Interview: Rik ‘Disco Juggler’ Sietzema

Geplaatst op 24 september 2018 Door In Artikelen, Lifestyle, Talent uit Arnhem, Talenten

De 19-jarige Rik Sietzema heeft een wel heel bijzonder en uniek ‘beroep’. Hij is namelijk professioneel jongleur met als artiestennaam ‘Disco Juggler’. Hij treedt regelmatig op in binnen- en buitenland met zijn licht- en laserattributen. Op het moment volgt hij een HBO-opleiding die hij goed kan combineren met zijn werkzaamheden als Disco Juggler. Onlangs wist Rik tijd vrij te maken in zijn drukke agenda voor een interview.

Disco Juggler Foto 1

Waarom heb je gekozen voor de naam Disco Juggler?
Die naam heb ik gekozen omdat ik op dit moment de enige jongleur ben die zich op dergelijke events focust. Veel andere jongleurs die ook optredens geven doen dit vooral bij bedrijfsfeesten, op cruiseschepen en dergelijke. Ik richt mij echt op clubs en DJ- en dance-evenementen. Ik heb een nieuwe markt gevonden met jongleren en ik wil kijken of mijn shows bij een dergelijk uitgaanspubliek aanslaan.

En merk je ook dat je shows aanslaan?
Het begint nu te komen. Ik krijg steeds meer aanvragen binnen om een optreden te verzorgen tijdens verschillende events. Zo trad ik op 20 december op in de Amsterdam RAI tijdens het Valhalla Festival. Daar draaiden allerlei grote namen uit de DJ wereld zoals zoals Oliver Heldens, Robin Schulz en GirlsLoveDJs. Dat was echt hét optreden om 2014 goed mee af te sluiten.

Hoe zou je je eigen optredens beschrijven?
Vaak zie je jongleurs een show geven met kegels, ballen en ringen. Maar ik zet in op het gebruik van extra effecten tijdens mijn show, zoals lasers en lichten. Hiermee probeer ik de uitgaanservaring van het publiek een extra dimensie te geven. In plaats van een traditionele circusact is het dus nu meer een live act tijdens een optreden van bijvoorbeeld een DJ. Het gaat mij echt om het totaalplaatje, dus de combinatie van goede trucs en de inzet van allerlei laser- en lichteffecten.

Onder welke artistieke vorm valt het jongleren?
Jongleren valt onder de circuskunsten. Ik kan verder niet echt meer andere circuskunsten hoor. Toen ik 12 was kon ik op een bal lopen. Maar acrobatiek of clownsacts liggen echt niet in mijn straatje. Ik heb me echt op het jongleren gestort en dat doe ik al jarenlang met enorm veel plezier.

Je jongleert met ballen, kegels, ringen en bolhoeden. Kun je met elk voorwerp jongleren?
Als het in mijn hand past kan ik ermee jongleren. Ik kan niet met stoelen of tafels jongleren, maar kopjes, eieren en appels zijn geen enkel probleem. Tijdens mijn acts voor kinderen of bedrijven heb ik ook een act waarin ik jongleer met een komkommer, een ei en een appel. Tijdens het jongleren eet ik de appel dan ook nog op. Die truc is echt geweldig en nog gezond ook!

Je treedt veel op, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Hoe ervaar je dat allemaal?
Ik heb inderdaad ook door Europa opgetreden, van Italië en Spanje tot Engeland en Duitsland. Ik vind het een gave ervaring. Je ziet wat van de wereld en doet enorm veel nieuwe ervaringen op. Ik heb hier in Nederland ook optredens in Amsterdam en andere steden, maar als ik naar Italië mag dan voelt het extra cool aan. Dat is extra groot.

disco juggler slider

Is er een optreden dat je het meest is bijgebleven?
Het optreden op 20 december bij Valhalla Festival was echt wel een hoogtepunt. Verder heb ik elke maand wel 4 of 5 optredens. Ik onthoud alles van elk optreden. Hoe het ging, hoe het podium eruitzag, hoe de kleedkamer was. Maar ik onthoud de optredens niet als ‘de allerbeste’ of ‘de allermooiste’. Dat komt door het feit dat ik mijzelf iedere keer weer probeer te verbeteren. Ik wil het hoogste niveau elke keer weer behalen. Ik vind elk optreden supercool, of het nou voor een zaal met 50 mensen is of een mainstage met 5000 mensen.

