Interview Max Odarty – Max Studios

Geplaatst op 22 mei 2012 Door In Artikelen, Lifestyle

Max Odarty begon in 2009 met één dansstudio in Arnhem: MaxStreet. Dit is in drie jaar tijd uitgegroeid tot vier dansstudio’s in Arnhem, Arnhem-Zuid, Ede en Nijmegen onder de nieuwe naam MaxStudios. Odarty groeide op in New York en heeft in Los Angeles audities gedaan voor verschillende celebrities. Hij heeft ook meegedanst in videoclips van onder andere Carmen Electra en En Vogue.

Back in the day
In huize Odarty was dans vroeger al een bekend fenomeen. Zijn moeder heeft zelf aan salsa, Afrikaanse dans en buikdans gedaan. “Vroeger draaide mijn moeder vaak discomuziek, dus wij dansten altijd al mee. Ook liggen de verjaardagen van mijn broer en ik dichtbij elkaar, dus met onze verjaardagsfeesten werden er altijd disco-party’s georganiseerd met oude platen waar we dan op dansten.” Odarty heeft altijd al interesse gehad in sport. Een ‘gewone’ baan vond hij helemaal niet interessant. “Toen ik jong was, wilde ik heel gevaarlijke beroepen beoefenen, zoals autocoureur of professioneel bokser net als Mohammed Ali en Sugar Ray Leonard.”

Odarty kwam op z’n veertiende naar Nederland toen zijn moeder een relatie kreeg met een man uit Wageningen. Hij is toen begonnen met dansen. “Ik heb nooit op dansles gezeten, want toentertijd was het niet ‘cool’ om te dansen als jongen-zijnde. Ik ging het gewoon zelf doen, dus begon ik met Electric Boogie en Breakdance.”

Amerika
“Ik vond het heel saai in Nederland, dus op mijn 21e ben ik terug naar Amerika gegaan om daar mijn droom achterna te gaan.” Odarty verhuisde naar Los Angeles en deed voor verschillende artiesten auditie. “In Los Angeles was het best makkelijk om ergens binnen te komen bij producties. Zo heb ik gedanst in een videoclip van Carmen Electra, waar ik Prince op de set heb ontmoet. Hij regisseerde de videoclip. Ook heb ik in een clip van En Vogue gedanst, wat ook een geweldige ervaring was.” Helaas gaan audities vaak gepaard met afwijzingen. “Ik hoorde zo vaak ‘nee’, dat ik het al gewend was”, lacht Odarty. Zo werden er zeven dansers geselecteerd voor de Velvet Rope World Tour van Janet Jackson, waar Odarty nèt niet bij zat. Al eindigde hij wel bij de laatste 22.

Nederland
Na zo’n zes jaar in Los Angeles besloot Odarty om weer terug te keren naar Nederland. “In Los Angeles is het niet helemaal gegaan zoals ik had gewild. Het was daar moeilijk om op regelmatige basis opdrachten te krijgen. Uiteindelijk was ik gewoon koerier daar, haha!” Eenmaal terug in Nederland moest Odarty bijna anderhalf jaar wachten totdat al zijn papierwerk geregeld was. Al die tijd kon hij niets doen wat werken betreft. Odarty: “Misschien was het idee om iets met dans te doen in dat anderhalf jaar wachten ontstaan. Maar ik wilde nu voor vastigheid gaan, dus geen audities en dergelijke meer.” Met inmiddels zestien jaar danservaring besloot Odarty om dansdocent te worden.

Voordat hij in Nederland als dansdocent aan de slag ging, heeft hij eerst in Stuttgart lesgegeven. “In het begin was lesgeven best moeilijk voor mij, want ik kon helemaal geen maten uittellen! Tijdens de audities in Los Angeles had ik het geluk dat ik goed meekwam met de choreo’s door mijn eigen ritmegevoel, want maten tellen kon ik niet. Dat moest ik echt leren.” Na een tijdje begon hij het tellen en de verschillende accenten door te krijgen. “Toen ik het eenmaal door had, merkte ik ook hoe leuk ik het vond om les te geven.”

Weer terug in Nederland begon Odarty dansles te geven op verschillende sportscholen. En geleidelijk aan ging hij van sportscholen naar dansscholen. “Het lesgeven op de sportscholen vond ik vaak een beetje onpersoonlijk, omdat er niet echt vaste groepen waren. Je zag steeds andere gezichten, dus je had niet echt een persoonlijke band met de leerlingen. De lessen op de dansscholen waren altijd met een vaste groep én veel gezelliger”, vertelt hij.

