In gesprek met Arnhemse tatoeëerders: Studio Rook

Geplaatst op 16 mei 2018 Door In Artikelen, Lifestyle

Ooit waren tatoeages alleen voor stoere zeelui en soldaten, maar tegenwoordig kijkt niemand er raar van op als opa of oma besluit om er nog een tatoeage bij te nemen. Deze kunstvorm die je altijd bij je draagt blijft onverminderd populair, al veranderen de trends wel snel. De redenen waarom iemand een tattoo neemt zijn dan ook uiteenlopend; de een neemt een tattoo met een speciale betekenis, terwijl de ander er eentje neemt puur omdat hij of zij het gewoon mooi vindt. En natuurlijk zijn er ook mensen die een tattoo nemen omdat het ‘hip’ is.

Voor dit interview spraken we af met Jesse Beugelink, Rowes Binley en Ryan Tawi Guevarra van Studio Rook. Zij hebben een nieuwe tattoo shop in het hartje van Arnhem aan het Willemsplein, vlakbij het station. We stelden vragen over het vak en hun ervaringen als tatoeëerder.

Studio Rook Arnhem header

V.l.n.r.: Jesse Beugelink, Rowes Binley, Ryan Tawi Guevarra.

Wanneer begonnen jullie met jullie carrières als tatoeëerders?

Ryan: Ik ben eigenlijk vrij laat begonnen met tatoeëren. Ik tatoeëer nu ongeveer zes jaar, dus ik was ongeveer 26 jaar toen ik dit wereldje binnenstapte. Ik ben eigenlijk thuis begonnen en tatoeëerde vooral veel vrienden en kennissen van mij. Daarna ben ik ook in een paar zaakjes begonnen. Ik ben toen als leerling aangenomen en na ongeveer een jaartje mocht ik eigenlijk pas echt mijn skills tonen.

Rowes: Ik ben ook op een vrij late leeftijd begonnen, maar ik weet niet precies meer hoe oud ik was. Ik ben er gewoon een beetje ingerold denk ik. Wij zijn allemaal ZZP’ers, dus we gingen eigenlijk van shop naar shop om onze diensten daar te verlenen.

Hoe en wanneer besloten jullie je eigen zaak te openen?

Jesse: Ongeveer een jaar geleden hadden we het er met zijn drieën over. Wij namen het eerst niet al te serieus, we stoeiden vooral met ideeën over het concept en welke service we wilden gaan leveren. Uiteindelijk begonnen we dit concept toch realistisch te benaderen. Het leek ons heel vet om een eigen zaak te openen. Vorig jaar mei zijn we hier echt serieus mee aan de slag gegaan. Een paar maanden later was de financiering rond en begonnen we hier met verbouwen. Inmiddels zijn net iets meer dan een half jaar geopend.

Studio Rook Arnhem 2

Hoe hebben jullie leren tatoeëren?

Ryan: Veel van mijn vrienden zaten al in de business. Van hun heb ik echt veel tips en tricks gekregen. Toch denk ik dat je tatoeëren niet echt van iemand kan leren. Het moet echt uit jezelf komen en dat betekent enorm veel oefenen.

Rowes: Een Portugese jongen heeft mij de kneepjes van het vak geleerd, maar daarvoor oefende ik natuurlijk eerst op mijzelf. Van daaruit ben ik eigenlijk verder gegaan en heb ik in kleine shops gewerkt. Zo ben ik eigenlijk steeds een stukje verder gekomen. De kunst van tatoeëren is jezelf blijven ontwikkelen.

Jesse: Echt tatoeëren kan je in ieder geval niet volledig leren. De basics kan je wel overnemen, maar het blijft ook deels een aangeboren talent. En dan heb ik het niet alleen over goed kunnen tekenen, je moet bijvoorbeeld ook erg vaste handen en een goed ruimtelijk inzicht hebben.

Wat zijn momenteel de meest populaire plekken op het lichaam om een tattoo te laten zetten?

Rowes: Wat we tegenwoordig veel zien terugkomen zijn kleine tatoeages op bijvoorbeeld de enkel en de pols. Ook zijn het vaak kleine symbolen zoals veren, kruisjes en rozen. Qua kleur is weinig veranderd. De een is namelijk gek op een tattoo met kleur en de ander juist op zwarte en grijze tinten.

Wat zijn de pijnlijkste plekken van het lichaam om te laten tatoeëren?

Jesse: De pijnlijkste plekjes zijn vooral de zachte stukjes huid waar veel zenuwbanen doorheen lopen, zoals de oksels, de binnenkant van de armen en de liezen. Dat zijn namelijk de plekken waar je sowieso wat minder prikkels krijgt en daarom extra gevoelig zijn. Maar onderschat ook je ribben niet, dat is ook behoorlijk pijnlijk.

Studio Rook Arnhem 4

Is er een minimumleeftijd om een tattoo te laten zetten, en zijn er ook uitzonderingen?

Rowes, Jesse & Ryan: Met ouderlijke toestemming is het twaalf jaar, maar wij beginnen het liefst met mensen rond de twintig. Mensen onder de 16 jaar tatoeëren we sowieso niet, simpelweg omdat je vaak nog niet uitgegroeid bent op die leeftijd. Op mentaal vlak ben je op die leeftijd vaak ook nog niet volwassen. De kans dat je dan over een paar jaar spijt gaat krijgen van een puberale keuze qua tattoo is dan ook nog een stuk groter. En dat is doodzonde, want een tattoo is voor altijd. Er komen hier regelmatig mensen binnenlopen die op vroege leeftijd een tattoo hebben laten zetten, en er nu enorm veel spijt van hebben. Zij vinden de tattoo dan zo lelijk dat ze hier komen voor een zogenaamde cover-up. Gelukkig weten we daar tegenwoordig bijna altijd wel raad mee.

