René (21) heeft genderdysforie: “Als kind keek ik op naar extravagante powervrouwen, nu ben ik er eentje” [interview]

Geplaatst op 27 december 2021 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, Kopzorgen, Lifestyle

Misschien heb je al eens van het begrip genderdysforie gehoord, maar grote kans dat je dit (nog) niets zegt. Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen uiten. Sommigen hebben hier zoveel last van, dat het kan leiden tot bijvoorbeeld depressieve klachten of angst. Een van deze personen is de 21-jarige René. Zij kwam er twee jaar geleden achter dat ze genderdysforie heeft. Na een zomer van het wegdrinken van haar emoties kreeg ze een droom waarin ze zichzelf in de spiegel zal als vrouw. Dit gaf haar een enorm gevoel van opluchting, alsof alle zorgen weg waren.

Die droom heeft haar vervolgens heel hard aan het denken gezet.  Ze is dan ook twee maanden na deze ingeving naar de huisarts gegaan, van waaruit ze werd doorverwezen naar de zogenaamde genderpoli in Groningen. Daar bleken ze alleen het medische aspect van genderdysforie (dus de echte lichamelijke transitie) te behandelen. Na een tweede doorverwijzing van haar huisarts kwam ze terecht bij de genderpoli in Nijmegen, waar ze ook ondersteuning bieden op psychisch vlak rondom genderdysforie. In dit interview praat René openhartig over wat zij de laatste twee jaar heeft meegemaakt.

 

Alles op eigen houtje
Voordat je met het psychologische proces bij de genderpoli mag beginnen kom je op een wachtlijst te staan van zo’n anderhalf tot twee jaar, maar na z’n ingeving over je hele identiteit kun je dat niet eventjes twee jaar aan de kant schuiven. René begon toen dus video’s te kijken van andere transvrouwen zoals Alice Olsthoorn, Jessie Maya en Emma Wagenmans, in de hoop dat zij haar meer duidelijkheid konden verschaffen. Helaas spraken zij vooral over het medische proces, dus is René flink gaan zelfreflecteren. “Ik dacht dan aan de keren dat ik wenste dat ik de volgende dag wakker zou worden als meisje”, vertelt René. “Dat voelde voor mij als een rollercoaster, maar wel een leuke achtbaanrit!”

De diagnose is nooit echt vastgesteld, al zou dit volgens het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) deel zijn van het proces. Toen René na anderhalf jaar eindelijk aan de beurt was kreeg ze daar te horen dat alleen het medische proces werd behandeld. Ze heeft dus alles op eigen houtje gedaan en in de zomer van 2022 staat haar medische behandeling op de planning. Dit wordt een traject van psychologische behandelingen, hormonen en operaties. René wil zelf graag gaan voor een borstvergroting, maar heeft over de geslachtsoperatie nog twijfels, aangezien ze geen dysforie voelt richting haar geslachtsdeel.

Van homoseksuele man naar hakschoenenverslindende powervrouw
Het vertellen aan vriendinnen dat René genderdysforie heeft was voor haar een enorme opluchting, want haar vriendinnen reageerden liefdevol en bij hun kan René zich normaal voelen. Haar ouders heeft ze het pas een aantal maanden later verteld en zij waren nogal sceptisch. Enkele jaren terug was René namelijk uit de kast gekomen als homoseksueel. Haar ouders waren dus bang, reageerden uit angst voor het onbekende en hoopten er eigenlijk op dat het ‘maar een fase’ was.

“Voorheen was ik ook echt wat je een stereotype homo noemt, enorm vrouwelijk, dol op Britney Spears en shoppen. Hierdoor zagen mensen me toen eerder als een object dan een persoon. Een soort komische, karikaturale homo waar je vooral om kunt lachen. Op zich ben ik ook wel een levend stereotype, maar ik ben eerder een Sharpay Evans dan een Ryan Evans.”

Gelukkig accepteert haar familie René nu we om wie ze écht is en zien ze dat ze ook op persoonlijk vlak enorm is gegroeid. Ze is namelijk van een onzekere, zwaar depressieve, slecht verzorgde, ietwat toxische man ontwikkeld tot een zelfverzekerde, vrolijke, hakschoenverslindende powervrouw met nu nog een milde depressie.

René heeft ook nog tips voor mensen die struggles hebben met genderdysforie:

“Ten eerste wil ik benadrukken dat genderdysforie voor iedereen een andere ervaring is, dus wanneer je niet kan relaten aan andere transpersonen, gaslight jezelf dan niet. Wees niet bang dat je gevoelens er niet mogen zijn omdat je niemand kent die hetzelfde ervaart, want jouw gevoel is gewoon 100% jouw ervaring. Onderzoek je gevoelens. Verwerk ze. En uit ze!

Zelf was ik zo ontzettend enthousiast om mij te kunnen kleden als het geslacht dat ik wilde zijn, waardoor ik foute fashion keuzes maakte. Kijk dus een beetje uit als je wilt slayen. Ook belangrijk: gun jezelf de tijd. Er zullen veel kledingstukken zijn die je met liefde draagt in je huiskamer, maar die je op straat juist enorm uit je comfortzone halen, puur omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Fuck anderen! Doe het voor jezelf. In mijn ervaring letten mensen een stuk minder op je dan je denkt. En een gemene opmerking zal je vast weleens meemaken, maar de meeste transfoben zijn net als chihuahua’s; veel gekef maar weinig actie.

En last but not least: wees lekker jezelf. Als kind keek ik enorm op naar extravagante powervrouwen zoals Paris Hilton, Stella van Winx en natuurlijk Cher van Clueless. Nu ben ik er zelf eentje! Mensen zullen altijd wel een oordeel klaar hebben, maar als jij waarlijk van jezelf houdt is je eigen oordeel het enige wat je belangrijk zal vinden. Stay hot!”

 

Kennisbronnen

www.transvisie.nl

Kennis- en zorgcentrum genderdysforie

Lees ook: Hoe het leven van Jess veranderde na haar geslachtsoperatie [interview]

Tags : , , , ,