot huis gaat wonen dat opgesplitst is in vier appartementen. In dat grote huis vindt ze een deur die naar een bakstenen muur leidt, althans, dat lijkt zo… Want wanneer haar ouders uit het zicht zijn kan Coraline door de deur heen en haar ‘andere moeder en vader’ zien. Thuis wordt ze heel erg aan de kant gezet door haar drukke ouders. Bij de ‘andere ouders’ krijgt ze alle aandacht en liefde, maar Coraline komt erachter dat achter die liefde iets schuilgaat wat helemaal niet zo hartverwarmend is…

Spoiler alert! Heb je de film of het boek nog niet gelezen? Lees onderstaande tekst dan niet, want deze bevat spoilers!

Er is een groot verschil tussen de film en het boek Coraline. Ik hoor je denken: ‘dat is toch altijd wel zo?’ Dat klopt, maar in dit geval is het wat anders dan je misschien verwacht. Vaak is een boek  te lang of diepgaand om alle informatie in een film te kunnen verwerken, waardoor er vaak dingen worden weggelaten. Maar voor de verfilming van Coraline moesten de producers juist dingen toevoegen om er een complete film van te kunnen maken. De auteur van het boek (Neil Gaiman) vertelde in een interview dat een boekverfilming van Coraline een film van slechts zo’n 47 minuten zou opleveren en dat is een beetje aan de korte kant. Dit merk je ook wel tijdens het lezen van het 182 pagina’s tellende boek waarin de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en het verteltempo aardig hoog ligt.

Daarom schreef regisseur Henry Selick een script waar zowel hij als Gaiman zich in konden vinden en dat leverde een bijzondere stopmotion film op. Alles wat je in de film Coralina ziet is handgemaakt, van de bloemen tot de achtergronden. Ook worden er in de film wat extra personages opgevoerd om de algemene verhaallijn wat meer diepgang te geven.

Maar dan nu de hamvraag: is het boek of de film beter? Wat mij betreft zijn het allebei aanraders, deze twee verschillende verhalen die om hetzelfde concept draaien. De film is spannend en heeft een mooi rond verhaal met een duidelijk begin en einde. Het boek heeft juist een wat hogere griezelfactor, maar heeft wat minder details en is daardoor wat minder meeslepend.

Als ik dan toch moet kiezen, dan heeft de film Coraline mijn voorkeur, want de verfilming voelt simpelweg wat meer ‘af’ dan het boek. Hoe dan ook, zowel het boek als de film zijn echte aanraders voor liefhebbers van de wat meer duistere fantasyverhalen!


Coraline (boek)  7,5

Coraline (film) 9

Het boek van Coraline kun je lenen bij Rozet Centrum in Arnhem, klik hier om ‘m direct te reserveren.

 

Tags : , , , , , , ,