Festival Survival Gids: zo overleef je een meerdaags festival!

Geplaatst op 1 juli 2024 Door In Artikelen, Lifestyle

Het festivalseizoen is in volle gang, met meerdaagse festivals als Lowlands en Mysteryland die voor de deur staan. Maar achter het mooie beeld van zonovergoten festivals wacht ook de bittere realiteit van ranzige toiletten, modderige campings en meer onheil. Eenmaal aangekomen op het festival kun je de ervaren bezoeker meteen onderscheiden van de jongens en meiden die voor het eerst op een meerdaags festival zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Geen idee wat je nou eigenlijk aan voorbereidingen moet treffen? Geen nood, hier is de Jongin Arnhem Festival Survival Gids.

festival survival slide 1

Het treffen van de juiste voorbereidingen begint al bij het uitzoeken van de festivals die je wilt bezoeken. De meeste festivals vinden in het weekend plaats. Heb je een vakantiebaantje? Zorg dan dat je de maandag na het festival vrij hebt. De helse maandag na het festival ben hoogstwaarschijnlijk je geen reet waard op je werk.

Festivals zijn vaak prijzig, dus probeer kaartjes zo vroeg mogelijk te boeken. Sommige festivals hebben speciale kortingen voor vroege boekers. Heb je geen kaartje kunnen scoren? Koop dan alleen kaarten via een betrouwbaar kanaal zoals Ticketswap. Bedenk ook een tijdje van tevoren hoe je naar het festival gaat reizen. Soms is het openbaar vervoer een goede optie terwijl andere festivals juist beter per auto te bereiken zijn.

Kampeertips voor festivals

De campings op de meeste festivals zijn niet meer dan een grote lap grond die na anderhalve dag is veranderd in een grote puinzooi. Zoek je plekje dus goed uit. Water loopt  naar beneden, dus ga niet op het laagste gedeelte van de camping staan. Ga ook niet dicht bij toiletten of voetpaden staan, hier stinkt het binnen een dag naar een open riool en hier loop je de grootste kans dat er per nacht tien dronken mensen je voortent in struikelen. Zet je tent ook niet te dicht bij bosjes, want de bosjes zijn vaak niets anders dan een openbaar toilet.

Kamperen festival

Check voordat je gaat of je tent in orde is. Het laatste wat je wilt is er op het festival achter komen dat je tent lek is of dat er een tentstok mist. Het is een kleine moeite om je voor te bereiden op slecht weer. Ga even langs de Action en haal twee grote plastic afdekzeilen voor meubels. Kost je hooguit 6 euro. Gebruik één zeil als grondzeil en bewaar de ander in je tent. Mocht het flink gaan regenen dan kun je je tent compleet waterproof maken met dat extra zeil. Neem een goede slaapzak mee en een matje. Een luchtbed kan ook, maar weegt wel een stuk meer.

In het donker lijken alle tenten en campings op elkaar. Neem een grote vlag of iets dergelijks mee om je kampeerplek te markeren, of koop wat goedkope lichtjes die op zonne-energie werken.

Vergeet ook niet om een beetje vrienden te maken op de camping. Een goede buur is beter dan een verre vriend, zeker op festivals. Deel een biertje en wees een beetje behulpzaam.

Veiligheid op festivals

Helaas wordt er op festivals ook gejat. Erg vervelend, maar hier kun je je ook op voorbereiden. Een klein slotje op je tent doet wonderen. Heb je veel waardevolle spullen bij je? Niet slim. Verdeel je geld in porties, en bewaar het goed op je lichaam. Portemonnee om je nek en onder je shirt is altijd een goed idee. Laat al je overbodige pasjes en papieren thuis. Bewaar je portemonnee of je telefoon zeker niet in je kontzak of in een gemakkelijk te openen vakje van je tas. Op veel festivals heb je de mogelijkheid om je telefoon te laten opladen, maar zelf een powerbank meenemen is natuurlijk altijd een goed idee.

Goedkoop eten & drinken op festivals: het kan!

Sommige mensen nemen graag zelf eten mee naar festivals. Helemaal geen gek idee, want eten op festivals is duur.  Maar aangezien de gemiddelde festivalbezoeker steeds meer luxe wil is het voedsel meestal wel van redelijke kwaliteit en is er veel variatie. Geen probleem als je goed wat geld opzij hebt gezet voor het festival, maar als je het niet zo breed hebt kun je het beste zelf wat basisvoedsel meenemen.

Eten en drinken op festivals

Water is altijd handig om mee te nemen. Een literfles voor in je tent, en wat kleine flesjes om mee te nemen. Drink altijd wat water voordat je gaat slapen, want tenten en bier zijn een gouden combinatie voor uitdroging en een flinke kater. Op sommige festivals worden alleen flesjes water zonder dopje verkocht. Neem dus zelf een paar dopjes mee!

Neem wat droog voer mee, zoals koekjes, mueslirepen, brood of cake. Wordt compleet geplet in je tas, maar dat maakt geen reet uit. Scheelt weer kauwen. Of neem wat nootjes en droog fruit mee. Neem geen dingen zoals kaas en vlees mee, tenzij je de helft van het festival op een ranzig toilet wilt doorbrengen. Dat soort dingen kun je beter vers kopen op het festival.

En dan de drank. Sommige festivals stellen eisen aan het maximum aantal blikken bier dat je mee mag nemen, iets om zeker rekening mee te houden. Gelukkig kun je op diverse festivals ook koude sixpacks aanschaffen. Glas meenemen naar een festival is een slecht idee, want daar wordt vaak streng op gecontroleerd. Schenk je flesje vodka of rum dus over in een plastic fles. Ga je met een stel vrienden? Verdeel je blikken bier een beetje om een hernia te voorkomen. Ben je echt in de survival-mood of trek je lauw bier niet? Graaf een kuil in je voortent, en bewaar je bier onder de grond in een plastic tas.

Festivalkleding

Met lekker weer kun je prima rondlopen in je korte broek en op slippers, maar wanneer het zonnetje ondergaat kan het snel afkoelen. Een onverwachte regenbui kan ook een boel roet in het eten gooien, net als enorm felle zon. Zorg dus dat je wat kleding meeneemt die je beschermt tegen de elementen. Als je echt alle essentiële kleren mee hebt genomen kun je nog overwegen om je galajurk, zes bolero’s en vier paar teenslippers mee te nemen.

Neem ook altijd een hoedje of pet mee, vooral wanneer het warm gaat worden. Vind je een hoedje niet lekker zitten of ben je geen pet-mens? Probeer dat nog maar eens te beweren als je een zonnesteek hebt of je net geschoren hoofd 2e-graads bandwonden heeft opgelopen.

Jasje. Onmisbaar. Neem een beetje een lichte jas mee die tegen een spatje regen kan en ’s avonds lekker warm is. Koop daarnaast wat wegwerpponcho’s. Die kun je ook nog eens gebruiken om op te gaan zitten.

Neem oudere sneakers mee waar je lekker op kunt lopen en die vies mogen worden. Na het festival kunnen ze waarschijnlijk meteen de prullenbak in.

Laarzen of kisten zijn vooral op festivals waar het regenachtig of zompig is onmisbaar. Bewaar ze ’s nachts in je tent, want laarzen zijn een gewild item op festivals. Neem meer sokken mee dan je denkt nodig te hebben. Goede wandelsokken zijn erg handig. Het laatste wat je wilt hebben zijn koude natte voeten en geen droge sokken meer.

Neem voor de rest gewoon wat shirts, een hoodie en broeken met diepe zakken mee. Zijn je kleren vochtig? Als je een beetje Discovery Channel kijkt weet je dat ze je het beste in je slaapzak kunt houden wanneer je gaat slapen. Als je wakker wordt zijn ze lekker warm en een stuk droger dan wanneer je ze los in je tent legt.

Festival paklijst

Festival checklist/paklijst: deze dingen zijn handig om mee te nemen

Naast je tent, slaapzak en wat levensmiddelen zijn er tal van dingen die absoluut geen overbodige luxe zijn op een festival.

 • Toiletpapier en vochtige doekjes
 • Zonnebril
 • Tandenborstel
 • Lampje en extra batterijen
 • Pleisters en paracetamol
 • Tampons/maandverband
 • Condooms
 • Duct tape
 • Zonnebrandcrème en aftersun
 • Oordopjes
 • Paar aanstekers
 • Powerbank
 • Vuilniszakken/wegwerp poncho’s
 • Make-up en toebehoren
 • Muggenspray
 • ID-kaart
 • Ziekenfondspasje
 • Pinpas
 • Medicatie (en eventueel een doktersverklaring)
 • Toegangstickets en parkeerkaart (geprint of op je mobiel)
 • Lenzenvloeistof + lezendoosje
 • Slotje voor op je tent
 • Lampjes op zonne-energie

Als het goed is heb je nu genoeg voorbereidingen getroffen en kun je zorgeloos naar allerlei festivals. Kijk hier voor een overzicht van alle festivals. Ook handig als je geen of amper geld hebt, bijna alle gratis festivals zijn hier ook terug te vinden.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,