Interview Hagar

Geplaatst op 25 maart 2014 Door In Artikelen, Lifestyle, Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

De 21-jarige Hagar is leadzangeres van de Arnhemse Soul/Funk band LongStory en is al sinds jonge leeftijd bezig met muziek. Na het volgen van een muziekopleiding heeft ze zich compleet op de muziek gestort. “Als ik een week geen muziek heb gemaakt dan mis ik al iets groots in mijn leven.”

hagarheader

Bron: Twentietoe Tiel

Wie ben je, wat doe je en wat heb je gedaan?
“Ik ben Hagar, 21 jaar oud en ik zing al best wat jaartjes. Ik ben begonnen met rappen en zelf raps schrijven. Daarna ben ik meer gaan zingen en ben een muziekopleiding gaan volgen hier in Arnhem. Afgelopen jaar heb ik deze studie afgerond en sinds die tijd heb ik veel in bandjes gespeeld en solo ook veel dingen gedaan. De laatste tijd focus ik mij vooral op mijn eigen band LongStory. Ik verzorg de vocals en schrijf nummers.”

Wat is je ultieme droom?
“Ik ben geen grote dromer. Ik hoef niet enorm beroemd te worden en altijd in de spotlights te staan. Maar één of twee goedbetaalde gigs per week met mijn band of solo zou ik natuurlijk wel fantastisch vinden. Eigenlijk is dat wel een beetje mijn droom. Voor mij geen moeilijke platencontracten en sterallures, maar gewoon lekker met muziek bezig zijn en mijzelf hiervan kunnen onderhouden.”

Wat zorgt ervoor dat je doorgaat en je je eigen talent blijft ontwikkelen?
“Dat is eigenlijk gewoon een passie hebben. Als ik een week geen muziek heb gemaakt dan mis ik al iets groots in mijn leven. Ik wordt dagelijks geconfronteerd met het feit dat ik muziek maak. Het is ook fijn dat ik een hardwerkende band heb waarin iedereen gemotiveerd is. Zo blijf je de drive houden om bezig te zijn met muziek. Het is ook een kwestie van willen, als je iets heel graag wilt dan hoef je er ook niet veel moeite voor te doen, vaak gaat zoiets dan vanzelf. Dat heb ik heel sterk met muziek maken.”

Waar hoop je over 5 jaar te staan?
“Ik hoop dat ik dan daar ben waar ik wil zijn; elke week een paar goed betaalde gigs met een liveband waarmee ik eigen nummers opvoer. Ik hoop ook dat ik dan bijvoorbeeld op North Sea Jazz kan spelen of wat andere grotere festivals. Dat is wel een van de grootste doelen die ik wil behalen.

Welke artiesten inspireren jou en met wie zou je nog weleens willen samenwerken?
“José James, dat is een jazz / r&b zanger en voor mij is hij een grote inspiratie. Hij is niet super bekend hoor. Ik heb hem afgelopen jaar op North Sea Jazz gezien en ook in Nijmegen bij de Zomerfeesten. Zijn manier van zingen, zijn flow, de begeleidende muziek; ik vind het allemaal goed uitgedacht desondanks de muziek die hij maakt echt anders is dan de muziek die ik zelf maak. Juist daarom lijkt het mij tof om eens met hem samen te werken, kijken wat zo’n muzikale fusie kan opleveren. Daarnaast lijkt het me leuk om met  Emily King samen te werken. Ook geen grote naam, maar ik vind haar echt underrated. Hele goede zangeres met dito teksten. Ik kan nog wel even doorgaan met namen rondstrooien, maar deze twee artiesten heb ik de laatste maanden enorm veel beluisterd.”

Wie of wat heeft jouw passie voor muziek aangewakkerd?
“Mijn zus. Die was vroeger ook al heel veel met muziek bezig. Ze is heel muzikaal en kan goed zingen. Daar keek ik als kleine meid altijd naar op. Ze had vroeger zo’n oldschool recorder en ik vroeg altijd of ik ook een liedje op mocht nemen. Zo begon het. Langzamerhand begon ik het steeds leuker te vinden. Mijn zus stimuleerde mij altijd om mezelf verder te ontwikkelen op muzikaal gebied.”

Je was dus al vroeg bezig met muziek. Wilde je toen ook al muzikant worden?
“Dat is wel grappig, heel vroeger was ik namelijk nog niet heel erg bezig met muziek. Dat kwam pas wat later. Ik was heel jong en had een hoop knuffels. Ik zette ze neer in rijtjes en gaf ze les, compleet met schriftjes en pennen. Vroeger wilde ik altijd juffrouw worden. Ik heb zelfs de Pabo gedaan maar uiteindelijk bleek dit toch niets voor mij te zijn. Gelukkig was er de muziek nog.”

Wat is de speciale boodschap die jij wilt overbrengen aan de mensen die naar jouw muziek luisteren?
“Ik maak geen commerciële muziek en dat is een bewuste keuze die ik heb gemaakt. Zodoende is het ook vrij lastig om geld te verdienen met het maken van muziek. Maar ik maak simpelweg liever geen muzikale concessies als ik daardoor meer centen kan verdienen.

Ik schrijf mijn teksten ook absoluut niet met hitpotentie in mijn achterhoofd. Mijn teksten zijn vaak persoonlijk, diep en doorspekt met metaforen. Dezelfde gelaagdheid moet ook terugkomen in de muziek. Ik vind het prachtig als mensen dat kunnen merken aan mijn muziek. Geen tracks die in een uurtje in elkaar zijn gezet, maar songs die het resultaat zijn van een intense samenwerking tussen de band en de zangeres en tekstschrijver.

Als ik liedjes schrijf dan is dat echt vanuit een gevoel; de band speelt iets, ik voel het en ik ga schrijven. Alles wat ik vanuit mijn gevoel schrijf komt echt vanuit mezelf. Het moet soul hebben. Als mensen dat ook voelen dan is mijn missie compleet.”

hagarsmall

Heb je een soort levensmotto?
“Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van het leven door te genieten van het moment. Ik kan niet goed van iets genieten wanneer er tientallen andere zaken in mijn hoofd spelen. Om het grote geheel te kunnen waarderen moet je ook de kleine momenten kunnen koesteren. En dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. Ik merk dat dit ook invloed heeft op anderen. Zoiets kan aanstekelijk werken.

Heb je een tips voor mensen met die zich ook helemaal op muziek maken willen storten?
“Lastige vraag. Als je ergens succesvol in wilt zijn moet je er eerst achter komen wat succes voor jou inhoudt. Iedereen ervaart zoiets op een andere manier. De één kan een eerste optreden als succes zien terwijl de ander pas tevreden is met een maandenlange tour. Als muzikant zijnde kan ik je wel vertellen dat het leven als muzikant niet over rozen gaat. Je moet er keihard voor werken. Zonder honderd procent inzet kom je er niet, dan wordt het waarschijnlijk nooit meer dan een leuke hobby.”

 

Tags : , ,

Reacties