Naomi is mantelzorger van haar moeder. Ze is pas 21 jaar, maar zorgt eigenlijk van jongs af aan al voor haar moeder die borderline heeft. Noami legt uit wat het voor haar inhoudt om een jonge mantelzorger te zijn en wat daar allemaal bij komt kijken.
Voor wie ben jij mantelzorger?
Ik ben mantelzorger voor mijn moeder die borderline heeft. Al op vroege leeftijd ging ik mijzelf aanpassen aan de situatie waarin mijn moeder verkeerde, zodat ze bijvoorbeeld niet boos werd. Echt moeilijk was dat niet, want ik wende er snel aan het feit dat mijn moeder nou eenmaal een gebruiksaanwijzing heeft.
Wat is voor jou belangrijk om te kunnen als mantelzorger?
Het is voor mij heel erg belangrijk dat ik me goed aan de situatie van mijn moeder kan aanpassen en hier begrip voor kan tonen. Ik probeer haar altijd het gevoel te geven ze haar eigen gevoelens bij mij kan én mag uiten, hoe lastig dat soms ook is. Ook help ik haar met wat praktische zaken, zoals het huishouden, boodschappen doen en afspraken maken met bijvoorbeeld de huisarts.
Wat voor therapieën zijn er voor iemand met borderline?
Er zijn verschillende therapieën die iemand met borderline kan gaan volgen. Mijn moeder volgt haar therapie bijvoorbeeld bij Pro Persona, maar er zijn natuurlijk allerlei andere instanties die therapieën rondom borderline verzorgen.
Wat voor therapieën heeft jouw moeder gevolgd?
Ze heeft dialectische gedragstherapie (DGT) gevolgd. Deze vorm van therapie heeft als doel het aanleren van verschillende vaardigheden om zo goed mogelijk op problemen te kunnen reageren. Je leert hierbij bijvoorbeeld beter buiten jezelf te staan en in te zien dat borderline los van jou als persoon staat. Mijn moeder heeft echt veel aan deze vorm van therapie gehad, zo heeft ze stukken beter naar zichzelf leren kijken. Ook ziet ze beter in hoe ze zelf op bepaalde situaties reageert. Hierdoor kan ze het beter aan zien komen wanneer ze bijvoorbeeld boos of verdrietig wordt en wanneer prikkels haar teveel worden. Door de therapie heeft ze echt leren inzien wat ze precies nodig heeft.
Wat voor zaken moet jij zoal regelen als mantelzorger?
Ik hoef gelukkig niet heel erg veel te regelen, terwijl dat bij sommige mantelzorgers compleet anders is. Wel ga ik mee naar bepaalde afspraken, bijvoorbeeld met het wijkteam en de tandarts. Ook help ik met haar financiën, omdat ze onder bewindvoering staat.
Is het lastig om mantelzorger te zijn?
Het is lastig om mantelzorger te zijn omdat het mijn moeder is. Ik zou soms graag de hulp willen krijgen die ik aan mijn moeder geef. Het is lang niet altijd makkelijk omdat ik ook mijn eigen problemen heb. Vooral in de puberteit vond ik dit erg lastig. Zelf ben ik namelijk gediagnosticeerd met ADHD, wat het helpen van anderen soms extra lastig maakt. Mijn moeder vertoont bijvoorbeeld veel destructief gedrag. Ze zoekt dan heel erg de confrontatie met mensen op door discussies en ruzies aan te gaan, zelfs om de kleinste dingen. Nu ik zelf wat ouder ben kan ik er een stuk beter mee omgaan en heb ik mijn eigen problemen ook veel meer onder controle. Ik heb geleerd om mijn moeder los van de borderline te kunnen zien. Toch moet ik mijzelf altijd blijven realiseren dat borderline nooit overgaat.
Gebruikt je moeder ook medicatie?
Mijn moeder slikt antidepressiva. Dit zorgt ervoor dat haar emoties wat afgevlakt worden. Bij borderline zijn emoties vaak heel extreem. Door haar medicatie wordt ze minder extreem boos, blij of verdrietig. Ook raakt ze hierdoor minder geprikkeld en kan ze bewuster naar zichzelf kijken. Ze heeft in het verleden medicatie geslikt voor haar ADHD, maar dat doet ze nu niet meer. Het klinkt allemaal best wel negatief, maar ze is wel heel erg lief en heeft altijd haar best gedaan om mij alle zorg te geven die zij kon opbrengen. Ze is ook bang om een slechte moeder te zijn en kan daar heel onzeker van worden. Maar ik had me geen andere moeder kunnen wensen, zonder haar was ik niet de persoon geworden die ik nu ben.
Wil je meer informatie lezen over dit onderwerp?
– Allerlei informatie over Jonge Mantelzorgers
– Mantelzorgcompliment voor jonge mantelzorgers in Arnhem
Neem ook een kijkje op Kopstoring.nl, een speciale website voor jongeren die een gezinslid met psychische en/of verslavingsproblemen hebben. Op Kopstoring.nl kun je:
- anoniem en gratis een groepscursus in een chatbox volgen met andere jongeren en een hulpverlener
- vragen per e-mail stellen aan een deskundige
- verhalen van andere jongeren lezen en je eigen verhaal met anderen delen
- informatie over psychische en verslavingsstoornissen lezen
- hulp zoeken
Tags : borderline, familie, gezondheid, jonge mantelzorger, jonge mantelzorger Arnhem, Mantelzorg Arnhem, mantelzorger, zorg