MaxStreet
Inmiddels had Odarty er tien jaar als freelance dansdocent op zitten en besloot hij om zijn eigen dansstudio te beginnen. Op 1 januari 2009 heeft hij MaxStreet in Arnhem opgericht, waar hiphop en breakdance aan werden geboden. De dansstudio werd een succes en met vele nieuwe leerlingen en aanvragen voor andere dansstijlen is MaxStreet vanaf 30 augustus 2010 verder gegaan onder de naam MaxStudios met vestigingen in Ede en Arnhem. Met ingang van 5 september 2011 zijn daar nog eens twee locaties bijgekomen in Arnhem-Zuid en Nijmegen.

MaxStudios
Met in totaal vier dansstudio’s biedt MaxStudios behalve Hiphop en Breakdance nog talloze andere dansstijlen aan; Ballet Basics, Jazzdance, Contemporary Jazz, Modern, Capoeira, African Dance, Zumba, Bellydance, Boys Only en Freestyle. Odarty: “Het is fantastisch dat ik me nu kan richten op een breed scala aan dansstijlen en dansers. Vanaf september dit jaar gaan we weer nieuwe dansstijlen aanbieden, maar ik mag nog niet verklappen welke…”

MaxStudios verzorgt regelmatig workshops door andere dansdocenten/choreografen. Odarty vertelt dat de workshop door Gigi Torres (Amerikaanse dansdocente/choreografe van Essence, en choreografe voor o.a. So You Think You Can Dance Scandinavië 2008, red.) hem het meest is bijgebleven. “Door Gigi heb ik een andere manier van maten tellen geleerd. Ik ben dansen heel anders gaan benaderen sinds ik haar heb leren kennen”, vertelt hij.

Toekomst
Met in totaal vier dansstudio’s mag gezegd worden dat MaxStudios een groot succes is, wat wellicht een nóg groter succes gaat worden. Odarty hoopt bovenal dat MaxStudios een begrip wordt in Gelderland. Met zijn enthousiasme, gedrevenheid en hartstocht gaat dat zeker goedkomen.

Just Max
Heeft de eigenaar van vier dansstudio’s eigenlijk nog tijd voor andere dingen? Je zou denken van niet, maar Odarty bewijst het tegendeel. “Ik heb een zoontje dat onlangs één jaar is geworden! Ook zit ik in een Roots Reggae-band (Super Natural Selection, red.) Het begon met samen een beetje jammen, maar we bestaan inmiddels tien jaar en treden steeds vaker op.”

Max’s favourites

Favoriete muziekartiesten
“Lenny Kravitz en Bob Marley. Wat rappers betreft vind ik Eminem erg goed, omdat ik hem kan verstaan, haha!”

Favoriete acteur/actrice
“William Hurt, Jim Carrey en Jennifer Lopez. De beste actrice aller tijde is Meryl Streep.”

Favoriete uitgaansplek
“Ik ga niet meer naar discotheken, hooguit een keertje naar Luxor Live. Comedyavonden vind ik wel leuk om heen te gaan. Vroeger heb ik heel wat af gefeest, maar nu interesseert het me gewoon niet meer. Een paar grotere evenementen vind ik nog wel leuk, zoals Free Your Mind hier in Arnhem, maar ook Summerjam in Köln. En Lowlands, omdat daar echt van álles is.”

Favoriete keuken
“Indiaas. Iedereen zei dat ik een keer in een restaurant in Seattle moest gaan eten, omdat Bill Gates daar z’n lunch bestelt. Dus ging ik daar een keer heen en heb ik aan de bediening gevraagd wat Bill Gates altijd bestelt. Het was echt heerlijk! Op dat moment dacht ik: Dit is echt het lekkerste eten wat ik ooit heb gegeten. Het is me zo bij gebleven dat ik deze keuken zelfs als voorkeur opgeef tijdens het online vliegtickets bestellen. En daarnaast, de Thaise keuken!”

 Favoriete vakantiebestemming
“Waar ik echt nog een keer heen wil: Thailand. Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar in m’n fantasie ben ik al onderweg naar Thailand, haha. Favoriete bestemmingen waar ik wél heen ben geweest zijn Rio de Janeiro en Hawaii.”

Grootste voorbeeld
“Michael Jackson. Tussen 1986 en 1992 heb ik echt veel van zijn concerten bijgewoond op de eerste rij! Toen hij overleed was ik zó verbaasd. Mijn vriendin en ik konden allebei niet op de titel van een nummer van Michael Jackson komen, dus we hadden de laptop aangezet om het op te zoeken. Mijn startpagina is Nu.nl, dus toen kwam gelijk het nieuwsbericht van zijn overlijden in beeld. Ik heb dat bericht echt tien keer opnieuw gelezen, omdat ik gewoon niet wilde geloven wat erin stond.”

Favoriete lijfspreuk
“You miss 100% of the shots you don’t take!”

Door: Poei Augenstein
Foto: Dik Nicolai

Tags : , , ,

Reacties