Interview met Arnhemse Dreamschool-deelneemster Tatanka: ‘Ik ben hard op mijn bek gegaan en dat heeft mij wakker geschud’

Geplaatst op 27 maart 2020 Door In Artikelen, Hulp & Info, In het gezin, Jij & de wereld, Kopzorgen, Liefde & Seks, Lifestyle

In het programma Dreamschool proberen rector Eric van ’t Zelfde en bokser Lucia Rijker vroegtijdige schoolverlaters te helpen. Tatanka (20) is dit seizoen een van de deelnemers en maakt veel indruk op de kijkers. Wij spraken met Tatanka over haar deelname en toekomstplannen.

Tatanka heeft in haar leven al veel meegemaakt. Tatanka’s ouders waren agressief en sloegen haar. Toen haar moeder een nieuwe vriend kreeg, waren ze in het weekend vaak weg om drugs te gebruiken. Op haar achtste overleed haar moeder en mocht ze van haar stiefvader geen contact meer met de familie van haar moeder hebben. Ze vertelt ons dat ze geen tiener is geweest en destijds niet heeft kunnen puberen. Toen ze op latere leeftijd alsnog ging puberen is dat flink uit de hand gelopen. Ze kende geen grenzen en liep weg van huis. Tatanka gebruikte drugs en belandde in de prostitutie. “Ik ben hard op mijn bek gegaan en dat heeft mij wakker geschud. Op een gegeven moment heb ik dan ook de keuze gemaakt om aan mijn familie te vertellen dat ik in de escortindustrie zat.”

Hoe kijk je terug op je deelname?
“De opnames waren heel chill, omdat ik heel erg het gevoel had dat ik mijn eigen ding deed. Het is belangrijk om jezelf te blijven. Toen het werd uitgezonden sloeg het wel in als een bom. Ik ben een beetje bang geworden voor mensen. Ze komen ‘crazy’ naar me toe en zeggen dat ze me kennen.”

Waarom had je je opgegeven?
“Ik woonde destijds nog in Groningen. Ik wist het gewoon niet meer. Ik was vroeg met school gestopt, zat een beetje thuis en ik wist niet wat ik moest doen. Als je lang niet naar school gaat ga je ook alleen maar met mensen om die ook bijna niet naar school gaan en alleen maar aan het feesten zijn. Op het moment dat ik realiseerde dat ik zelf ook alleen maar zat te feesten dacht ik: er moet hier iets aan veranderen. Vervolgens ben ik verhuisd. Sommige mensen zijn heel erg bang om zo’n situatie aan te gaan en iedereen achter te laten. Ik woonde begeleid en mijn begeleider zei: geef je op voor Dreamschool. Toen moest ik eerst heel hard lachen, maar achteraf was ik heel blij met deze keuze.”

Vond je het moeilijk om je vertaal te vertellen?
“Camera’s zijn best moeilijk om mee om te gaan als ze constant op je gericht zijn. Je bent je er heel bewust van en dat maakt het moeilijk. Tijdens de uitzending was ik met iemand aan het daten. Ik heb ook aan zijn ouders gevraagd wat ik allemaal moest zeggen, want mensen die dicht bij mij staan wisten ook niets van mijn problemen. Het is moeilijk voor een meisje om er voor uit te komen. En er ligt ook een taboe op: meisjes willen en durven er niet over praten. Ik kon twee dingen doen: mijn mond houden of het hele verhaal vertellen. Wanneer ik niets zou zeggen, dan was de kans aanwezig dat mijn loverboy mij zwart zou gaan maken. Dan krijgen we een viraal schandaal en dat wilde ik echt voorkomen. Ik wilde hem voor zijn en heb ervoor gekozen om mijn vriend het hele verhaal te vertellen. 

Op een gegeven moment vroeg rector Eric wie er eigenlijk voor mij zorgt. Die vraag kwam echt heel hard aan. Ik vind het niet erg om over mijn ouders te praten, maar ik ben op een bepaalde manier nog wel boos op mijn ouders. Dingen zoals de eerste keer ongesteld worden en de eerste keer seks, daar heb ik bijvoorbeeld geen hulp bij gehad. De jeugdzorg doet daar ook niet veel mee.” 

Krijg je veel reacties?
“Veel meisjes die in een soortgelijke situatie zitten sturen mij berichtjes. Ze vertellen dat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan en hoe ze het moeten vertellen. Het is ook echt moeilijk om lotgenoten te vinden die over zulke zaken willen praten. Mensen moeten zich meer bewust worden over hoe loverboys te werk gaan. Er gaat veel meer achter schuil dan men denkt. Loverboys gebruiken echt allerlei gehaaide strategieën die ook steeds veranderen. Als je niet lekker in je vel zit, wordt daar bijvoorbeeld flink misbruik van gemaakt. Ik heb trouwens helemaal geen negatieve reacties gehad, maar wel heel veel steunbetuigingen.”  

