Gamen op hoog niveau: Tom organiseert Smash Bros. toernooien in Arnhem

Geplaatst op 28 januari 2016 Door In Artikelen, Gaming, Hulp & Info, Lifestyle, Vrije tijd

In 1999 kwam het bijzondere vechtspel Super Smash Bros. uit voor de Nintendo 64. In dit spel kun je als speler in de huid kruipen van allerlei bekende Nintendo karakters zoals Mario, Donkey Kong, Link en Pikachu. Het spel werd enorm goed ontvangen en ondertussen bestaat de Smash Bros. reeks uit verschillende games voor diverse spelcomputers. Vooral de multiplayer spelmodus waarbij spelers het tegen elkaar opnemen is ongekend populair en kent enorm veel competitieve spelers die het tijdens toernooien tegen elkaar opnemen. De Smash Bros. reeks is daarom uitgegroeid tot één van de bestverkopende en populairste spelreeksen in de historie van Nintendo. De Smash Bros. spellen worden over de hele wereld gespeeld en de community is enorm. Ook in Nederland zijn er gamers die Smash Bros. op hoog niveau spelen en toernooien organiseren. We spraken met Tom Schollen, competitieve Smash Bros. speler en organisator van Smash Bros. toernooien in Arnhem.

Wie ben je?
Ik ben Tom Schollen, maar in de Smash Bros. community sta ik beter bekend als Fourze. Ik ben 24 jaar en ik kom uit Gelderland.

Smash Bros 1

Tom (rechts) tijdens een toernooi.

Je speelt Smash Bros. Hoe ben je met deze spellenreeks in aanraking gekomen en wat vind je er zo leuk aan?
Ik kwam voor het eerst met Smash Bros. in aanraking toen een vriend mij het eerste spel in de serie liet spelen op de Nintendo 64. Ik was echt meteen verkocht. Een paar jaar later kwam Super Smash Bros. Melee uit voor de Nintendo Gamecube. Ik speelde dit spel vaak met een vaste groep mensen. De onderlinge rivaliteit zorgde dat we ook dit spel echt een paar jaar lang veelvuldig speelden. Pas later bedachten wij ons dat er vast meer mensen zijn die ook gek zijn op de Smash Bros. games en dit spel ook echt competitief en op niveau spelen. Vervolgens gingen we op YouTube op zoek naar de echte topspelers en zo kwamen we er achter dat er echt een enorme community rondom de Smash Bros. games bestaat. Via YouTube ontdekten we dat alle grote spelers hele specifieke technieken gebruiken en het spel op een enorm hoog niveau spelen. Ik vond dat erg interessant, maar de groep waar ik het spel mee speelde vond het eigenlijk onderhand wel mooi geweest.

Ik was eigenlijk de enige persoon binnen de groep die graag de technieken van grote spelers wilde bestuderen. Toernooien bezoeken is iets wat ik ook graag wilde doen, maar helaas woonde ik erg ver weg van andere spelers in Nederland. Op dat moment had ik simpelweg niet genoeg geld om steeds met het OV naar de andere kant van het land te reizen en entreegeld voor toernooien te betalen. Op dat moment ben ik eigenlijk gestopt met het spelen van Smash Bros. games. Toen ik de middelen had om te gaan reizen ben ik meteen weer begonnen met de Smash Bros. games!

Het is voor mij lastig om in één of twee woorden te vertellen wat ik zo tof vind aan de Smash Bros. games. De spellen spelen gewoon erg lekker in vergelijking met andere 2D vechtspellen. De Smash Bros. games zijn namelijk vrij uniek qua opzet. Het is in feite een platformer en fighter tegelijk. Binnen de diverse Smash Bros. spellen heb je als speler enorm veel vrijheid, vooral qua speelstijl en technieken. Het is niet zozeer een spel waarbij je allemaal moeilijke knoppencombinaties hoeft te onthouden. De uitdaging ligt hem meer in de juiste vaardigheid op het goede moment gebruiken. Timing is enorm belangrijk bij Smash Bros. Je moet enorm goed op de moves van je tegenstander letten en precies weten hoe je hier op in kunt spelen.

Je organiseert zelf ook Smash Bros. toernooien, kun je hier wat meer over vertellen?
Dat klopt! Ik organiseer toernooien in Arnhem-Zuid bij jongerencentrum Fresh. De eerste editie heb ik samen met Mr.R georganiseerd, één van de beste Smash 4 WiiU spelers ter wereld. Spelen op zijn niveau kost een boel tijd, dus de latere toernooien heb ik op zelfstandig georganiseerd. Op de dag van een toernooi zelf zijn er altijd mensen die mij af en toe helpen met bepaalde zaken.

Er zijn meerdere dus meerdere verschillende Smash Bros. games: Smash 64, Melee, Brawl, Project M (een gemodificeerde versie van Brawl) en Smash 4. Onderling verschillen deze spellen enorm veel van elkaar. Goed zijn in het ene spel betekent niet dat je ook goed bent in de andere games. Ik ben toernooien gaan organiseren omdat ik vooral het aanbod aan Project M toernooien in Nederland erg mager vond. De toernooien die ik organiseer zijn dus vooral bedoeld voor Project M spelers en Melee spelers. In jongerencentrum Fresh hanteer ik altijd een maximum van 32 spelers en bijna al die plaatsen zijn altijd volgeboekt. Voor zowel Project M als Melee zijn er vaak zo’n 16 tot 20 spelers.

Smash Bros 2

                                                                 Opperste concentratie tijdens een match.

Details over mijn toernooien (de Battle For Arnhem serie) en vele andere toernooien in Nederland kun je vinden op het forum van smash-bros.nl, het thuis van de Nederlandse Smash Bros. community. Zodra ik weer een nieuw toernooi organiseer zal het zeker op het forum verschijnen.

Hoe vaak organiseer je deze toernooien in Arnhem?
Met enige regelmaat, ze waren nog wat sporadisch in 2015 maar ik hoop dit jaar één keer in de twee maanden een toernooi te kunnen organiseren.

Zijn de toernooien ook toegankelijk voor beginners of moet je toch wel wat ervaring hebben om mee te kunnen spelen?
Iedereen moet ergens beginnen, maar bij je eerste toernooi is de kans vrij groot dat je simpelweg geen schijn van kans maakt. Om beter te worden zul je altijd door moeten hebben wat je precies fout doet. Veel beginnende spelers hebben bijvoorbeeld doorzichtige gewoontes en speltechnieken waar betere spelers graag ‘misbruik’ van maken. Het kan wat intimiderend zijn, maar juist doordat iemand anders je slechte speelgewoontes eruit pikt kun je zelf ook leren wat je anders kan doen. Door veel kennis op te doen over het spel leer je om minder doorzichtig te spelen. De Smash community is over het algemeen heel behulpzaam als je ergens vragen over hebt en dat maakt het spelen op een hoger niveau gewoon enorm tof.

Smash Bros 3

Smash Bros games worden doorgaans gespeeld op een CRT monitor, dus eentje met beeldbuis. Deze toestellen hebben geen vertraging tussen de output van de spelcomputer en wat er op scherm gebeurt en dat is van cruciaal belang bij de enorm snel verlopende matches.

Wat maakt Smash Bros. toernooien zo bijzonder?
Tijdens deze toernooien doe je enorm veel kennis op over het spel. De deelnemers delen hun kennis en ervaring graag en aan het einde van een toernooi heb je altijd wel iets nieuws geleerd. Ook leer je veel nieuwe mensen kennen, want Smash Bros. is echte social game. De hype en gezelligheid tijdens de toernooien zijn gewoon enorm aanstekelijk,

Heb je wat tips voor beginnende Smash Bros. spelers?
Blijf oefenen en probeer de moed er gewoon in te houden. De Smash Bros. spellen hebben een flinke leercurve, maar laat je hier niet al teveel door afschrikken. Wees ook niet bang om vragen te stellen aan andere spelers, want de meeste spelers delen hun kennis maar al te graag.

Interview: Hanneke Lovink
Foto’s door: Simone van den Berg

Tags : , , , , ,

Reacties