Wat voor een soort tattoos zijn voor jullie het leukste om te zetten en wat inspireert jullie?

Ryan: Rowes en ik zijn gespecialiseerd in verschillende soorten tattoos, dus iedereen doet zijn eigen ding. De een maakt het liefste realistische zwart wit portretten en de ander is gek op surrealistische tattoo’s met veel kleur. Ik probeer wel altijd zo goed mogelijk de wens van de klant als uitgangspunt te nemen. Pas als de klant tevreden is, ben ik dat ook.

Rowes: Ik maak vooral fotorealistische tatoeages, dus ik kijk over het algemeen naar ‘mooie plaatjes’. Bijvoorbeeld bijzondere foto’s met een sterk contrast. Maar ik put ook wel veel inspiratie uit het werk van andere tattoo-artiesten. Hier moet ik wel bij zeggen dat je als artiest authentiek moet blijven. Wanneer ik een foto als basis gebruik dan probeer ik er altijd een eigen draai aan te geven.

Jesse: Ik denk dat Rowes sterk op het fotorealistische leunt en heel goed collagerend te werk kan gaan. Ryan werkt juist wat meer uit zijn hoofd. Wanneer hij een bepaald beeld in zijn hoofd heeft kan hij in combinatie met wat referentiemateriaal hele mooie dingen neerzetten

Wat is de meest bijzondere tattoo die jullie ooit hebben gezet?

Rowes, Jesse & Ryan: We zijn allemaal al zoveel jaren bezig met tatoeëren dat het lastig is om alle tattoos in detail te herinneren. Je wilt tijdens je werk ook niet te emotioneel betrokken raken bij je klant. We krijgen namelijk best wat klanten over die vloer die een tattoo laten zetten die voor een overleden persoon staat. Dat soort dingen wil je niet echt mee naar huis nemen, je moet in je focus blijven als artiest. Maar soms raakt het je toch behoorlijk. Een tijd geleden kwam er hier een jongen binnen wiens vriendin was overleden aan kanker. Hij wilde graag een portret van haar laten zetten. Op jonge leeftijd je vriendin aan die ziekte verliezen, dat is verschrikkelijk. Dan komt zoiets toch wel dichtbij. Die tattoo zullen we in ieder geval niet snel vergeten.

Studio Rook Arnhem 3

Hoe gaan jullie om met klanten die hun eerste tattoo op een erg opzichtige plek op hun lichaam willen laten zetten?

Rowes: Ik probeer zoiets altijd zo nauwkeurig mogelijk te beoordelen. Als er een klant binnenkomt die al vaak onder de naald is geweest en goed weet waar ‘ie mee bezig is, dan zet ik die tattoo meestal gewoon. Wanneer er een jonge knaap binnenloopt die zijn eerste tattoo op zijn voorhoofd wil laten zetten, dan bedank ik hem daar vriendelijk voor.

Jesse: Zoiets verschilt inderdaad echt per klant en situatie. Een kleine tattoo achter een oor die grotendeels bedekt wordt door iemands haarlijn is iets anders dan een flinke tattoo in je nek. Ik beoordeel zoiets ook altijd per klant.

Hebben jullie ooit een tattoo moeten weigeren? En wat was de gekste tattoo die jullie hebben geweigerd?

Jesse: Ja, heel vaak. Als een idee ons niet bevalt dan maken we dat sowieso duidelijk. Wanneer iemand zich dan nog steeds aan zijn idee blijft vastklampen, dan gaat het simpelweg niet door. Maar het meest opvallend was een gekleurde man die een Ku Klux Klan tattoo wilde laten zetten. We hebben hem toen maar subtiel naar buiten gepraat, aangezien hij ook niet helemaal helder overkwam.

Tegenwoordig zijn er ook vrij veel thuistatoeëerders actief. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Rowes: Ik vind het grotendeels een slechte zaak. De kwaliteit van dergelijke tattoos is vaak laag, en veel ’thuisprikkers’ werken allesbehalve hygiënisch. Ze zijn ook geen erkende tattooshop, dus ze hoeven zich ook niet aan eisen op het gebied van hygiëne en dergelijke te houden. Wij krijgen best wat klanten over de vloer die flinke spijt hebben van een tattoo die gezet is door een thuistatoeëerder. Die komen dan bij ons om hun tattoo te laten fixen. Vaak is er niet veel meer aan te redden en dan wordt het een zogenaamde cover up; een nieuwe tattoo over de oude heen.

Kijk, ik wil niet alle thuistatoeëerders over één kam scheren, want er zitten ook echt wel gasten tussen die wel talent hebben. Je moet ergens beginnen, dat snap ik. Wij zijn ook zo begonnen en ik ken zelf ook een aantal tatoeëerders die thuis zijn begonnen. Zij hebben hun eerste tattoos op zichzelf en vrienden gezet. Die mensen weten dan wel waar ze aan beginnen. Als je echt talent hebt en je dit vak serieus neemt, dan ga je al snel ergens in de leer. Tatoeëren is niet iets wat je er een beetje bij doet vanuit je keuken omdat je het wel leuk vindt…

>> Website Studio Rook
>> Studio Rook op Facebook
>> Studio Rook Instagram

 

 

Tags : , , , , , , ,