Jelle (18) maakt film over homoseksualiteit en uit de kast komen

Geplaatst op 17 augustus 2016 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Liefde & Seks, Lifestyle, Talent uit Arnhem, Talenten

Op vrijdag 26 augustus gaat bij Stadsbioscoop Rembrandt de film ‘Homo?! Boeit geen Flikker!’ in première. De uit Ruurlo afkomstige Jelle Kleinhesselink is de bedenker, regisseur en scriptschrijver van deze nieuwe educatieve speelfilm. De hoofdrol in deze film is weggelegd voor de 15-jarige Arnhemse acteur Bryan Freriks. We spraken met het tweetal over onder andere de totstandkoming van de film, de coming-out van Jelle en wat men van de première kan verwachten.

Header1

Jelle, wat was de aanleiding voor jou om deze film te gaan maken?
Voor mij zijn er meerdere aanleidingen om deze film te gaan maken. Ten eerste mijn eigen coming-out. Op de middelbare school kregen wij uiteraard seksuele voorlichting. Toen hierbij het thema homoseksualiteit aan de orde kwam hing er ineens een soort ongemakkelijke sfeer in de klas. Iedereen werd een beetje onrustig. Om de rust te bewaren stopte de leraar de voorlichting en gingen we verder met Nederlandse les. Dat begon bij mij wel een beetje te knagen, want ik liep toen zelf al een tijd met gevoelens voor hetzelfde geslacht te worstelen. Geen slecht woord over die leraar trouwens, want ik weet zeker dat hij gewoon de rust in de klas wilde bewaren en het onderwerp echt niet uit de weg wilde gaan.

Rond die tijd maakte ik zelf een account aan op Jong & Out, een website voor lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en in dubio’s tot en met 18 jaar. Op deze website kunnen jongeren in een veilige digitale omgeving met gelijkgestemde jongeren praten over zaken als seksualiteit, uit de kast komen en meer. Dit is voor mij een enorm belangrijke stap geweest, want ik kon mij enorm goed identificeren met andere jongeren die op die website actief zijn. Ik woon zelf in Ruurlo, en daar loopt men niet echt met dat soort zaken te koop. Ik had veel vragen over uit de kast komen, en via de website las ik de meest uiteenlopende ervaringen van andere gelijkgezinde jongeren. Dat waren zowel positieve als negatieve reacties. Mijn omgeving reageerde positief om mijn coming-out, maar dat had ook heel anders kunnen verlopen. Dat is de realiteit voor veel jongeren die uit de kast komen. De eerste stap is het bespreekbaar maken van het onderwerp. Een film maken leek mij hiervoor een heel goed middel.

Hoe verliep je eigen coming-out?
In mijn eigen omgeving zijn meerdere personen uit de kast gekomen, waaronder mijn zus. Pas een jaar later kwam ik zelf uit de kast. Mijn ouders en de omgeving reageerden positief op haar coming-out, maar ik was er nog niet echt klaar voor. Ik was bijvoorbeeld vooral benieuwd wat mijn ouders tegen elkaar zouden zeggen als mijn zus er niet bij was. In dit tijd had ik veel chatgesprekken op Jong & Out en op een gegeven moment moest ik het gewoon naar buiten brengen.

Ik keek er best tegenop, want ik wilde het gewoon vertellen en verder gaan met mijn leven. Ik ben een heel open persoon en beantwoord graag vragen van anderen over dit onderwerp, maar ik wil het gewoon niet te groot maken.

Uiteindelijk heb ik het eerst aan mijn ouders verteld. Die reageerden heel positief, net als bij mijn zus. Mijn moeder had het verwacht, mijn vader eigenlijk niet. Misschien heeft dat wel iets te maken met het moederinstinct, haha. Tien minuten later heb ik mijn coming-out ook op Facebook wereldkundig gemaakt. Dat leek mij wel zo makkelijk, want zo bereik ik in één keer bijna iedereen die ik ken.

