Negen leuke spellen om met anderen te spelen: van klassieke kaartspelletjes tot bijzondere bordspellen!

Geplaatst op 1 juni 2020 Door In Gaming, Lifestyle

Begin jij je zo onderhand toch wel echt heel erg te vervelen en heb je heel Netflix al uitgekeken? Ga dan weer een ouderwets een bord of kaartspelletje spelen! We hebben een aantal spelletjes op een rijtje gezet, van klassieke kaartspelletjes tot bijzondere bordspellen!

1. Skip Bo

Skip Bo is een kaartspel. Er zijn kaarten van 1 tot en met 12. In het begin krijg je een stapel met 20 kaarten en 5 kaarten voor in je hand. De stapel van 20 kaarten mag je niet bekijken, alleen de bovenste kaart van de stapel draai je om. De 5 kaarten in je hand mag je wel bekijken en je moet ervoor zorgen dat je altijd 5 kaarten in je hand hebt. De bedoeling van Skip Bo is om als eerste de 20 kaarten weg te spelen. Stel je hebt een 4 in je hand, er ligt al een 1 op tafel en je hebt een 2 en 3 in je hand dan leg je die 2 en 3 op en daarna de 4 van je stapel. Als je de bovenste kaart van je stapel hebt weggelegd mag je de volgende kaart omdraaien. Na elke beurt leg je 1 kaart uit je hand weg, en die kan je later nog gebruiken. Als je weer aan de beurt bent vul je de kaarten in je hand weer aan tot 5. Skip Bo is te spelen met 2 tot 10 mensen.

2. Exploding Kittens

Exploding Kittens is ook een kaartspel, met een erg leuk/bizar thema. In het deck zitten een aantal Exploding Kittens en na elke beurt pak je een kaart van de stapel. Dan is er dus kans dat je een Exploding Kitten pakt, dan ben je dood tenzij je een ontmantelkaart in je hand hebt. Aan het begin krijgt iedereen 7 kaarten en sowieso 1 ontmantelkaart. Het spel bevat ook kaarten met acties, zoals een aanval (daardoor moet degene na jou 2 beurten spelen), de toekomst voorspellen (dan mag je de bovenste 3 kaarten bekijken en kan je dus zien of er een Exploding Kitten aankomt), schudkaarten (dan mag je de stapel schudden) en nope kaarten. En er zijn katkaarten, zoals een tacokat of harige pieperpoes. Als je 2 dezelfde katkaarten hebt kan je die opgooien en een kaart van een willekeurige speler stelen. Het is dus de bedoeling om niet te ontploffen, wie overblijft wint. Exploding Kittens is te spelen met 2-5 mensen.

3. Trivia Pursuit

Trivia Pursuit is een bordspel. Het spel bevat 1200 vragen in 6 verschillende categorieën: geschiedenis, amusement, sport & ontspanning, wetenschap & natuur, aardrijkskunde en kunst & literatuur. De 6 categorieën hebben elk een eigen kleur, als je een vraag goed hebt in een categorie krijg je een partje. Elke speler krijgt een speelwieltje waar 6 partjes in kunnen. Degene die in elke kleur een partje heeft wint. Door te dobbelen bepaal je op welke kleur je speelwieltje komt. Trivia Pursuit is te spelen met 2 tot 6 spelers.

4. Zweeds pesten

Zweeds pesten is een kaartspel. Je gebruikt hiervoor een normaal deck kaarten. Bij Zweeds pesten krijgt elke speler 3 kaarten die op de kop voor zich liggen, en daar bovenop 3 kaarten die je kunt bekijken. Ook krijgt elke speler 3 kaarten in  zijn hand=d. Het is de bedoeling om die 6 kaarten voor je weg te spelen, maar dat kan pas als de stapel op is. Eerst worden dus de 3 kaarten uit de hand gebruikt en wordt er na elke beurt weer een kaart gepakt zodat er altijd 3 in de hand zijn. De regels van Zweeds pesten zijn anders dan normaal pesten. Het gaat gewoon van 1 tot 6, maar wanneer er een 7 wordt opgelegd moet er een kaart onder de 7 worden opgelegd. En een 10, 2, 3 en joker kunnen op alles. Als er een 10 wordt opgelegd gaat de stapel weg, door de 2 begint het weer beneden, een 3 is een doorschijnkaart, dat betekent dat als er bijvoorbeeld een koning ligt en iemand legt een 3 op dan blijft het koning, en de joker is de hoogste kaart. En een 7 mag op de 8 en 9 worden gelegd. Als je niet kan moet je de hele stapel pakken.