Wisten mensen in jouw omgeving van je problemen?
“Mijn vrienden wisten het eerst helemaal niet, niemand wist het eigenlijk. Achteraf kreeg ik van iedereen berichtjes. Veel vrienden gaven aan dat ik het gerust had kunnen vertellen en dat er begrip voor was geweest. Nadat ik mijn verhaal naar buiten had gebracht was de opluchting enorm. Iedereen leefde met mij mee.”

Hoe waren de opnames? 
“We begonnen een dag om half 9 ’s ochtends. Ondertussen was ik al twee keer te laat gekomen. Op een gegeven moment trok ik het niet meer. Je bent klaar om een uur of 5/6 en daarna moeten de quotes nog opgenomen worden. Dat zijn de stukjes die je tussendoor van ons ziet. Je krijgt dan hele lange vragenlijsten die je moet beantwoorden. Daar worden dan wat kleine stukjes van uitgezonden. Die lange dagen zorgen er ook voor dat je om de domste dingen gaat huilen. Het is zo intens en uitputtend, want je zit in een klas vol mensen die allemaal een flinke rugzak vol problemen hebben.

Eric zei over jou: ‘Als jij je laat inspireren, kun je andere mensen inspireren.’ Klopt dat?
“Nou, ik ben eigenlijk een heel verlegen meisje. Ik ben niet de persoon die op de voorgrond gaat staan of de aandacht opzoekt. Ik vind het heel fijn dat andere mensen er iets uithalen, maar ik doe eigenlijk vooral mijn eigen ding.”

Hoe gaat het nu na het programma?
“Na het programma krijgt iedereen een half jaar nazorg. We krijgen bijvoorbeeld hulp bij het herkend worden op staat en leren hoe we met die druk kunnen omgaan. Toen ik laatst ging stappen was ik bang dat mensen me zouden aankijken en zouden denken: ‘Oh die heeft niks geleerd van Dreamschool’. Dat is het allermoeilijkste. Je moet nadenken over bijna alles wat je doet. Maar als het programma niet meer wordt uitgezonden, zijn mensen je ook zo weer vergeten. Ik vind het heerlijk om anoniem met een muziekje op door de stad te lopen, dat is wat ik nu nog even mis.”

Aan welke les heb je het meest gehad?
“Fotografie! Ik heb nog nooit echt gefotografeerd, maar doe soms wel wat modellenwerk. Toen ik ging fotograferen vond ik het superleuk en dacht: waarom sta ik eigenlijk altijd voor de camera? Dit is ook leuk! Tijdens de lessen merkte ik ook dat het moeilijk is om open te zijn over je eigen onzekerheid. Ik was de allereerste persoon die persoonlijke dingen had verteld, terwijl de rest van de klas de kaken op elkaar hield. Tijdens de les van Wilfred Genee schrok ik van zijn harde en persoonlijke aanpak. Hij was heel direct, maar die aanpak werkte wel heel goed.”

Zou je het anderen aanraden om mee te doen?
“Ja, ik kan het iedereen die met zichzelf in de knoop zit aanraden. Je moet wel echt tegen de camera’s en hoge druk kunnen en er ook persoonlijk klaar voor zijn.” 

Kijk je op social media wat kijkers over je zeggen?
“Ik kijk alle afleveringen terug, maar ik kijk niet op Twitter. Daar zitten mensen die alleen iets willen zeggen over een situatie waar ze zelf nooit in hebben gezeten. Ik merk trouwens ook dat mensen die mij niet mogen ineens naar mij toe komen en mij ineens helemaal leuk vinden. Dat is ook vrij bizar om mee te maken.”

Wat zijn je ambities?
“Ik wil heel graag fashion designer worden. Na de zomer ga ik daar dan ook een opleiding voor volgen. Daar heb ik echt heel veel zin in. Het is wel een stap om Dreamschool te hebben gedaan, vervolgens lang vakantie te hebben en dan weer te beginnen met een opleiding. Je raakt dan vermoeid omdat je ineens weer intensief bezig bent.”

Wat wil je jongeren meegeven? 
“Het is heel belangrijk om bij jezelf te blijven. Wees niet bang om kansen te pakken. Ga iets doen wat je echt leuk vindt en zorg dat je er vervolgens echt goed in wordt. Ik vind het mooi om te zien hoeveel liefde sommige mensen hebben voor hetgeen ze doen qua werk. Ik wil later niet dagelijks met tegenzin naar mijn werk gaan, maar iets doen wat ik echt leuk vind. De deelname aan Dreamschool heeft deuren voor mij geopend, en daar ben ik echt enorm blij mee.

Dreamschool is elke maandag te zien om 21:20 uur op NPO3.

Meer informatie over loverboys:
Artikel over loverboys
– Advies- en meldpunt Arnhem rondom loverboys en (seksuele) kindermishandeling

Tags : , , , , , ,