In gesprek met Arnhemse tatoeëerders: Sander van MindFull Tattoos

Geplaatst op 8 juli 2018 Door In Artikelen, Lifestyle

Ooit waren tatoeages alleen voor stoere zeelui en soldaten, maar tegenwoordig kijkt niemand er raar van op als opa of oma besluit om er nog een tatoeage bij te nemen. Deze kunstvorm die je altijd bij je draagt blijft onverminderd populair, al veranderen de trends wel snel. De redenen waarom iemand een tattoo neemt zijn dan ook uiteenlopend; de een neemt een tattoo met een speciale betekenis, terwijl de ander er eentje neemt puur omdat hij of zij het gewoon mooi vindt. En natuurlijk zijn er ook mensen die een tattoo nemen omdat het ‘hip’ is. We namen een kijkje bij MindFull Tattoos in Arnhem en spraken met eigenaar Sander Valentijn over tatoeëren en alles wat daarbij komt kijken.

Wanneer begon jij met je carrière als tatoeëerder?
“Ik wilde al sinds mijn twaalfde tatoeëerder worden. Natuurlijk begon ik eerst op mijzelf te oefenen, en later deed ik dat ook samen met een vriend. Zo hebben we elkaar eigenlijk een beetje onder geklad, haha. Destijds was ik ook erg actief bezig met graffiti.  Dat deed ik samen met Max, die hier ook in de zaak werkt. Samen zijn we een beetje de wereld van het tatoeëren ingerold. Op mijn 18e ging ik in de leer bij de tattooshop All or Nothing in Nijmegen. Daar heb ik het tatoeëren eigenlijk pas echt geleerd. Nu, bijna tien jaar later, ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen zaak, Mindfull Tattoos. Momenteel heb ik drie medewerkers in dienst: Max, Nienke en Jamie.

Waarin onderscheidt MindFull Tattoos zich van andere tattooshops?
“Ik denk dat wij ons vooral weten te onderscheiden door het feit dat we echt altijd custom werk leveren en veel tijd nemen voor onze klanten. Mijn doel is om de klant altijd iets origineels mee te geven. Bij MindFull Tattoos zetten we een tattoo eigenlijk nooit twee keer.”

Wat zijn tegenwoordig de meest populaire tattoos om te laten zetten? en wat zijn de meest populaire plekken?
“De laatste tijd zijn dat echt klokjes en rozen. Voor de rest verschuiven de trends bijna jaarlijks. Zo’n twee jaar geleden waren de infinity tekens bijvoorbeeld enorm populair. Vandaag de dag komen er ook veel klanten binnen die een silhouet van een bos of bomen willen laten zetten. Over een jaar is dat ook wel weer overgewaaid  en dient de volgende trend zich weer aan, zo leert mijn ervaring.”

Wat zijn de meest pijnlijke plekken van het lichaam om te laten tatoeëren?
“Sowieso je ribben, maar ook de voeten en nek zijn niet de fijnste plekken om een tattoo te laten zetten. Op die plekken zitten veel spieraanhechtingen en zenuwen, dus een tattoo op zo’n plek laten zetten is voor sommige mensen echt even doorbijten.”

Welke minimumleeftijd voor het laten zetten van een tattoo hanteren jullie, en zijn er ook uitzonderingen?
De minimumleeftijd is officieel twaalf jaar,  maar we zetten pas een tattoo vanaf zestien jaar wanneer je ook toestemming hebt van een ouder of verzorger. Pas vanaf je 18e heb je bij ons geen toestemming van je ouders nodig. Die leeftijdsgrens van 12 jaar is trouwens gek genoeg pas sinds vijf jaar ingegaan. Daarvoor was er geen strikte regelgeving. Dat komt omdat een tattoo eigenlijk onder productverkoop valt, dus onder de Warenwet. Zodoende is het in feite hetzelfde als een telefoon kopen. Op die leeftijd mag je ook niet op alle plekken van je lichaam een tattoo laten zetten.

Er is hier weleens een jochie van twaalf met zijn ouders binnen komen lopen om een tattoo te laten zetten. Wettelijk gezien moeten wij dat eigenlijk toelaten, maar dat doen we niet. Toch is dat af en toe wel lastig. Als zo’n jochie dat echt mag van zijn ouders en niet bij een geregistreerde tattooshop terecht kan, dan is er een reële kans dat zo’n kind bij een thuisprikker terecht komt en een slechte tattoo krijgt. Zoiets wil je als tattooshop eigenlijk helpen voorkomen. Het is soms dus best wel een dubbel gevoel.”

