Het verhaal van Roos: ‘Mijn oom was verliefd op mij’

Geplaatst op 23 juni 2020 Door In Artikelen, Hulp & Info, In het gezin, Liefde & Seks, Lifestyle

Roos is nu 20 jaar oud. Ze komt uit een klein dorpje en heeft een hele hechte familie. Op haar 13e werd ze steeds hechter met haar oom. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat hij verliefd op haar werd. 

“Ik ging vaak fietsen en wandelen met mijn oom, maar op een dag merkte ik dat de sfeer heel gespannen was. Hij vertelde dat hij verliefd op mij was. Ik was toen 14 jaar. Ik schrok hier heel erg van en vond het ook eng dat ik met hem alleen was. Hij heeft me toen op het hart gedrukt dat ik hier met niemand over mocht praten, behalve met hem en zijn vrouw. Als ik dit wel zou doen, beweerde hij zelfmoord te plegen. Ik durfde er dus ook niet met iemand over te praten.

Ik heb het toen een jaar lang volgehouden om er met niemand over te praten. Hij bleef mij continu sms’jes sturen. Ik zocht zo min mogelijk contact met hem en zag hem toen alleen nog op verjaardagen. Uiteindelijk zag mijn zus dat ik een sms’je van hem kreeg en ze wilde deze lezen. Toen ze hierover door bleef  vragen heb ik uiteindelijk alles verteld. Mijn zus heeft toen ook alles aan mijn ouders verteld.

In het begin wilde iedereen hem nog in bescherming nemen, omdat ze bang waren dat hij zichzelf iets aan zou doen. Maar hij bleef contact met mij zoeken en dat wilde ik niet. Uiteindelijk hebben mijn ouders mijn oom en tante wel duidelijk gemaakt dat we geen contact meer met hen wilden hebben. Dit werd niet gerespecteerd en ze wilden perse het probleem tussen ons oplossen. Verwerkingstijd kregen we dus niet.

Toen ik net 18 was heb ik besloten om naar een psycholoog te gaan. Hier kreeg ik de diagnose posttraumatische stressstoornis met een verlengd begin, wat betekende dat het trauma over een langere tijd was en er meerdere trauma’s waren in plaats van één grote gebeurtenis. Hier heb ik toen EMDR therapie voor gehad, een soort traumatherapie waarbij ze je hersenen afleiden terwijl je aan een gebeurtenis denkt zodat je die emoties er niet meer bij voelt.

Helaas bleef het in de familie lastig, ze bleven contact zoeken en de rest van de familie ging er ook aan onderdoor. Uiteindelijk hebben ze geaccepteerd dat wij geen contact meer wilden. Ik heb later nog geprobeerd om een gesprek te voeren met hem en mijn psycholoog. Dit heeft helaas niks uitgehaald want hij probeerde mij en mijn psycholoog alleen maar te manipuleren.

Hierna ben ik nog heel depressief geweest, ik kon er niet mee omgaan dat ik al die jaren van mijn leven heb verspild aan dit familiedrama, terwijl ik mezelf in die jaren eigenlijk had moeten ontwikkelen. Ik ben hier uiteindelijk ook suïcidaal van geworden en op school ging het ook heel slecht. Gelukkig ben ik hier wel uitgekomen met behulp van mijn psycholoog.

Ik voel nog steeds veel woede voor mijn oom en tante, vooral door hoe ze met de situatie zijn omgegaan en omdat ze mij niet met rust lieten. Ik probeer wel om wat meer begrip te hebben voor mijn tante, omdat zij ook in een onmogelijke situatie is geplaatst. Mijn oom wil ik echt nooit meer zien.

Mijn oom woont nog steeds in hetzelfde dorp als ik. Wanneer ik hem tegenkom op straat, dan doe ik alsof ik hem niet zie. Toch schrik ik dan nog wel, maar ik weet inmiddels dat er niets mis kan gaan en ik gewoon veilig ben.”

*wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd 

Zit je in een soortgelijke situatie als Roos, of heb je hulp nodig bij andere problemen? Kijk hier hoe je hulp kunt vragen in Arnhem.

Tags : , , , , ,

Reacties