Killer toys

Geplaatst op 14 december 2021 Door In Artikelen, Lifestyle

De feestdagen staan weer voor de deur en de herinneringen van vroeger komen weer naar boven. Urenlang speelgoedfolders doorspitten, lijstjes maken en dan maar hopen op het beste. Kinderen krijgen er geen genoeg van, maar vooral de speelgoedwinkels en grote webshops wrijven jaarlijks in hun handen tijdens de decembermaand. Dikke speelgoedbladen ploffen op de deurmat en laten kinderen watertanden.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen leuk en veilig speelgoed krijgen. Daarom zijn er tegenwoordig allerlei richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat er veilig speelgoed op de markt komt. Dat gaat ‘af en toe’ nog weleens mis. Losse onderdelen, verstikkingsgevaar, teveel chemische stoffen in een Chinese imitatie-Barbie: de voorbeelden zijn eindeloos. In zulke gevallen wordt vaak de hele productielijn teruggeroepen. Kind boos omdat het speelgoed wordt ingevorderd, ouders pissig op de fabrikant. Hier en daar een rechtszaak en natuurlijk de bijbehorende schadeclaims van duizenden euro’s.

Tuurlijk, er is speelgoed waar je kind geheid verwondingen mee oploopt. Skateboards, trampolines, skeelers en ga zo maar door. Maar dat is allemaal op eigen risico. En kinderen moeten gewoon af en toe goed op hun muil gaan. Speelplaatsen liggen al vol met stuitertegels en van een glijbaan krijg je ook al twintig jaar geen splinters meer in je kont. Spelen moet af en toe gewoon pijn doen.

De afgelopen vijftig jaar is er toch speelgoed op de markt gekomen waarbij je je af kunt vragen waar de ontwerpers met hun hoofd zaten. Ach, vroeger waren er nog niet zoveel strikte veiligheidseisen. In de meeste gevallen moesten kinderen en ouders eerst zelf aan den lijve ondervinden dat bepaalde stukken speelgoed eigenlijk moordwapens in een vrolijk jasje zijn. We hebben een paar van dit soort bizarre toys op een rijtje gezet!

Gilbert U-238 Atomic Energy Lab
Kijk, hier gaan kinderen dus echt van stralen. Deze radioactieve speelset zag het licht in 1951, de begindagen van het Atoomtijdperk. Bij de set kreeg je een paar licht-radioactieve elementen en een Geiger teller. De set is ongeveer een jaar lang op de markt geweest. Of het een nadelig effect heeft gehad op kinderen weet niemand precies, maar bizar is deze set zeker.

 

Snacktime Cabbage Patch Dolls
Feed me! Deze pop had een automatisch eetmechanisme. Je kon ‘m allerlei plastic voedsel geven. Maar ook vingers en haar. En zolang er iets in de mond van de pop zat bleef hij eten. Nomnomnom! Wereldwijd zijn er 80 miljoen van verkocht. Tot op de dag van vandaag kun je ze inleveren en krijg je $40,- terug. Jammer genoeg koop je voor $40,- geen nieuwe vinger voor je kind.

 

Easy Bake Oven
Deze miniatuuroven kwam in 1963 uit in Amerika. Een schattig klein oventje waarmee kinderen net zoals mama koekjes konden bakken. Er zat een lamp in van 100 Watt(!) die voor genoeg warmte zorgde om het bijgeleverde deeg om te toveren in koekjes. In 2007 werd de versie van speelgoedfabrikant Hasbro teruggeroepen. 985.000 stuks in totaal. Wat bleek? Er waren bijna 350 klachten binnengekomen over kinderen die zich flink hadden verbrand aan dit oventje. Wat een verrassing, of in dit geval juist een verassing. Er kwamen zelfs zestien zaken aan het licht waarbij kinderen tweede- en derdegraads brandwonden opliepen en er zelf een vinger geamputeerd moest worden. “Mama, deze koekjes ruiken naar verbrande huid…

Lawn Darts
Lawn Darts waren joekels van dartpijlen waarmee je buiten op een doelwit moest mikken. De Lawn Darts waren een flinke hype in begin jaren ’80. In 1988 werden ze in de VS verboden na een fataal incident waarbij een 7-jarig meisje kwam te overlijden. Daarvoor waren er al 6100 gevallen bekend waarbij mensen door de pijlen gewond waren geraakt. De vader van het overleden meisje maakte zich sterk voor een verbod op dit speelgoed, en met succes. In 1989 werden de Lawn Darts ook verboden in Canada.

Lawn darts

Zero M Sonic Blaster
In de jaren 60 kwam het meest bizarre speelgoed uit. Vooral de zogenaamde secret-agent toys waren erg populair, mede dankzij de James Bond films. De Zero M Sonic Blaster van Mattel is hier een mooi voorbeeld van. Deze sonische bazooka schoot samengeperste lucht af waarmee je doelwitten op zo’n 10 meter afstand kon raken. Dit ging natuurlijk gepaard met een klap van maar liefst 157 dB! Ze zijn af en toe nog online te koop voor een flink bedrag, gehoorbescherming niet meegeleverd…

sonic blaster

Sky Dancer
SKy Dancers waren erg populair in de jaren 90. Dit speelgoed was een soort kruising tussen een Barbie en een onbestuurbare helikopter. De Sky Dancers waren gemaakt van hard plastic en vlogen na het afschieten oncontroleerbaar alle kanten op. Er zijn zo’n 100 gevallen bekend waarbij iemand verwond werd door zo’n vliegende Barbie en daarom riep fabrikant Galoob in 2000 zo’n 9 miljoen Sky Dancers terug.

skydancer

Johnny Reb Kanon
Dit kanon met de grootte van een gemiddelde Jack Russel kon de bijgeleverde kogels meer dan 10 meter ver schieten door het ingebouwde veermechanisme. Perfect om je jongere broertje blind mee te maken.

Swing Wing
Dit is het kwaadaardige broertje van de hoepel. De bedoeling was dat je het geval met je hoofd liet draaien. Gevolg: nekkramp, duizeligheid en de kans dat je de uiteinden in je ogen kreeg. En dan die slogan: It’s a Swing Wing, It’s a fun thing! Misschien een brug te ver, maar de kans is groot dat dit kleurige stukje martelwerktuig gewoon door een stel fysiotherapeuten in geldnood is ontwikkeld.


 

Snacktime Cabbage Patch Dolls

Tags : , , , , , , ,

Reacties