Grootschalige actie ter behoud van subcultureel poppodium en jongerencentrum Willemeen

Geplaatst op 22 januari 2019 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jongerencentra in Arnhem, Lifestyle

2019 is het jaar waarin het monumentale pand aan Willemsplein 1 vijftig jaar lang de stedelijke locatie is voor jongerencultuur in Arnhem, in de vorm van een jongerencentrum en subcultureel poppodium. Als het aan de gemeente Arnhem ligt is 2019 ook het jaar dat Willemeen definitief ophoudt te bestaan. Met verslagenheid, verdriet en onbegrip hebben de betrokkenen van Willemeen het nieuws aangehoord. Per 1 juli 2019 wordt Willemeen de financiële ondersteuning uit het gemeentelijke cultuurfonds ontnomen en moet een nieuwe partner de regie krijgen over de invulling van de programmering binnen Willemeen. Dit betekent dat Willemeen in haar huidige vorm definitief ophoudt te bestaan. Om dit plan tegen te gaan beginnen de vrijwilligers van Willemeen in samenwerking met Arnhemse cultuurmakers een grootschalige actie om Willemeen te behouden. Verdere acties zullen in loop van tijd openbaar gemaakt worden.

De gemeente heeft de subsidieaanvraag van overkoepelende organisatie Rijnstad afgewezen, wat betekent dat een andere organisatie de invulling van de programmering van Willemeen zal gaan bepalen. Deze programmering wordt deels bepaald door een grote groep vrijwilligers waarvan een significant deel extra begeleiding behoeft, en deze kansen alleen krijgt door het langdurige, structurele maatwerk dat de vaste groep betrokken en betrouwbare jongerenwerkers hen biedt. Met het wegvallen van de cultuursubsidie valt ook deze vorm van stedelijk jongerenwerk weg. Deze aanstaande verandering betekent het einde van Willemeen in haar huidige vorm; het einde van de inspraak van jongeren in het cultuuraanbod in Arnhem; het einde van een landelijk en internationaal geliefd poppodium; het einde van een uniek en waardevol stuk Arnhemse geschiedenis.

Binnen het Arnhemse cultuurlandschap neemt Willemeen een unieke plek in, maar, wellicht belangrijker nog, ook in de harten van haar vrijwilligers. Veel van hen zijn binnen Willemeen opgegroeid en hebben er een tweede thuis en familie gevonden.

Vrijwilliger Eva: “Ik ben al de helft van mijn leven, 15 jaar lang, vrijwilliger bij Willemeen. Nergens anders heb ik zoveel saamhorigheid en passie op één plek gevonden. Het breekt mijn hart dat de gemeente een unieke plek als deze laat verdwijnen, we slapen er allemaal slecht van.”  

Vrijwilliger Maarten: “Ik ben al 9 jaar vrijwilliger in Willemeen, vanaf mijn 16e. Willemeen heeft mij geholpen om volwassen te worden en om te gaan met mensen die een andere achtergrond, cultuur of geaardheid hebben. Willemeen heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben.”

 

Wat kun je op dit moment doen?

  • De petitie ondertekenen op https://www.redwillemeen.nl. Inmiddels is de petitie al meer dan 4000 keer ondertekend!
  • Het liken van de Facebook pagina RedWillemeen en hier je vrienden voor uitnodigen, je kunt hier natuurlijk ook je steunbetuiging achterlaten!
  • Een bericht over de actie op je persoonlijke Facebook profiel delen (het liefst openbaar)
  • Het volgen van de actie op Instagram RedWillemeen en bij het posten van Instagram berichten gebruik maken van de hashtag #redwillemeen

De actie #redwillemeen wordt nu al gesteund door onder andere de volgende cultuurmakers en organisaties;

– Forms Events – Chefs de Partie Collective

– Kunststof  – Dub Nation

– Bad Habits // Good Company – Grindfeast Events

– Dollhouse Queerparty – Rockers Artist Agency

– 8Bahn – Fat Like Us

– Psychout Circus – Astrant Ede

– Ruimtekoers Festival – Arina Events

– Reggae Agenda Nederland – KBL Systems

– De Transplantatie – Jongin Arnhem

– Illmatic – Jelmer Bronsdijk (Impresariaat Kunststof / Deem Index)

– Luuk van Gestel namens Doomstar Bookings

Tags : , , , , , ,

Reacties