Handige tips en aanraders voor als je meer boeken wilt gaan lezen!

Geplaatst op 6 april 2021 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Nederlandse jongeren lezen steeds minder boeken en die trend zet al jaren door. Volgens het Centraal Planbureau lezen jongeren gemiddeld minder dan een uur per week een boek. Een op de drie jongeren vindt lezen niet leuk en de helft van de scholieren leest helemaal nooit een roman of een langer verhaal. Dat zie ik ook gebeuren in mijn eigen omgeving en dat is jammer, want het lezen van boeken is goed tegen laaggeletterdheid maar ook goed voor je creativiteit en woordenschat. Als je een boek aan het lezen bent dan creëer je de hele wereld zelf, maar wanneer je tv kijkt dan wordt de hele wereld op een bordje geserveerd. Wil je ook graag beginnen met meer boeken lezen? Ik heb wat handige tips op een rijtje gezet voor wie meer wil gaan lezen!

Waarom lezen jongeren steeds minder boeken?
Als je aan jongeren vraagt waarom ze niet lezen krijg je vaak dezelfde antwoorden; het is saai, het kost te veel tijd en je kan beter een serie kijken. Want waarom zou je een dik boek gaan lezen als je een soortgelijk verhaal op je telefoon of televisie kan kijken? Ik snap het wel, want een serie of een film kijken is natuurlijk een leuk en vooral lekker gemakkelijk tijdverdrijf. Zelf zou ik eigenlijk ook meer moeten lezen, dus ik begrijp goed dat het moeilijk om überhaupt te beginnen met lezen als je het lang niet hebt gedaan.

Het lezen van boeken eindigt voor veel jongeren op de middelbare school. Een verplichte boekenlijst zorgt er vaak al voor dat veel jongeren een boek lezen minder leuk vinden en het vooral zien als een verplichte opdracht. Volgens Allison Varnes – een Amerikaanse literatuurdocent – is het juist belangrijk dat jongeren zelf mogen kiezen welke boeken ze willen lezen, want dan voelt het stukken minder verplicht en kun je lekker je eigen keuzes maken!

Wat is leuk aan het lezen van boeken?
Onbewust lezen jongeren eigenlijk vrij veel: van posts op social media tot nieuwsartikelen en van comments op YouTube tot beautyblogs. Maar het lezen van een boek is toch anders. Je bevindt je door het lezen van een boek echt in een andere wereld die je met je eigen creativiteit en gedachten vormgeeft. Je ontsnapt aan het drukke ‘online’ leven en onbewust werk je ook nog aan je woordenschat, spelling en inlevingsvermogen. En het is bovenal ook lekker ontspannend, even wegdromen in bed met een boek voordat je gaat slapen of lekker buiten in het zonnetje bruin worden terwijl je een spannend verhaal leest.

Hoe begin je met lezen?
Wil je graag meer gaan lezen maar heb je geen idee waar en hoe je eigenlijk moet beginnen? Vraag jezelf dan bijvoorbeeld eerst een af welke soorten verhalen en onderwerpen je leuk vindt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld eens na te gaan wat voor soort films en series je vaak kijkt. Ben je bijvoorbeeld dol op films als Lord of the Rings? Dan is het genre ‘fantasy’ echt iets voor jou! Daarnaast bestaat er ook een speciaal genre boeken voor jongeren: Young Adult. Dit genre is enorm breed qua onderwerpen en vorm, want het loopt uiteen van korte science fiction verhalen tot spannende romans.

Toen ik meer begon te lezen werd de boeken van Dan Brown al snel een persoonlijke favoriet. Deze auteur schrijft hedendaagse thrillers die lekker vlot lezen. De hoofdpersoon in zijn meeste boeken is de historicus Robert Langdon die wordt opgezadeld met allerlei wereldbedreigende mysterieuze zaken. Het zijn interessante en spannende verhalen die je blijft lezen om de mysteries te ontrafelen.

In het bekende boek De Da Vinci code wordt Robert Langdon verdacht van een moord, waarbij hij samen met de kleindochter van het slachtoffer op zoek gaat naar de waarheid achter de moord. 

Verder heb ik ook genoten van de boeken van Anna Tod, een auteur die meidenboeken schrijft. Het boek ‘After’ van Anna Todd is een klassiek badboy verhaal. De achttienjarige Tessa heeft het uitgemaakt met haar vriend en gaat studeren. Op de universiteit leert ze Hardin kennen – een zwaar getatoeëerde onaardige jongen die een wild leventje leidt. Door Hardin’s wilde kant ontdekt Tessa een nieuwe passievolle wereld en wordt ze gedwongen om te kiezen tussen haar ex-vriend en Hardin.

Een ander leuk boek om mee te beginnen is Harry Potter en de Steen der Wijzen. De zevendelige boekenserie Harry Potter is al jarenlang erg populair bij een breed publiek. Het magische verhaal volgt Harry Potter, een elfjarige jongen die bij zijn oom en tante woon. Nadat hij ontdekt van magische komaf te zijn gaat hij lessen volgen aan Zweinstein, een magische school voor toveraars en heksen. Gedurende het boek maakt Harry vrienden voor het leven en leert hij meer over zijn ouders en de consequenties van zijn afkomst. Het is een geliefde fantasyreeks die je meesleept in een originele wereld waar je al snel compleet in wegdroomt.

Verder is het boek ‘Everything, Everything’ van Nicola Yoon een aanradertje. Deze romantische Young Adult novel gaat over Zoella Maddy die dodelijk allergisch is voor de buitenwereld waardoor de tiener haar hele leven binnen blijft om zichzelf te beschermen. Zoella durft niet toe te geven aan de drang om naar buiten te gaan, maar als ze haar nieuwe buurjongen Olly leert kennen verandert alles. Ze wil de wereld zien en vooral Olly beter leren kennen.  Vervolgens riskeert ze alles om haar enige kans op ware liefde na te jagen.

Totaal de andere kant op is het boek de Hongerspelen 1 van Suzanne Collins. Het verhaal speelt zich af in een post-apocalyptisch land dat verdeeld is in 12 districten. Elk jaar vindt er een als bloedbad vermomt spel plaats. Tijdens deze zogenaamde Hongerspelen worden er twee kandidaten van elk district gekozen om deel te nemen aan een spel waar kandidaten elkaar moeten uitmoorden. De winnaar wint vervolgens een rijk en luxe leven in de hoofdstad. Het verhaal volgt Katniss Everdeen die vrijwillig in de plaats van haar zusje kandidaat wordt tijdens de Hongerspelen. Ben je op zoek naar een spannend, meeslepend en bloederif verhaal? Dan zit je goed met dit boek!

Het boek Gossip Girl van Cecily von Ziegesar gaat over een groep rijke New Yorkse tieners op een kostschool waar een geheimzinnig persoon genaamd Gossip Girl alle geheimen en roddels van de hoofdpersonen wereldkundig maakt. De hoofdpersoon in dit deel is Serena van der Woodsen die terugkeert naar de school waar ze ooit erg populair was.

Al deze boeken – behalve Everything, Everything – zijn beschikbaar om te lenen bij de Rozet Bibliotheek. Van Gossip Girl is ook een luisterboek beschikbaar. Jongeren t/m 17 kunnen gratis lid worden van de Rozet bibliotheek.

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties