Sneakerfan Nick spaart Air Jordans [interview]

Geplaatst op 12 december 2021 Door In Lifestyle, Mode

Veel mensen verzamelen iets, van postzegels of platen tot knikkers of juist sneakers. Vanaf de jaren ’70 werden sneakers alsmaar populairder omdat veel muzikanten, acteurs en atleten ze gingen dragen. Hierdoor is er wereldwijd een echte ‘sneakercultuur’ ontstaan en zijn sneakers een echt verzamelobject geworden. Omdat sommige sneakers in  kleine hoeveelheden worden geproduceerd, is het aanbod vele malen lager dan de vraag. Hierdoor worden deze sneakers voor flinke prijzen doorverkocht.

Dergelijke zeldzame sneakers zijn voor veel sneakerliefhebbers een must-have. Daarom staan veel verzamelaars al vroeg voor de deur van sneakerwinkels of in de digitale rij van webshops om hopelijk dat ene felbegeerde model te bemachtigen. Dit maakt dat het verzamelen (en doorverkopen) behoorlijk lucratief kan uitpakken. Bepaalde gelimiteerde sneakers die voor zo’n €200 in de schappen liggen worden al snel doorverkocht voor een flink hogere prijs. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je keer op keer de zeldzaamste schoenen weet te bemachtigen, je daar een aardige boterham mee kan verdienen. Maar voor veel verzamelaars gaat het niet zozeer om het verkopen en winst maken, maar juist om het uitbreiden van hun verzameling en natuurlijk het dragen van hun favoriete modellen. Een van deze sneakerverzamelaars is de 27-jarige Nick Winkelman uit Arnhem. Met veel enthousiasme vertelt hij ons over zijn alsmaar groeiende verzameling Air Jordans!

Alsmaar groeiende collectie

Met ongeveer 19 paar Jordans en één paar Off-White groeit de collectie van Nick nog steeds. Zijn eerste paar Jordans heeft hij zo’n twee jaar geleden gekocht in Utrecht. “Maar ze komen eigenlijk uit 2011. Dat is het paar dat ik nu aan heb” vertelt hij vol trots.“Het tweede paar was wat nieuwer. Ik kocht nog een paar, omdat het merk me eigenlijk gewoon aansprak. Het verzamelen ook”, lacht hij er achteraan. “Jordans vind ik gaaf door de geschiedenis erachter, want de eerste Air Jordan sneakers werden in 1984 exclusief geproduceerd voor de legendarische basketballer Michael Jordan. Het jaar daarop werden ze ook beschikbaar voor het grote publiek.

“Mijn favoriete paar is het Golden Moments Pack. Deze komen uit 2012 en ik was er al een flinke tijd naar op zoek, omdat ik ze écht heel mooi vind. Het is mijn favoriete en ook mijn duurste paar Jordans. Het zoeken en verzamelen vind ik het allerleukste, maar het dragen en een beetje pronken met mijn schoenen is natuurlijk ook tof. Ik had nog een ander paar, maar die heb ik verkocht om het paar Off-White van te kopen. Het zijn dan geen Jordans, maar een beetje afwisseling is natuurlijk ook leuk. Ik vond ze er cool uitzien dus ik wilde gewoon een paar hebben. Het merk en model is heel anders dan Jordans.” 

 

“Sommige Jordans draag ik een maatje te klein, maar ik draag ze alsnog!” vertelt Nick. “Ik vind ze zo cool dat ik ze alsnog gewoon wil dragen. Momenteel ben ik niet echt aan het zoeken naar een nieuw paar. Soms kom ik ze gewoon tegen en dan besluit ik op dat moment om ze te kopen. Uiteindelijk wil ik wel heel graag nog de Travis Scott ‘Cactus Jack’ Jordans, maar die zijn heel erg duur. Dat wordt dus even goed sparen! Later hoop ik een enorme kast met sneakers in mijn huis te hebben, zodat je ze allemaal mooi kan zien.

Meer sneakerverzamelaars

Benieuwd naar andere sneakerverzamelaars? In het kader van Sneaker Stories Arnhem maakten we meerdere portretten en verhalen van (Arnhemse) sneakerliefhebbers. Bekijk ze hier allemaal!

Dit artikel verscheen eerder in WZine. Lees de 14e editie van WZine hier!

Foto’s gemaakt door Ruben Lammerts

Tags : , , , , , , , ,

Reacties