Geocaching in Arnhem: ‘schatzoeken’ met je mobieltje

Geplaatst op 25 mei 2022 Door In Artikelen, Lifestyle

Tegenwoordig gaan er dagelijks honderden Nederlanders op uit om te geocachen. Deze relatief nieuwe outdooractiviteit wint de laatste jaren flink aan populariteit, ook onder jongeren. Met behulp van je smartphone of een andere GPS ontvanger ga je op zoek naar zogenaamde caches; goed verborgen doosjes, fotorolletjes en andere voorwerpen waar een bepaalde ‘schat’ in zit. In Nederland liggen er momenteel meer dan 280.000 caches verstopt op de meest uiteenlopende plaatsen. Deze caches worden door geocachers zelf verstopt en tussentijds ook onderhouden. Geocaching vindt over de hele wereld plaats en zelfs daarbuiten. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 2,5 miljoen geocaches verstopt. Zelfs in het International Space Station liggen caches verstopt!

Is dat leuk, dat geocachen? We namen de proef op de som en gingen geocachen in Arnhem!

Geocaching Nederland

Foto: Johan Larsson

Wat is geocaching?
Bij geocaching verstopt iemand een waterdichte doos of een ander object op een bijzondere plek. Een cache zelf bevat doorgaans een logboek en enkele ruilvoorwerpen. Dit zijn meestal kleine voorwerpen of gadgets zoals pennen, sleutelhangers of munten. Als je een cache hebt gevonden mag je er een voorwerp uithalen. Voorwaarde is doorgaans dat je er een voorwerp van dezelfde of hogere waarde voor terug legt. Daarnaast schrijf je je naam (nickname of teamnaam) en de datum waarop je de cache hebt gevonden in het logboekje. Er zijn de meest uiteenlopende soorten caches, van simpele caches tot caches die deel uitmaken van een groter netwerk van caches. Dit netwerk ontdek je gaandeweg door bijvoorbeeld verschillende puzzels die aan de caches gekoppeld te zijn op te lossen.

Hoe werkt geocaching?
De belangrijkste techniek achter geocaching is GPS (Global Positioning System). Dit systeem werd door het Amerikaanse leger tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld. Met behulp van een uitgebreid satellietnetwerk werd het mogelijk om tot op de meter nauwkeurig locaties op de hele wereld te bepalen. In 2000 werd dit systeem voor iedereen beschikbaar en vandaag de dag zijn de vele toepassingen van GPS zoals routenavigatie niet meer weg te denken. Toen GPS voor iedereen beschikbaar werd kwam de Amerikaanse Dave Ulmer op het idee om ergens een ‘schat’ te verstoppen die door andere mensen met behulp van GPS apparatuur gevonden kon worden. Zo is geocaching in feite ontstaan.

Op de grootste geocaching website, geocaching.com, kun je alle caches zien. Met meer dan 6 miljoen geocachers ter wereld is deze website enorm actief en worden er dagelijks honderden nieuwe caches aan de database toegevoegd. Je kunt op deze website kosteloos een account aanmaken en het geocachen kan (bijna) beginnen. Je hebt natuurlijk wel een GPS ontvanger nodig. Bijna iedere smartphone is voorzien van locatiebepaling via GPS. Je kunt hier ook een speciale GPS ontvanger voor aanschaffen.

Voor de smartphone cachers zijn er tal van geocaching apps ontwikkeld. De website geocaching.com heeft zowel betaalde als gratis geocaching-apps ontwikkeld. Met de betaalde apps heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden. Een goed alternatief is de app c:geo (Android). Deze app is helemaal gratis en heeft uitgebreide mogelijkheden. Het enige dat je nodig hebt om met deze appp te starten is een account op geocaching.com. De app maakt namelijk gebruik van je accountgegevens op geocaching.com. Als je een smartphone hebt kun je dus al vrij snel starten met het zoeken van je eerste cache. Met de app kun je caches ook offlinebeschikbaar maken.  Je kunt uiteraard ook zelf caches gaan maken, verstoppen en toevoegen aan de database op geocaching.com. Voor iOS is er de app Geocaching Intro.

Als je eenmaal een cache hebt gevonden kun je deze ‘loggen’ via de app of op de website. Zo kunnen vrienden, familie, kennissen en andere geo-cachers je volgen en kan je zelf je voortgang bekijken.

Waar kun je geocachen?
Geocaching kun je overal ter wereld doen. Het gaat bij geocachen natuurlijk grotendeels om de zoektocht, want je komt vaak op bijzondere plekken terecht. De ene cache is ook gemakkelijker te vinden dan de andere. Iedere cache is voorzien van een moeilijkheidsgraad die is uitgedrukt in sterren. Ook worden er soms cryptische hints gegeven over de eventuele locatie en de toegankelijkheid van het terrein waarop de cache verstopt ligt.

Geocaching Nederland 2

Nederland ligt propvol caches.

Geocaching in Arnhem
In en om Arnhem liggen momenteel zo rond de 700 (!) verschillende caches verstopt. Zo liggen er caches die onderdeel zijn van een complete puzzeltocht maar ook simpele caches. We namen zelf de proef op de som en gingen op zoek naar een simpele enkelvoudige cache.

Geocaching Arnhem 3

Caches in en rond Arnhem

Eerst hebben we een account aangemaakt op geocaching.com. Vervolgens hebben we de gratis c:geo app gedownload en deze gekoppeld aan onze account op geocaching.com. Hierna hebben we een simpele cache in het centrum van Arnhem opgezocht en de zoektocht kon beginnen. Deze cache had als naam ‘Arnhem view’. Vaak bevat de naam van de cache al een hint naar de vindplaats en dit was bij deze cache ook het geval. In de buurt van het Rozet gebouw vonden we op een plek met een mooi uitzicht op Arnhem (‘Arnhem view’) een vrij gemakkelijk te vinden cache. Caches liggen doorgaans niet in het open zicht, dus je moet vaak wel even goed zoeken. Binnen ongeveer tien minuten hadden we onze eerste cache gevonden. Helaas was deze cache beschadigd. Zulke beschadigingen kun je dan in de comments van een cache achterlaten zodat de plaatser van de cache op de hoogte is van bijvoorbeeld een beschadiging of het zoekraken van een cache.

Cache Arnhem

De beschadigde cache.

Geocaching Arnhem 4

Uitzicht vanaf de vindplaats

Is geocaching leuk? De ongeveer 40.000 actieve geocachers in Nederland vinden van wel en wij zijn ook om! Geocaching is een veelzijdige outdooractiviteit die je zowel alleen als in groepsverband kunt doen. Er zijn flink wat cachers die zelfs een compleet team hebben opgezet. Je kunt zelfs speciale prive caches aanmaken die alleen door bevriende cachers gevonden kunnen worden. Het interessante aan geocaching is dat je op een andere manier naar bijvoorbeeld je eigen stad kijkt en allerlei nieuwe bijzondere plekken kunt ontdekken. Iedere cache heeft een andere inhoud en dat is natuurlijk een kleine verrassing op zich. Het is ook nog eens een (relatief) goedkope en gezonde hobby, want bijna iedereen heeft wel een smartphone met GPS. Daarnaast ben je flink aan het wandelen als je wat meer uitdagende caches zoals multi-caches of puzzeltocht caches gaat zoeken. Het is zelfs een beetje verslavend, gotta cache ‘em all!

Wat zijn jouw ervaringen met geocaching? Aanvullingen voor dit artikel? Laat het ons weten in de comments!

Door: redactie Jongin Arnhem

Tags : , , , , , , , ,