Info vanuit Unity over het coronavirus en alcohol, tabak en ander drugsgebruik

Geplaatst op 28 maart 2020 Door In Artikelen, Coronavirus Arnhem, Drugs & Alcohol, Hulp & Info, Lifestyle

We kunnen er even niet omheen. Het coronavirus heeft Nederland bereikt en houdt ons land flink bezig. Tot ons grote verdriet en tegelijkertijd absoluut begrijpelijk en noodzakelijk, worden feestjes worden gecanceld en is de horeca gesloten. We kunnen deze periode niet fysiek samen komen en samen feesten, maar we zullen in samenwerking met artiesten, organisatoren, clubs, podia en met elkaar alles op alles moeten zetten om juist nu ook online van elkaar en van muziek te blijven genieten. We maken allemaal deel uit van dezelfde community en dit is de tijd om te laten zien hoe waardevol die is en waar we voor staan. We zullen op zoek moeten naar alternatieve manieren om contact te houden, even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en te ontspannen. Daarbij willen we jullie oproepen om geen onnodige risico’s te nemen. Dit is niet de tijd om van de kaart te raken, jezelf uit te putten en eraf te liggen, maar laten we juist nu elkaar helpen en inspireren om zo alert, gezond en positief mogelijk te blijven!

Het behoud van een goede weerstand is belangrijker dan ooit. Het gebruik van middelen brengt opeens heel andere risico’s met zich mee. Hoe zit dat, wat zijn dan die risico’s en wat betekent dat voor jou? Check hier de Unity Q&A, voor al je vragen & antwoorden over het coronavirus en drugsgebruik.

We zullen deze pagina regelmatig updaten en kunnen daar jullie input goed voor gebruiken. Hou Unity.nl dus de komende tijd in de gaten!

Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment? 

 • Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs verlaagt je weerstand. ​Dit maakt je vatbaarder voor de negatieve gevolgen van het virus. ​
 • Ook kun je besmet raken door contact met zakjes, je dealer of de mensen met wie je gebruikt.
 • Daarnaast moeten we met elkaar proberen de druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Dit kunnen we doen door zelf zo min mogelijk onnodige risico’s te nemen. Het uitstellen van drugsgebruik is daar een voorbeeld van.
 • Meer info over de risico’s van specifieke middelen volgt snel

Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?

Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Sommige drugs zorgen ervoor dat je minder trek hebt in eten. Voor alle middelen geldt dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat. Als je al kunt slapen. Dit heeft invloed op je weerstand. Lees hier meer over de invloed van drugsgebruik op slaap.

Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik toch alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?

 • Doe rustig aan met alcohol en gebruik liever even helemaal geen andere drugs, want als het misgaat, is dat extra belastend voor de zorg.
 • Wil je toch drugs gebruiken, neem dan een lage dosering, minder dan je normaal zou doen. Combineer niet met alcohol, andere drugs of medicijnen. Hiermee verklein je de kans dat je medische hulp nodig hebt. 
 • Gebruik alleen drugs waar je bekend mee bent. Bijvoorbeeld iets wat je nog thuis hebt liggen en al eerder hebt gebruikt (en getest hebt bij een drugstestservice).
 • Stel het gebruik van een nieuwe middel liever even uit. De effecten kunnen voor jou onvoorspelbaar zijn. Ga je toch iets nieuws proberen, zorg dan dat je niet alleen bent (maar zoek elkaar niet onnodig op in verband met besmetting). 
 • Houd in de rij voor de coffeeshop afstand van andere mensen. Je kunt ook op een tijdstip gaan dat het minder druk is, bijvoorbeeld ‘s ochtends.
 • Slaap, eet gezond (noten, zaden, vitamines), blijf in beweging (sporten) en behoud je normale ritme voor een optimale weerstand.
 • Als je met anderen gebruikt, deel dan niks. Probeer je eigen joint, sigaret, pijp, buis of naald te gebruiken. 
 • Ga niet naar drukke plekken om te gebruiken, vermijd bijvoorbeeld (huis)feestjes. Zorg dat je niet alleen bent, maar zoek geen grote groepen op. De kans om besmet te raken is op dit soort plekken groot. 
 • Alcohol en andere drugs beïnvloeden je beoordelingsvermogen, houd hier rekening mee. Als je seks gaat hebben, doe het dan veilig.
 • Lees ons drugsABC voor tips per middel
 • Meer info over de risico’s van specifieke middelen volgt snel

Kan ik mijn drugs nog laten testen?

Alle testcentra in Nederland zijn dicht t/m 6 april. Kijk voor meer informatie op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice, bijvoorbeeld jellinek.nl/testen.

Volgens mij is mijn drug vervuild, wat kan ik doen?

Er kan in zeer uitzonderlijke gevallen nog getest worden. Bijvoorbeeld na een ernstig incident of bij het vermoeden van vervuiling met een levensgevaarlijke stof. Kijk voor meer informatie op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice, bijvoorbeeld jellinek.nl/testen.

Kan ik nog bellen voor een uitslag van mijn drugstest?

De telefoonlijnen voor het opvragen van een uitslagenlijnen van de meeste locaties zijn nog wel geopend. Kijk daarvoor op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice. 

Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?

Hoe kom ik er achter of iets fake news is?

Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp groepen zien we regelmatig nepnieuws berichten voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen. We hebben een paar artikelen over dit onderwerp verzameld:

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?

Ik wil graag hulp bij minderen of stoppen, waar kan ik terecht? 

Veel klinieken hebben behandelingen momenteel gestaakt. Wel zijn er online zelfhulpen, zoals die van Jellinek.

Bron/beeld: Unity.nl

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties