Jay Asher – Thirteen Reasons Why

Geplaatst op 15 september 2019 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Wanneer je het als schrijver schopt tot de New York Times Bestseller List, weet je dat je een goed boek geschreven hebt. Als datzelfde boek 57 (!) weken op deze lijst staat, kun je er als lezer zeker van zijn dat je een Echt Goed Boek in handen hebt. Dit is zo’n boek dat je, wanneer je eenmaal begonnen bent met lezen, niet meer weg kunt leggen tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

Hannah Baker is dood. Ze heeft zelfmoord gepleegd, en niemand weet precies waarom. Totdat er opeens zeven cassettebandjes opduiken. Hannah heeft dertien kantjes van de cassettes ingesproken en iedere zijde gaat over iemand anders. De dingen die ze met hen heeft beleefd en ook de dingen die zij haar hebben aangedaan, hebben uiteindelijk tot haar dood geleid. Iedereen die deel uitmaakte van dit proces, zal de cassettes ontvangen.

Het ingesproken testament belandt ook op Clays stoep. Hij is geschokt: is het ook zijn schuld dat Hannah er niet meer is? Hannah, het meisje van zijn dromen. Het meisje dat hij bijna kreeg. Had hij dit misschien kunnen verkomen? Bij de cassettes zit een plattegrond, waarop de plaatsen waar belangrijke dingen plaatsvonden staan aangeven. Terwijl Clay de stad doorkruist, luistert hij naar de dertien redenen die Hannah Baker de dood in joegen.

Langzaam maar zeker verweven de verhalen van Clay en Hannah zich tot een nauw web. Het wordt duidelijk hoe kleine, voor een ander onbenullige gebeurtenissen Hannahs leven langzaam tot een hel maakten. Jay Asher laat zien dat zelfs de kleinste pesterij dramatisch uit de hand kan lopen. Maar ook: dat een beetje hulp, een uitgestoken hand, zoveel meer voor een ander kan betekenen dan je zelf in de gaten hebt. Hij heeft met ‘Thirteen reasons why’ een bijzonder mooi, droevig en tragisch verhaal geschreven dat je nog dagenlang in zijn ban houdt.

Auteur: Jay Asher
Taal: Nederlands, vertaald uit het Engels
Uitgeverij Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 477 0326 6

Enthousiast geworden? Koop dit boek direct online!

Bron: Moetjelezen.nu

Tags : , , ,

Reacties