Eve Ainsworth – Crush

Geplaatst op 20 oktober 2016 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Liefde doet pijn. Maar hoort liefde echt zó veel pijn te doen? Will is knap en teder, precies waar Anna altijd van gedroomd heeft. Hij wil dat ze van hem is. Hij wil dat ze perfect is. Maar tegen welke prijs?

eve-ainsworth-crush-boek

Op 2 mei leerde ik hem kennen. Die datum zal ik nooit meer vergeten: het was de tiende verjaardag van mijn broertje. Het was ook de dag waarop ik voor het eerst naar de vertrouwenspersoon op school ging voor een gesprek.

Anna is een meisje dat al een hoop heeft meegemaakt in haar nog korte leven. Haar moeder is ervandoor gegaan met de ooit beste vriend van haar vader. Verder heeft haar vader alleen maar oog en oor voor Eddie, haar broertje. Ze mist de positieve aandacht. Zodra de knapste en populairste jongen van de school – Will Bennett – haar opzoekt en ze uiteindelijk een relatie krijgen voelt ze zich het gelukkigste meisje op de wereld.

Helaas voor Anna is Will niet de jongen die hij lijkt te zijn. Hij bespeelt Anna helemaal en zorgt ervoor dat Anna afstompt van haar vrienden. Ook beledigt hij haar vaak. Als Anna iets doet wat hij niet wil dan wordt hij boos en krijgt Anna de ene nare opmerking na de andere naar haar hoofd geslingerd. Ze neemt dit voor lief en ziet niet in dat dit volledig de verkeerde kant op gaat. Ze denkt Wills persoonlijkheid goed te kennen, maar kent ze hem eigenlijk wel echt?

In ‘Crush’ lees je ook het verhaal van Will Bennett. Aan het eind van ieder hoofdstuk lees je een kort stukje van een brief die Will aan zijn broer Jez schrijft. Jez is van huis weggelopen en Wills moeder heeft hier ontzettend veel moeite mee, iets dat goed te merken is. Ze schenkt totaal geen aandacht meer aan Will. Dit is voor Will een enorme last en hij merkt ook dat hij meer op zijn broer lijkt dan hij in eerste instantie dacht.

Ma heeft foto’s hangen, overal, in het hele huis. Ze praat ertegen. Ze praat tegen die gezichten alsof ze er nog steeds zijn. Op slechte dagen schreeuwt ze tegen ze. Vandaag betrapte ik haar toevallig toen ze jou vertelde hoezeer ze je miste. Ze vroeg jou wanneer je terugkwam, alsof die stomme foto antwoord zou kunnen geven.

Zodra ik de achterkant van het boek las werd ik al gelijk nieuwsgierig naar de inhoud. Het is een boek voor 13-15 jarigen en dat is wel te merken aan de schrijfstijl. Als je ouder bent zou ik het boek niet aanraden, omdat alles wel redelijk tot in detail beschreven wordt. Er wordt weinig aan de fantasie overgelaten. Dat vond ik zelf wel een minpuntje aangezien ik zelf graag boeken lees die veel van je fantasie vergen. Toch weet Eve Ainsworth een verhaal neer te zetten dat vlot leest en voor veel jongeren herkenbaar is.

Een erg sterk punt vind ik dat de schrijfster heel goed weet waar ze over praat. Je merkt aan de manier van schrijven dat Eve zelf veel ervaring heeft met het onderwerp, iets dat ook terug te lezen valt in het interview met haar. Dat maakt ‘Crush’ tot een realistisch boek over ongezonde relaties, iets waar veel mensen vroeg of laat in hun leven mee te maken krijgen.

Auteur: Eve Ainsworth
Taal Nederlands, vertaald vanuit het Engels
Leeftijd: 13 – 15 jaar
Uitgeverij: Veltman Uitgevers, 09-2016
IBSN: 978 90 483 1364 8

Recensie: Laura

Tags : , , ,

Reacties