Review: Nirvana – Nevermind Deluxe Edition

Geplaatst op 8 mei 2012 Door In Artikelen, Lifestyle

Het is inmiddels al weer dik 20 jaar geleden dat Nirvana’s Nevermind op onze miezerige aardbol arriveerde. Vele mensen noemden het een revolutie in de muziek en een geboorte van een nieuwe generatie. Anderen zeiden gewoon dat het een ‘het juiste album, de juiste plek’ situatie was. Maar wat er ook gezegd wordt, iedereen is het er over eens dat het album rockt.

Sinds kort is er een geremasterde ‘deluxe editie’ uitgekomen van dit album. Remasteren houdt in dat men alle opgenomen stukken muziek opnieuw in elkaar gaat plakken met als doel het album beter te laten klinken. Ook heeft het album een aantal b-sides en een extra cd met een aantal studiosessies erop. De Nevermind deluxe editie heeft in totaal 39 tracks. Deze CD is dus met een prijs van rond de twintig euro relatief goedkoop voor de hoeveelheid materiaal die je in handen krijgt. De extra tracks zijn echter wel demo’s en studiosessies en klinken daarom niet altijd even goed. Er is ook wat kritiek op het album omdat de Nevermind Studio Sessies er niet op staan.

Wat het remasteren betreft zijn de meningen verschillend. Het album lijkt dieper te klinken dan de oude versie. De b-tracks klinken niet goed, maar ze geven wel een gevoel alsof je zojuist een schatkist geopend hebt met verboden tracks die vanwege hun mindere kwaliteit ongepubliceerd zijn gebleven. Alle demo’s zijn live of in enkele takes opgenomen waardoor je de altijd goddelijke perfectie van Nirvana en Kurt Cobain’s uiterst heilige stem, die ons allemaal doet treuren dat hij helaas een einde aan zijn uiterst inspirerende leven heeft gebracht, hoort alsof het live is.

Juist de fanatiekelingen, de echte Kurt ‘die-hards’ zijn negatief over de het remasteren van dit album. Zij betogen dat men dit album geremasterd heeft om er geld mee te verdienen. En juist hierdoor is dit album slachtoffer geworden van de zogenaamde loudness-war: de strijd van producenten van muziek om de master op zijn maximale hoogte te zetten zodat het album altijd harder klinkt dan andere albums. Hierdoor klinkt de muziek harder door de radio. Juist om deze reden vinden velen dat het minder klinkt. Hoewel ik geen hoorbare fout heb kunnen opmerken ben ik tegen de loudness-war en vind ik het zonde dat men dit geweldige album heeft verkracht om er geld aan te verdienen.

Dus als je het album Nevermind wilt kopen en de b-sides niet echt interessant vindt moet je zeker het originele album kopen omdat je dan toch het echte werk hebt. Wil je echter je handen leggen op de 27 b-sides op dit album ren dan snel naar de winkel. Voor de mensen die een serieuze Nirvana obsessie hebben is er ook nog altijd de Nevermind super-de-luxe editie te koop. Als je deze aanschaft heb je toegang tot lang onuitgegeven materiaal en een hele bibliotheek aan informatie. Wil je dit super-de-luxe hebbeding in je bezit krijgen dan moet wel even een bescheiden 105 euro neertellen. En het kan natuurlijk nog gekker

Door: Olaf Kroon

Tags : ,

Reacties