5. Mens erger je niet

Mens erger je niet is een klassiek bordspel dat waarschijnlijk iedereen wel kent. Maar voor de mensen die het toch niet kennen een korte uitleg. Iedere speler krijgt 4 pionnen. Als een speler 6 gooit mag diegene een pion op het bord zetten, en nog een keer gooien. Door bij elke beurt te dobbelen ga je het bord rond, en wie als eerste het bord rond is en de plek heeft bereikt waar zijn/haar pionnen in moeten, wint. Je moet alle 4 de pionnen binnen krijgen. Als je op een vakje staat en een andere speler komt daar ook te staan, wordt je pion van het bord gegooid en moet je opnieuw 6 gooien om de pion er weer op te krijgen. Mens erger je niet is te spelen met 2 tot en met 4 mensen.

6. Kwartet

Kwartet is een kaartspelletje. Bij kwartet worden alle kaarten onder de spelers verdeeld, maar je kan ook doen dat elke speler bijvoorbeeld 6 kaarten krijgt. En dan als iemand een kaart vraagt aan een andere speler, en diegene heeft die kaart niet dan moet er een kaart van de stapel worden gepakt door degene die de kaart vroeg. Het doel van kwartet is om setjes van 4 te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld kaarten in het spel met 4 verschillende bloemsoorten, en als je die 4 kaarten hebt, heb je kwartet. Je kan dus een kwartet krijgen als jij bijvoorbeeld een roos hebt, en dan aan een medespeler vraagt: heb jij de tulp? En zo ga je door totdat je ze alle 4 hebt. Als je een kaart vraagt, en iemand heeft die niet, is je beurt over. Wanneer niemand meer een kaart in de hand heeft, wint degene met de meeste kwartetten. Het aantal spelers bij kwartet ligt aan de hoeveelheid kaarten die je hebt, sommige kwartet spellen bevatten meer kaarten dan de ander.

7. Ganzenbord

Ganzenbord kent ook vast iedereen wel, maar zo niet, ganzenbord is een bordspel. Iedere speler heeft bij ganzenbord een pion, en begint bij het startpunt, vakje 0. Het doel is om als eerste naar de finish te komen. Dit doe je door te dobbelen met twee dobbelstenen. Maar er zitten ook een aantal hindernissen in het spelbord, zoals de gevangenis of een put. Ook zijn er vakjes op het bord zoals; sla een beurt over, ga een paar vakjes vooruit, terug of ga helemaal terug naar het begin.

8. 30 Seconds

30 seconds is een bordspel waarbij je woorden moet raden en wordt gespeeld in teams van twee. Elke ronde krijgt een iemand van het team een kaartje met 5 woorden erop, en de ander moet binnen 30 seconden de woorden raden. Maar de woorden op het kaartje mogen niet gezegd worden, ook geen delen en vertalingen ervan. Degene met het kaartje moet dus de woorden omschrijven voor de ander. Hoe meer woorden er worden geraden, hoe meer stappen er gezet mogen worden op het spelbord. Maar een worp met de dobbelsteen kan daar nog verandering in brengen. Het team dat als eerste de finish bereikt wint. Bij het spel zit een zandloper om de tijd bij te houden en er zijn 240 verschillende kaartjes. 30 seconds is te spelen met 4 tot 24 spelers. Er is ook een app van als je het bordspel liever niet koopt. De app is te  downloaden voor Apple en voor Android.

9.  Regenwormen

Regenwormen is geen bord- of kaartspelletje, maar toch vind ik het wel een echte aanrader. Bij regenwormen heb je blokjes waar 21 tot en met 36 op staat en er staan regenwormen op afgebeeld. Hoe hoger het getal, des te meer regenwormen je kunt verdienen. Met elk blokje is minimaal 1 regenworm te verdienen, maar met bijvoorbeeld 36 maar liefst 4. Bij het spel zitten 8 dobbelstenen, met de getallen 1 t/m 5 erop, en i.p.v. de 6 een regenworm. Een regenworm telt voor 5 punten. De speler gooit alle 8 de dobbelstenen, en gooit dan bijvoorbeeld 2 drieën, 3 regenwormen en 3 enen. Dan is het verstandig om de regenwormen te kiezen want die leveren de meeste punten op. Daarna worden de overige 5 dobbelstenen gegooid, en wordt daar weer een keuze uit gemaakt. Dan mag er nog 1x gegooid worden en moeten de punten van de dobbelstenen opgeteld worden. Er moet minimaal 21 gegooid worden, anders wordt het hoogste blokje omgedraaid. Je moet altijd minimaal 1 worm hebben, anders wordt ook het hoogste blokje omgedraaid. Degene die aan het einde van het spel de meeste blokjes heeft, met de meeste punten aan regenwormen erop, wint. Regenwormen is te spelen met 2 tot 7 spelers.

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties