Loesje, een eigenwijs meisje uit Arnhem

Geplaatst op 6 mei 2012 Door In Artikelen, Lifestyle

Je kent ze vast wel, de vrolijke, kritische en grappige posters van Loesje. Dit van oorsprong (fictieve) Arnhemse meisje is al vanaf 1983 bezig de wereld op haar manier wat mooier en vrolijker te maken. Ze begon met plakken in Arnhem e.o. maar heeft nu internationaal carrière gemaakt: in meer dan 20 landen zijn Loesje-groepen actief!

Jongin Arnhem kreeg een kijkje achter de schermen omdat het 3 mei, de Dag van de Persvrijheid was: een speciale plakdag voor Loesje! Samen met Judith (27), één van de ‘panders’ van het hoofdkantoor van Loesje, ging Jongin Arnhem op stap om posters te plakken.

Arnhem is de enige stad waar Loesje toestemming heeft gekregen om behalve op de aanplakborden ook legaal op prullenbakken te plakken, vertelt Judith. “Dat is ontzettend jammer, omdat op de aanplakplaatsen vaak over onze posters wordt geplakt door commerciële bedrijven die daar eigenlijk niet eens mogen hangen. Het probleem is dat het niet wordt gecontroleerd.

Bij de panders heerst ook wel het gevoel dat Loesje soms overschreeuwd wordt door alle reclameposters om haar heen. “Daarom hebben we de posters ook alleen zwart-wit. Loesje doet niet mee aan dat schreeuwerige. We willen graag dat onze posters de mensen op een onverwacht moment grijpen, net als inspiratie vaak op een onverwacht moment komt. Dan gaan mensen er vaak over na denken. Wat dat betreft zijn posters nog steeds effectiever dan het internet, hoewel we wel veel twitteren, hoor. Op het internet moet je namelijk toch zelf op zoek, terwijl je er op straat gewoon tegen aan loopt.”

Zelf plakt en schrijft Judith al 10 jaar, het begon allemaal in België. Via Nederlandse vrienden kwam ze in aanraking met Loesje-teksten. Uiteindelijk schreef ze Loesje aan met de vraag of er ook Belgische groepen actief waren. Toentertijd waren die er niet en zo werd Judith één van de initiatiefnemers van de Belgische Loesje-tak.

Toepasselijk, want de Dag van de Persvrijheid viert Loesje over de hele wereld. Zo wordt er ook in Nepal en op het Tahirplein geplakt! Dat Loesje haar talen kent blijkt ook uit de Portugese, Engelse en Duitse posters die geplakt worden. Onze stagiaire Maranke kreeg een spoedcursus posters plakken en liep met plakkwast en behanglijm samen met Judith door Arnhem heen.

Maar hoe plak je nou zo’n poster? Nou, zo dus!

Ik kan daar zo van genieten, zo’n mooi strak geplakte poster van Loesje”, vertelt Judith. Daar kunnen wij het niet anders dan mee eens zijn. Loesje heeft vaak mooie en treffende teksten die ervoor zorgen dat mensen met elkaar in contact/discussie komen of na gaan denken. “We hebben een keer een mail gekregen van een meisje dat door één van onze posters eens bij de buren op visite ging. Nu heeft ze verkering met de buurjongen. Als je dat soort verhalen hoort, dat is fantastisch, daar doe je het voor.

Ben je (ondertussen) geïnteresseerd geraakt in het schrijven van Loesjes? Loesje schrijft één keer per maand met scholieren over school en nog veel meer, deze maand op 7 mei. Bovendien is het helemaal gratis! Het begint om 19.00 in het Loesje-pand aan de Hommelstraat 65 (vlakbij Velperplein) in Arnhem en duurt tot ongeveer 21.00. Wil je meedoen met deze schrijfsessie geef dan even een seintje op loesje@loesje.nl. Naast deze speciale scholierensessie zijn er nog veel meer schrijf- en plaksessies te vinden in de agenda van Loesje. En.. Wist je dat je ook lid kan worden van Loesje en dan ook op een internationaal zomerkamp kan gaan? Kijk voor de details en de verschillende soorten lidmaatschap op de site. Misschien ben je nog op zoek naar een maatschappelijke stageplek, bij Loesje kun je ook stage lopen! Kortom er valt met deze Arnhemse meid, die niet op haar mondje gevallen is, veel te beleven!

Ben je niet zo actief, maar vind je Loesje wel leuk? Ga dan eens langs bij het winkeltje in het Loesje-pand. En als je bureaustoel echt te lekker zit, kun je natuurlijk Loesje ook nog volgen op Twitter of Facebook.

Tags : ,

Reacties