We proefden echte Ernemse biertjes bij de opening van Stadsbrouwerij Durs

Geplaatst op 2 december 2019 Door In Artikelen, Lifestyle

Zaterdag 9 november opende Stadsbrouwerij Durs voor het eerst haar deuren voor publiek. De genodigden kwamen samen in het Posttheater om op de opening te proosten. Ook de redactie van Jongin Arnhem was aanwezig om de opening mee te vieren en vast te leggen. En om een écht Ernems biertje te proeven natuurlijk!

bierpakket durs speciaalbier opening Arnhem brouwerij

Bij het Posttheater aangekomen, staan niet alleen de bezoekers te trappelen van ongeduld. Een bierkoets met een tweetal paarden staat al klaar om het eerste biervat op te halen. “Dat is zoals het vroeger ook ging. Maar in de toekomst hopen we de distributie met elektrische voertuigen te doen”, aldus initiatiefnemer Maarten de Keijzer. De bierkoets is live te volgen vanuit de theaterzaal, wanneer die het vaatje met het allereerste Durs-brouwsel ophaalt. Burgemeester Ahmed ‘alcoholvrij’ Marcouch krijgt de eer om de tapkraan in het vat te slaan, waarna de hele zaal proost op deze feestelijke gebeurtenis.

Bierkoets durs Arnhem brouwerij

De eerste brouwsels
De Keijzer vertelt over het ontstaan van de nieuwe brouwerij. “Het begon voor mij al lang geleden, toen ik lid werd van het Gelders Genootschap van Oprechte Bierproevers (GGOB). Het GGOB is een groep bierliefhebbers, die maandelijks samenkomt om blind verschillende speciaalbieren te proeven. Sommige leden zijn zo enthousiast, dat ze zelf bier zijn gaan brouwen. De ene deed dat op kleine schaal, de ander pakte het groter aan. Toen ik een eigen brouwerij wilde beginnen, zocht ik iemand om mee samen te werken. Een van de leden had al een eigen brouwerij en ik kon zijn ondersteuning goed gebruiken. Maar deze man zag het helaas niet meer zitten om op 71-jarige leeftijd een nieuwe onderneming te starten.”

Biertjes met typisch Ernemse namen
Later gaat De Keijzer een samenwerkingsverband aan met Christian Hageraats, de oprichter van Brouwerij Kleefse Waard. Deze brouwerij had op dat moment al 25 recepten ontwikkeld, maar nog niet de mogelijkheid om de bieren op grotere schaal te produceren. De Keijzer en Hageraats slaan de handen ineen en gaan verder onder de naam Durs. “Het kost veel tijd om alle nodige vergunningen te krijgen. Omdat je met een voedingsproduct bezig bent, moet je bedrijfslocatie aan allerlei eisen voldoen. Dat gaat van hygiëne tot het voorkomen van geluids- en geuroverlast.” Wanneer Durs aan alle regels voldoet, arriveren in september 2019 de 1000-literketels uit China en de brouwinstallatie uit Oostenrijk. Ze worden geïnstalleerd boven restaurant ‘Goed Proeven’, aan de Klarendalseweg in Arnhem. De verschillende soorten bier van Brouwerij Durs krijgen stuk voor stuk Ernemse namen, zoals: ‘Jetser’, ‘Geutpisser’, ‘Dakhaas’ en ‘Leip Hèrt’.

Durs brouwerij Arnhem opening

Lokaal en duurzaam
De brouwinstallatie en ketels komen van ver, maar verder legt Stadsbrouwerij Durs de focus op lokale ondernemers en duurzaamheid. “De brouwerij draait volledig op windenergie. We werken zo veel mogelijk samen met bedrijven uit de buurt. Zo gaat bijvoorbeeld de Klarendalse Molen ‘De Kroon’ de mout voor ons bier schroten. Daarnaast is het Nederlands Watermuseum in Arnhem het eerste vaste verkooppunt van Durs-bier geworden. De mensen van de dagbesteding bij Siza Arnhem hadden de tijd van hun leven, toen ze met ons speciaalbiertje ‘Jetser’ een dagje ‘tietjesbier’ mochten inpakken. In de toekomst willen we de restproducten van het brouwproces laten verwerken tot dierenvoeding, zodat het proces circulair wordt. En de ultieme droom is natuurlijk dat het GelreDome ons bier gaat schenken.”

Ode aan het water
Voor de productie van bier is veel water nodig. Daarom bracht Brouwerij Durs een ode aan het Arnhemse water:

Met Durs brengen we een ode aan het Arnhemse water. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13e eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om het bier te brouwen. En de hele stad genoot daarvan. De leerlooiers van de Looierstraat proostten na een dag looien met een Arnhems biertje, de mensen die in de wasserijen werkten, proostten na een dag wassen en schrobben met een Arnhems biertje. Hier was het bier belangrijk. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’.

sintjansbeek durs arnhem

Om de stad te laten groeien, verdween de beek onder de stad. Nu is ‘ie weer bovengronds, scheidt het noord van zuid en begeven we ons er omheen. Wij eren de beek, het Arnhems water. Het water dat bij de stad hoort, ons verbindt. Het water stroomt hier door onze aders, stroomt over onze kades, grijpt om zich heen en geeft ons adem. Wij geven het kleur, brengen het op smaak, we maken het ons en drinken het, tot het niet meer gaat. Hejje durs? Check hier een gelikte clip van de Ode aan het water.

Stadsbrouwerij Durs is te online vinden op Durs.nl, LinkedInFacebook, Instagram en uiteraard ook op de bier-app Untappd. De volledige geschiedenis van Stadsbrouwerij Durs is te vinden op de website van Nederlandse Biercultuur.

Waar is het bier van Stadsbrouwerij Durs zoal te koop en/of te bestellen?
Je kunt de biertjes van Durs op verschillende plekken in Arnhem kopen. Klik hier voor een handig overzicht op Google Maps met daarop alle cafés, restaurants, slijterijen en wijnhandels in Arnhem waar je Durs kunt kopen en/of bestellen.

opening brouwerij durs Arnhem burgemeester

opening brouwerij durs Arnhem burgemeester

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,