Scenefoto1

Hoe reageerde de rest van je omgeving?
Mijn omgeving reageerde ook positief. Veel van mijn vrienden reageerden er erg goed op. Voor mijn coming-out grapten ze er weleens over, want ze hadden volgens mij soms wel het idee dat ik niet hetero was. Tijdens het stappen grapten ze weleens. “Kijk daar eens, wat een knappe meid. Vind je niet Jelle? Of ben je soms homo?” Ik reageerde dan altijd vrij luchtig. “Nee joh, natuurlijk niet.” Voor een paar van mijn vrienden was het wel even wennen. Die heb ik echt een paar dagen niet gesproken. Zij hadden gewoon even tijd nodig om te wennen en zijn gewoon nog steeds goede vrienden van mij. Ik snap heel goed dat een coming-out voor je omgeving best een verrassing kan zijn, dus ik vond het helemaal niet erg dat sommige vrienden even wat tijd nodig hadden om dat te laten bezinken.

Op school waren de reacties ook positief. Sommige leraren zeiden: “Zo Jelle, nu is het plaatje eindelijk compleet.” Zij hadden ook al wel langer door dat ik geen hetero was, denk ik.

Hoe is het idee voor de film ontstaan?
Ik wilde dus een film maken over uit de kast komen en alles wat daarbij komt kijken en kan gebeuren. De formule voor deze film is een beetje afkomstig van een toneelstuk dat ik drie jaar geleden heb gemaakt over hetzelfde thema. Dat was mijn enige ervaring met acteren. Ik had nog nooit een film gemaakt.

Toen ik het idee van de film naar buiten bracht werd het direct door verschillende media opgepikt. Zij bestookten mij met allerlei vragen waar ik vaak geen pasklaar antwoord op had. Die vragen brachten mij echt aan het denken. Ik ben mij toen echt gaan inlezen over bijvoorbeeld de geschiedenis van het homohuwelijk, de gayparade en veel meer van dat soort zaken. Ik heb dus echt intensief onderzoek gepleegd en dat zorgde gaandeweg voor mijn visie voor deze film.

Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt met de acteur Dennis Hoevers. Hij heeft mij van allerlei tips voorzien rondom het maken van een productie en alles wat daarbij komt kijken. Vervolgens heb ik het complete script in 24 uur geschreven.

Scenefoto3

En toen?
Ja, die vraag stelde ik mijzelf ook. Hoe ga ik dit allemaal voor elkaar krijgen? Ik kreeg dit tip om crowdfunding te proberen. Ik wist niet eens wat dat was, maar het leek mij best gemakkelijk. Je maakt een pagina met daarop je idee en mensen kunnen je idee vervolgens financieren. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had geen idee of het zou gaan werken, maar al snel kwamen de donaties binnen. Via crowdfunding heb ik ongeveer €3000,- weten op te halen. De hele productie kost zo’n €6000. Dat is inderdaad niet erg veel voor een complete filmproductie. Gelukkig had ik een paar kleine sponsoren en werkt de gehele crew vrijwillig aan deze productie, van de cameraman tot de visagist.

Als ik iedereen een kleine vergoeding had willen geven dan was ik gemakkelijk €10.000 kwijt geweest. Ik heb zelf zo’n €2000 ingelegd van mijn zuurverdiende centen. Ik heb een bijbaantje bij de Kruidvat en je wilt niet weten hoeveel vakken ik heb moeten vullen om genoeg geld bij elkaar te sparen!

Hoe heb je een acteur voor de hoofdrol gevonden?
Op Facebook heb je verschillende groepen voor acteurs en figuranten. Ik heb in zo’n groep een oproepje geplaatst waarin ik mijn idee voor de film uit te doeken deed. Bryan reageerde op dit oproepje. Ik vond Bryan echt een kop hebben om het hoofdpersonage Mees te spelen. We hebben eerst zo’n twee maanden over en weer berichten gestuurd via Facebook. Uiteindelijk heeft Bryan toegezegd om in de film te willen spelen en daar ben ik reuzeblij mee.

