Hoe verzorg je jezelf goed met een studentenbudget? Vijf handige tips!

Geplaatst op 23 maart 2021 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, Lifestyle

Sinds de eerste lockdown in maart hebben studenten naast hun schoolwerk een hoop vrije tijd gekregen om aan zichzelf te werken. Vooral op social media is ‘selfcare’ een populair onderwerp. Maar hoe verzorg je jezelf goed als je niet al teveel geld kan besteden aan superfoods en dure merkproducten? We hebben vijf handige tips opgesteld!

 

Tip 1: Routine

Een goede stap richting goede zelfverzorging is een routine creëren. Met een paar simpele handelingen zoals je bed opmaken, je omkleden en je gordijnen of rolluiken open maken kun je een groot verschil in je motivatie maken. Door deze handelingen krijg je meer motivatie voor je opleiding of werk én om gewoonweg uit bed te komen.

Tip 2: Fuel your body

Een van de belangrijkste dingen om je lichaam goed te verzorgen is gezond eten en drinken! Uit eigen ervaring en in mijn omgeving zie ik dat mede door het ideaalbeeld op social media behoorlijk wat jongeren speciale diëten proberen en zichzelf uithongeren. Door uithongeren krijg je niet genoeg vitamines en andere voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Ook kan uithongeren zorgen voor andere problemen, zoals vermoeidheid of zelfs een eetstoornis. Het probleem met diëten is vaak dat het een eenmalige oplossing is – ja je kan er van afvallen, maar diëten is geen leefstijl die je een langere periode kan voortzetten. Door je eetpatroon aan te passen en meer te bewegen bereik je veel meer op de langere termijn dan je met een dieet doet. Dus, vervang ongezond eten zoals chips door gezonde snacks zoals snoepgroenten en fruit.  Een belangrijke stap naar goed voor jezelf zorgen is dus goed ontbijten, lunchen en avondeten – en vergeet ook de gezonde tussendoortjes en voldoende water drinken niet!

Tip 3: Douche en was je haar regelmatig

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je jezelf en je haren regelmatig wast, maar voor jongeren met mentale problemen of een te drukke levensstijl kost dit soms te veel moeite. Douchen en je haar wassen moet een momentje voor jezelf zijn, waarbij je even de tijd kan nemen om rustig na te denken en tot jezelf te komen. Het is ook belangrijk om je haar goed te verzorgen door producten zonder verkeerde stoffen te gebruiken zoals parabenen en sulfaat. Op dit moment zijn de producten van Shea Moisture erg populair op social media door hun vegan en cruelty free producten. De producten van Shea Moisture bevatten geen parabenen, sulfaat en zijn erg hydraterend. Kortom: dit zijn producten die erg goed zijn voor je haar maar ook voor je portemonnee!

Tip 4: Verzorg je huid goed

Een belangrijk onderdeel op het gebied van persoonlijke verzorging is huidverzorging oftewel ‘skincare’. Een goede huidverzorging komt neer op drie basisonderdelen: een cleanser, een moisturizer en een zonnebrand. In de ochtend hydrateer en verzorg je je huid met een moisturizer en daarna gebruik je een zonnebrand. Het is de bedoeling dat je het hele jaar door zonnebrand draagt, ook als het sneeuwt of regent. Voor optimaal resultaat moet je om de twee uur zonnebrand aanbrengen, maar alleen in de ochtend zonnebrand aanbrengen is een goed begin! Het beste is om op vijf vingers zonnebrand te doen en dit over je gezicht te verdelen. Het wordt onderschat máár een zonnebrand is erg belangrijk op het gebied van huidverzorging! Zonnebrand zorgt ten eerste voor een bescherming tegen uv-licht van de zon en huidziektes. Ten tweede dient zonnebrand als een van de beste anti-aging middelen tegen bijvoorbeeld rimpels en pigmentvlekken.

In de avond was je eerst je handen en begin je daarna met de cleanser. Hiermee haal je de bacteriën van de hele dag van je gezicht: zweet, regen, make-up en andere resten. Eerst gebruik je een cleanser op oliebasis zoals een micellair water of een cleansing balm. Daarna gebruik je een cleanser op waterbasis zoals de CeraVe Hydrating Cleanser of de Inkey List Oat cleanser. Na het cleansen gebruik je weer je moisturizer en klaar is Kees! Natuurlijk zijn er enige stappen toe te voegen zoals serums of exfolianten, maar zolang je een goede basis hebt zit je op de goede weg!
Om op het goede spoor te komen – en binnen je studentenbudget te blijven – ben je natuurlijk op zoek naar goede en goedkope producten. De producten van CeraVe behoren tot een van de goedkoopste en tevens beste producten in de skincare omdat ze geen geurstoffen of essentiële oliën gebruiken.

Extra tips van een schoonheidsspecialiste

Voor wat extra tips heb ik een schoonheidsspecialiste benaderd. Romy Pierlo is werkzaam geweest bij Douglas en nu werkzaam als schoonheidsspecialist bij een spa. ”Eet voldoende fruit zodat de huid sneller kan herstellen van onzuiverheden en beter kan ademen. Daarnaast is het verstandig om je beddengoed – zeker je kussensloop! – een keer per week te verschonen. Op je kussensloop zitten een hoop bacteriën waar je niks van af weet, ook al verzorg je je huid goed dan helpt dit erg mee!” Als laatste geeft Romy mee dat het ook belangrijk is om je handen de hele dag door goed te wassen. Je handen komen overal en het is dus niet fris je goed verzorgde gezicht daarmee aan te raken.

Zonnebrand tip!

Op het gebied van zonnebrand is Purito Centenla zonnebrand een aanrader. Dit is een 20spf zonnebrand (uit onderzoek is gebleken dat de spa 20spf is, niet 50spf zoals de verpakking vertelt). Een ander alternatief is de La Roche-Posay Anthelios 50 spf zonnebrand.

Het allerbelangrijkste, tip 5: Maak tijd voor jezelf!

Het allerbelangrijkste is om tijd voor jezelf te maken. Studenten zijn al erg druk met hun schoolwerk, hun sociale leven, bijbaantjes en nog veel meer, waardoor tijd nemen voor jezelf er soms bij inschiet. Tijd voor jezelf nemen kan op allerlei manieren! Zoek de buitenlucht op en maak een wandeling door de natuur of stad. Begin met lezen van dat boek dat al weken in je boekenkast staat of begin eindelijk die ene serie te kijken of podcast te luisteren. Kortom: zorg voor voldoende momenten om tijd aan jezelf te besteden!

• Onbeperkt sporten als student kan al voor €20,95 met de Studenten Sportkaart.
 
Op zoek naar dingen om te buiten in Arnhem doen tijdens deze coronatijd? Check het artikel ‘9x activiteiten in Arnhem tijdens de coronaperiode‘.

Tags : , , , , , , , ,

Reacties