Gedeelde maaltijden, gedeelde kosten

Geplaatst op 20 september 2019 Door In Artikelen, Hulp & Info, Lifestyle, Werk, geld & wonen

Volgens het Nibud zijn de kosten van eten voor een eenpersoonshuishouden 10 procent duurder in vergelijking met een tweepersoonshuishouden. Als je op jezelf woont ben je dus volgens Nibud qua eten duurder uit dan wanneer je met meerdere mensen samen eten koopt. Dat blijkt ook wel uit de praktijk. Als je altijd alleen voor jezelf kookt is het misschien leuk om te weten hoe je kunt besparen op je eten zonder in te leveren op de kwaliteit.

Natuurlijk kun je voor meerdere dagen eten koken, de hele mikmak invriezen en vervolgens elke dag een gedeelte ontdooien en dan twee of drie dagen hetzelfde eten. Maar je kunt ook geld verdienen met je kookkunsten en het geld dat je hebt uitgegeven aan je boodschappen (gedeeltelijk) terugverdienen. Wanneer je helemaal geen keukenprins(es) bent kan je ook eten voor een kleine prijs van andere kookliefhebbers kopen. Dit kan allemaal via de website thuisafgehaald.nl, waar thuiskoks hun eten verkopen aan afhalers.

De 29-jarige Roos uit Arnhem is zo’n thuiskok met een passie voor eten koken. In haar kleine keukentje bereidt ze graag curry’s, pasta’s, salades, soepen, hartige taartjes, chili’s en pizza. Uren kan ze doorbrengen met het verzamelen van recepten voor kookinspiratie. De meeste gerechten zijn gericht op porties voor vier personen. De porties die ze dus overhoud verkoopt ze via haar profielpagina op de website thuisafgehaald.nl. Ondertussen heeft ze heeft bijna elke dag wel een afhaler. Haar maaltijden biedt ze aan voor een bedrag tussen de 3 en 6 euro, vrij goedkoop voor een complete maaltijd.

maaltijden-roos

Enkele zelfgemaakte maaltijden van Roos

Roos: “Het aanbieden van een maaltijd doe ik op basis van de prijs van de ingrediënten. Ik kijk naar wat een recept mij in totaal kost en deel deze prijs door vier, omdat ik meestal zo’n vier porties kook. Het bedrag wat overblijft, krijgt nog 50 cent bovenop de prijs. Dit doe ik om kosten te verrekenen voor mijn investering om de maaltijd in goede orde mee te geven. Zo heb ik laatst bij de Sligro diverse ovenbakjes, pizzadozen en normale plastic bakjes met deksels gehaald.

Ik maak zoveel mogelijk gebruik van verse producten. Pakjes van de Knorr en andere merken vermijd ik dus liever. Laatst heb ik een heerlijke groene curry pasta gemaakt met behulp van Jamie Oliver’s recept en mijn keukenmachine. De smaak is echt tien keer beter dan wat je uit pakjes krijgt. Het is niet moeilijk, en snel klaar. Iets arbeidsintensiever, maar echt de moeite waard is huisgemaakte pizza. Deze heb ik leren maken van mijn enige echte Fransman. Die ook heerlijk kan koken en die ik zover probeer te krijgen ook te gaan koken voor Thuisafgehaald. Het leuke aan Thuisafgehaald is dat je ook gewoon je boerenkoolstamppot online kunt aanbieden. Je hoeft echt geen culinaire topper te zijn.”

Het concept van thuisafgehaald.nl is vrij simpel. Op de website kun je je gratis en geheel vrijblijvend aanmelden als afhaler of kok. Als afhaler kun je naar beschikbare maaltijden bij jou in de buurt kijken. Als je iets hebt gevonden wat je lekker lijkt en binnen je budget past kun je je aanmelden om de maaltijd op te halen. Je ontvangt dan een bevestiging van de kok met het volledige adres en overige contactgegevens. Als kok kun je jouw zelfgemaakte maaltijden aanbieden. Als iemand interesse heeft kan die persoon een aanvraag indienen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de aanvraag bevestigen en te wachten tot de afhaler jouw kookkunsten komt ophalen. De afhaler bepaalt dus zijn of haar kok. Naast een manier om lekker en goedkoop te kunnen eten is een andere leuke bijkomstigheid het contact met de afhalers, veelal buurtbewoners. Misschien zitten jullie binnenkort wel samen aan tafel!

“Last but not least: je hebt iemand blij gemaakt met een verse huisgemaakte maaltijd. Veel beter dan een snelle hap van de snackbar of een magentronmaaltijd”, aldus Roos.

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op www.thuisafgehaald.nl en wie weet geniet jij vandaag of morgen al van een maaltijd van Roos of een andere kok uit Arnhem!

thuisafgehaald-2

Tags : , , , , , , ,

Reacties