Bryan, hoe ben jij in het acteerwereldje terecht gekomen?
Ik ben eigenlijk pas sinds een jaar acteur. Eerder had ik echt een gezicht vol puisten. Ik zag ergens een oproepje langskomen waarin acteurs voor soort een anti-puisten reclame werden gevraagd. Dat heb ik gewoon geprobeerd en het beviel mij wel. Toen heb ik mij aangemeld voor allerlei Facebook-groepen voor acteurs en heb ik mij ingeschreven bij wat kleine castingbureaus. Zodoende ben ik een beetje dat wereldje ingerold. Zo heb ik al geacteerd in series ‘SpangaS’ en ‘Komt een man bij de dokter’. Ook heb ik onlangs auditie mogen doen voor een rol in de populaire serie ‘Brugklas’.

Toen Jelle mij vroeg om de hoofdrol in zijn film te spelen moest ik hier best een tijd over nadenken. Ik worstelde zelf namelijk ook al een tijd met mijn geaardheid. Zoiets is echt moeilijk als 15-jarige, dat kan ik je wel vertellen. Zo’n rol moet je zowel willen als kunnen spelen.

Hoe was het om de rol van Mees te spelen?
Moeilijk, maar dat had ik ook wel verwacht. Het personage in de film is namelijk al een stap verder in zijn gehele proces dan ik ben. Het is dan heel lastig om jezelf niet proberen te vergelijken met het karakter. Je moet je echt voor van alles kunnen afsluiten om zo’n personage te kunnen spelen. Af en toe voelde ik mij gewoon Mees, heel apart.

Hoe was het voor jullie beiden om deze film te maken?
Het was een enorm bijzonder proces. Voor ons is het echt meer geworden dan een project. De film heeft bij alle betrokkenen echt iets in gang gezet, we leven de film echt. Tijdens het maken van de film kwamen er zelfs crewleden uit de kast. Wat ons betreft is het doel van de film dus al geslaagd voordat de film is uitgekomen. Onder de crew werd het thema homoseksualiteit en uit de kast komen enorm bespreekbaar, en dat heeft er dus voor gezorgd dat bepaalde crewleden zelf uit de kast kwamen. Heel bijzonder om dat mee te mogen maken. We vielen met zijn allen een beetje van de ene verbazing in de andere.

Zonder al te veel te verklappen, wat kunnen mensen verwachten van de film en de première?
De film is echt realistisch. Ik wilde een combinatie maken tussen een spannende en informatieve film, want ik zag dat er rond dit thema maar weinig films zijn die dat goed weten te combineren. Ik noem het zelf voor het gemak een educatieve speelfilm. De crew en auteurs schrokken soms best van het script, want er komt flinke wat harde taal in voor.

De pijnlijkste reacties wanneer je als jongere uit de kast komt of anders geaard bent komen vaak van volwassenen. Als jongere zie je volwassenen toch een beetje als autoriteit, en dan komen nare woorden nog harder aan. Reacties van andere jongeren komen toch wat minder hard binnen, want dat schuif je als jongere sneller af op onwetendheid. Ik vond het zelf in ieder geval een stuk gemakkelijker om reacties van jongeren te bagatelliseren dan de reacties van volwassenen. Daarom gaan we harde taal en confrontaties met volwassenen in deze film juist niet uit de weg.

Scenefoto2

De première wordt een gemoedelijk, gezellig en klein evenement, maar het wordt wel een echte première. Dus inclusief een limousine, rode loper, speeches en meer van dat soort traditionele zaken die je bij een première kunt verwachten. Na de vertoning van de film is er ook livemuziek. Een compleet avondvullend programma dus.

En wat wil je verder met de film gaan doen Jelle?
Ik wil met de film langs scholen, buurthuizen en alle organisaties en personen die er behoefte aan hebben om het onderwerp van de film onder jongeren – maar ook volwassenen – bespreekbaar te maken. Op het gebied van acceptatie van Lgbt’s is namelijk nog veel terrein te winnen. Als mensen of organisaties interesse hebben in de film kunnen ze altijd contact met mij opnemen.

Première ‘Homo?! Boeit geen Flikker!’
Vrijdag 26 augustus – Stadsbioscoop Arnhem – vanaf 19:00 uur
Tickets kosten €10,- (incl. 2 consumpties) en zijn hier te bestellen.

>>Homo?! Boeit geen Flikker! Op Facebook

>>Homo?! Boeit geen Flikker! Website

Foto’s: Joris Fotografie

Tags : , , , , ,

Reacties