Over die thuistatoeëerders, hoe kijk jij daar tegenaan?
“Nou, die ‘thuisprikkers’ zijn in mijn ogen wel degenen die het de markt moeilijk maken. Ik zie steeds meer mensen rondlopen met slechte gezette tattoos. Mensen zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rij, maar bij ons vak gaat gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ altijd op. Ik moet dan ook regelmatig slecht werk van een andere ‘artiest’ opknappen. Dat is zowel voor mij als de klant niet het leukste werk, dus doe jezelf een plezier en bespaar nooit op een tattoo!”

Wat is voor jou als tatoeëerder belangrijk binnen het vak en wat inspireert je?
“Ik heb een achtergrond in de wereld van graffiti en schilderen daarom is het voor mij heel belangrijk dat een tatoeage origineel is. In de graffiti-scene is het na-apen van een kunstwerk echt een no-go en dat uitgangspunt hanteer ik ook altijd binnen mijn vak als tatoeëerder.

Ik raak eigenlijk altijd wel geïnspireerd door het team hier in de zaak. Dat komt omdat iedereen hier zijn eigen stijl heeft. Zo ben ik zelf gespecialiseerd in geometrische en wat meer psychedelische vormen met veel kleur. Max is de man van de realistische portretten in zwart en grijstinten. Onze andere tatoeëerster, Nienke, is juist heel sterk in het zetten van fantasy en manga ontwerpen. Jaime daarentegen is enorm bekwaam in het zetten van oldschool tattoos. Iedereen hier heeft zijn eigen kwaliteiten en ideeën en dat is iets wat mij elke dag wel inspiratie geeft.”

Wat is de meest bijzondere tattoo die je ooit hebt gezet?
“Die heb ik eigenlijk niet. Ik vind het wel heel vet om grote stukken te zetten, bijvoorbeeld een joekel van een backpiece of een complete sleeve. Ik vind gekke en originele ideeën het leukste om uit te voeren. Zo heb ik een tijdje geleden een complete colafles op iemands arm getatoeëerd, dat vind ik echt tof om te doen. Voor mij is het eindresultaat altijd het belangrijkste. Wanneer de lijnen strak zijn, alle details goed naar voren komen en de klant tevreden is, dan ben ik dat ook.”

Hoe ga je om met klanten die hun eerste tattoo op een erg opzichte plek op hun lichaam willen laten zetten?
“Eigenlijk wijs ik dat altijd af. Ik vertel de klant dan ook direct waarom. Vaak krijg ik dan eerst een verbaasde reactie. ‘Jij zit toch ook onder, waarom mag ik dat dan niet?’ Ik probeer zo’n klant dan goed uit te leggen wat voor een impact een tattoo op een enorm opzichtige plek kan hebben. Vaak snappen ze het dan wel. Er zijn natuurlijk ook wel uitzonderingen, bijvoorbeeld klanten die al een één of meerdere tattoos op een opzichtige plek hebben. Maar als je je eerste tattoo op je voorhoofd wil laten zetten dan bedank ik daar vriendelijk voor.”

Heb je nog tips voor mensen die een eerste tattoo willen laten zetten?
“Het is belangrijk dat je lekker uitgerust aankomt en van tevoren goed hebt gegeten. Probeer tijdens het zetten gewoon relaxed te blijven en geef het altijd direct aan als je het even niet trekt of een pauze nodig hebt. Na het zetten is het beschermen van je tattoo erg belangrijk. Op onze website kun je alles lezen over de nazorg van je tattoo. Na het zetten van je tattoo wordt deze bijvoorbeeld afdekt met een transparante folie. Je moet je tattoo twee dagen bedekt houden en de folie om de zes uur vervangen. Met een goede nazorg zul je het langste genieten van je tattoo!

>> Website MindFull Tattoos

>> MindFull Tattoos op Facebook

>> MindFull Tattoos op Instagram

Foto’s en tekst: Mik en Kas – Redactie Jongin Arnhem

 

Tags : , , , , ,

Reacties