Deze tien boeken strijden om de titel ‘Beste Boek voor Jongeren 2019’

Geplaatst op 25 september 2019 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Vanaf 20 t/m 29 september vindt de Boekenweek voor Jongeren weer plaats. Ieder jaar worden er tijdens deze speciale week een tiental door een jury uitgekozen jongeren boeken genomineerd voor de titel ‘Beste Boek voor Jongeren’.

Alle boeken zijn gericht op jongeren van ongeveer 15 tot 18 jaar oud. De tiental boeken worden verdeeld in twee categorieën van vijf boeken: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. Deze tien boeken zijn gekozen door een vakjury van allemaal belangrijke mensen in de wereld van literatuur. De twee winnende boeken worden gekozen door een jongerenjury tussen de 15-18 jaar.


De genomineerde boeken en schrijvers
Dit jaar zijn er weer tien verschillende boeken van verschillende auteurs gekozen om deel te nemen aan Beste Boek voor Jongeren. Er zijn twee verschillende categorieën met ieder vijf genomineerde boeken. De twee categorieën zijn ‘Oorspronkelijk Nederlands’ en ‘Vertaald’. De geldprijs van 2.500 euro wordt verdeeld tussen de auteur en vertaler die hebben gewonnen. Wil je de boeken al lezen? Kijk bij Rozet of ze verkrijgbaar zijn bij de afdeling van de Bibliotheek bij jou in de buurt! Jongeren t/m 17 jaar kunnen gratis een Jeugdabonnement aanvragen via Rozet, waardoor je deze boeken dus allemaal voor noppes kunt lenen en lezen!

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

  • Concept M van Aafke Romeijn (Arbeiderspers) – Science – Fiction
  • De dag die nooit komt van Oliver Reps (De Harmonie) – Literatuur & Roman
  • En ik was zijn held van Rindert Kromhout (Leopold) – Historische Roman
  • Roza van Olivier Willemsen (De Harmonie) – Literatuur & Roman
  • Zomervacht van Jaap Robben (De Geus) – Literatuur & Roman

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

  • 67 Seconden van Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema (Blossom Books) – Young Adult
  • De dag van Eden van Liz Flanagan, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Gottmer) – Young Adult
  • In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito, vertaald door Ron Bezemer (De Geus) -Thriller
  • Mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent, vertaald door Jan de Nijs (Ambo|Anthos) – Literatuur & Roman
  • Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock, vertaald door Esther Ottens (Gottmer) – Thriller

3PAK
Tijdens de Boekenweek voor Jongeren kan je ook je de 3PAK krijgen. 3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs, namelijk Karin Amatmoekrim, Joost klein en Margje Woodrow. 3PAK is in september verkrijgbaar bij boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK. Meer te weten komen over 3PAK.

Goede boeken om te hebben!
Los van het feit dat de genomineerde boeken erg goed ontvangen zijn door de lezers en de vakjury, kan je deze boeken natuurlijk ook goed gebruiken voor het vullen van je boekenlijst. Of om mee te nemen op vakantie als leesvoer. Benieuwd naar meer boeken voor jongeren? Check dan hier meer boekrecensies van jongeren uit Arnhem!

Tags : , , , , , , , ,

Reacties