Lola’s (16) ouders gingen scheiden: ‘Gevoelens opkroppen werkt niet in zo’n situatie’

Geplaatst op 25 april 2019 Door In Artikelen, Hulp & Info, In het gezin, Jij & de wereld, Lifestyle

Toen Lola dertien was, hadden haar ouders veel ruzie. De situatie thuis was alles behalve fijn. Hoe ga je om met zo’n situatie? Bij wie kan je terecht en wat is het beste dat je kan doen als je ouders besluiten te gaan scheiden? Lola (nu zestien) vertelt over haar ervaringen.

Wat gebeurde er?
Het begon toen ik net dertien jaar was geworden. We hadden mijn verjaardagsfeest gevierd met de familie. Op de verjaardag kregen mijn ouders een discussie, waar de hele familie bij aanwezig was. De discussie liep uit tot een ruzie. Mijn opa en oma namen mij toen mee naar hun huis. De volgende dag kwam ik thuis en deden mijn ouders alsof er niks was gebeurd.

De weken daarop hadden mijn ouders veel discussies. Vaak at mijn vader niet mee met avondeten of sliep hij niet thuis. Mijn moeder werd heel onzeker en vroeg zich vaak af of mijn vader een andere vrouw had. Haar twijfel klopte. Mijn vader had een andere vrouw ontmoet.

Toen ik veertien was gingen mijn ouders scheiden. Ze hadden vaak ruzie en daar waren mijn zus en ik de dupe van. We konden de ruzies horen als we ’s avonds in bed lagen. 

Wat deed dit met jou?
Ik werd steeds stiller en meer ingetogen. Op school liet ik niks merken aan vrienden of docenten. Bij de lessen was ik wel aanwezig, maar mijn focus lag niet meer bij school. Mijn cijfers werden een stuk slechter en mijn rapport was zo slecht dat ik op mentorgesprek moest komen. Doordat mijn vader een andere vrouw had, kreeg ik stukken minder vertrouwen in mensen, waardoor ik het erg lastig vond om met anderen over mijn situatie te praten. Mijn mentor voelde wel dat er iets met mij was. Ik heb hem de hele situatie uitgelegd, iets dat ik enorm moeilijk vond. Ik had enorm weinig over de situatie gepraat en alle emoties opgekropt en weggestopt. Dat jaar bleef ik zitten. Op dat moment vond ik dat heel vervelend, maar uiteindelijk bleek het blijven zitten het beste voor mij te zijn.

Heb je hulp gekregen?
In het begin vingen mijn opa en oma ons op. We mochten daar blijven eten of logeren als het thuis niet fijn was. In het begin was dit maar heel af en toe, maar na een tijdje werd dit steeds meer.

Ik loop nu al zo’n twee jaar bij een psycholoog. Dit heeft heel erg geholpen. Hierdoor weet ik hoe ik moet omgaan met de situatie. Mijn ouders vingen mij na de scheiding gelukkig goed op. Ze wilden graag leuke dingen met mij doen en vroegen vaak hoe het ging.

Hoe is de situatie nu?
Ik heb nu contact met mijn vader en mijn moeder. Mijn vader heeft veel moeite gedaan om de vertrouwensband te herstellen. De situatie thuis is nu veel rustiger. Ik ben om de week bij mijn vader en moeder. Mijn vader woont alleen, maar heeft wel een vriendin. Mijn moeder heeft geen nieuwe vriend. Het gaat heel goed met mij, ook op school. De scheiding heeft nog wel zijn littekens achter gelaten. Wanneer ik ouders hand in hand zie lopen is dat nog steeds best confronterend.

Heb je nog tips voor jongeren die in zo’n situatie zitten?
Erover praten heeft mij erg geholpen. Je gevoelens opkroppen in zo’n situatie werkt niet. Het is heel belangrijk om ook aan jezelf te denken. Niet alleen praten over je eigen gevoelens is belangrijk, maar met je ouders over de situatie in het algemeen praten is ook belangrijk, vooral voor de band met je ouders. Op school kun je je mentor of vertrouwenspersoon op de hoogte stellen. Zo krijgt je school inzicht in je situatie en kunnen ze daar rekening mee houden. 

Lees hier het artikel over wat je kunt doen als je ouders gaan scheiden

Tags : , , , ,

Reacties