Hoe bereid je jezelf voor op een show?
Op zaterdagavonden heb ik vaak optredens. Ik slaap dan vaak lekker uit. Niet altijd hoor, maar soms merk ik dat ik de rust echt nodig heb om extra fit te zijn. Dat komt ook vaak door de tijden waarop ik mijn optredens uitvoer. Optreden in een nachtclub is altijd een latertje zoals je je kunt voorstellen. Na het uitslapen ga ik vaak zo’n anderhalf uur oefenen op mijn act en nieuwe trucs. Dan is het vaak al tijd om in te pakken en te vertrekken naar de plaats waar ik moet optreden. Eenmaal op de locatie aangekomen pak ik mijn spullen uit. Een kwartier voor het optreden gooi ik altijd nog even in, een soort kleine warming up. En dan is het tijd om te knallen!

Ben je zenuwachtig voor een optreden of is dat ondertussen al verdwenen?
Dat hangt ervan af. Ik ben altijd wel een beetje zenuwachtig. Het is namelijk elke keer weer spannend om op te treden voor publiek. Het optreden op 20 december waar we het daarnet over hadden was extreem groot. Duizenden mensen publiek. Toen was ik wel extra zenuwachtig. Maar zo’n show doen was voor mij ook een nieuwe stap in mijn carrière. Laten we het gewoon gezonde spanning noemen.

Wie is je voorbeeld? Tegen wie kijk je op?
In de discoscene zijn het meer DJ’s zoals Hardwell, Martin Garrix of Armin van Buuren, maar qua circuskunsten is dat Anthony Gatto. Hij is technisch gezien de beste jongleur ter wereld en trad onder andere op met Cirque du Soleil. Daarnaast zie ik Niels Duinker, een collega-jongleur uit Nederland en tevens goede vriend, ook als voorbeeld. Hij treedt voornamelijk wereldwijd op tijdens bootcruises en zakelijke evenementen. Dit voorjaar werkt hij vier maanden in Las Vegas, super gaaf!

Hoe kwam je op het idee om laserprops te gebruiken tijdens je shows?
Samen met mijn broer kwam ik op het idee om jongleerballen met lasers te gaan gebruiken om mijn shows nog aantrekkelijker te maken om naar te kijken. Ik heb de laserprops samen met mijn vriend Piet van Steen gemaakt. Met de laserprops heb ik een nieuwe act en ben ik de enige act die met ballen en lasers werkt in Europa. Het slaat echt aan in clubs. Die lichteffecten geven echt een extra dimensie aan mijn show. Je moet je voorstellen dat er allemaal laserstralen uit die ballen schijnen. Die laserstralen draaien ook nog eens enorm hard in de rondte. Het zier er spectaculair uit, al zeg ik het zelf.

Heb je nog tips voor andere artiesten?
Allereerst is het belangrijk om echt goed te oefenen. Vooral als je echt in de top wilt meedraaien. Je moet echt discipline hebben om stelselmatig te oefenen en jezelf te verbeteren. Pas als je je act echt op orde hebt kun je aan de slag gaan met dingen zoals marketing en shows binnenhalen. Ik ben zelf al 8.5 jaar bezig met jongleren. Ik zag mijn broer met drie ballen jongleren en dacht als 11-jarige ‘ik ga dat ook proberen’. Binnen een half uur had ik de basistechnieken onder de knie. Ik begon met ballen en ging langzaamaan ook met andere voorwerpen jongleren, zoals ringen en kegels. Dat bouwde ik op en op een gegeven moment kon ik met 5 kegels jongleren. Naast het oefenen deed ik ook mee aan Nationale Kampioenschappen en jongleerfestivals. Hier leerde ik ook enorm veel van. Vooral omdat je tijdens zulke evenementen de mogelijkheid hebt om tips en trucs uit te wisselen met andere jongleurs. Jongleren was toen al mijn grootste hobby en dat is het nog steeds. Het is eigenlijk wel een beetje een droom die uitkomt; van mijn hobby mijn werk maken.

Website: www.discojuggler.com
Facebook: www.facebook.com/DiscoJuggler

Interview: Cheyenne Janssen

Tags : ,

Reacties