Sofie (21) zet TikTok in om meer bewustzijn te creëren rondom ADHD

Geplaatst op 29 december 2021 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle

Sofie (21) kreeg op haar negentiende de diagnose ADHD, een zogenaamde aandachtstekortstoornis waar ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking mee is gediagnosticeerd. Er worden globaal drie ‘beelden’ van ADHD gehanteerd, waarbij Sofie is gediagnosticeerd met ‘Overwegend Onoplettend Beeld’, wat betekent dat er vooral sprake is van ernstige en aanhoudende aandachtsproblemen. We spraken Sofie over welke invloed ADHD op haar leven heeft en hoe ze haar bijna 11K volgers tellende TikTok-account gebruikt om meer bewustzijn te creëren rondom haar stoornis.

De diagnose

Al op de basisschool liep Sofie tegen leerproblemen en psychische klachten aan, maar daar heeft ze verder nooit iets mee gedaan. Toen ze op haar negentiende helemaal niet lekker in haar vel zat en van veel dingen een potje had gemaakt, kreeg ze hulp van een ambulant begeleider en van daaruit is ze met een psycholoog gaan praten, waarna een testtraject werd opgestart. Hier rolde vervolgens dus de diagnose ADHD uit. Dit gaf voor haar meer duidelijkheid en ze kon eindelijk aan zichzelf gaan werken. “Voor mij was de diagnose superfijn, vooral omdat mij bepaalde dingen niet lukten die anderen wel makkelijk konden doen. Dit gaf mij allemaal veel meer duidelijkheid.”

Sofie vertelt dat ze zichzelf beter snapt door haar diagnose, ze is minder streng voor zichzelf en daarnaast gebruikt ze medicatie om haar symptomen te onderdrukken. Dat helpt haar vooral heel erg met haar zelfontwikkeling. Ook op school en werk snappen de mensen Sofie nu beter. Eerder vonden ze namelijk dat ze bijvoorbeeld regelmatig onbeschoft overkwam, maar nu snapt haar omgeving dus beter waar dit vandaan komt. Sofie krijgt ook extra hulp als dit nodig is. Zo vertelt ze dat er op haar werk een collega is die veel rekening met haar houdt en dingen vaker uitlegt als ze iets niet snapt.

ADHD in het dagelijks leven

Als je Sofie eerder zou hebben gevraagd of ze moeite had met dingen in het dagelijks leven zou ze ‘nee’ hebben gezegd, maar ze heeft wel veel geworsteld. Zo was ze vaak aan het dagdromen, vergat ze bijna altijd haar spullen en met het onthouden van afspraken had ze ook de grootst mogelijk moeite. Ook kwam ze nooit op tijd, want in haar hoofd had ze namelijk alle tijd van de wereld terwijl dit in werkelijkheid niet zo was.

“Ik heb altijd wel vrienden om mij heen gehad, maar hield toch altijd in mijn achterhoofd: wees dankbaar dat ze überhaupt vrienden met je willen zijn”, vertelt Sofie. Deze gedachte had ze vooral omdat ze zelf dingen soms nét iets anders zag en vaak ineens over iets begon te praten omdat ze daar op dat moment dan aan dacht. Een fantasierijk brein noemt ze dat zelf graag. Vaak keek ze dan naar vriendinnen en die waren dan met hele andere dingen bezig, zoals jongens en school. Het leek voor haar dan alsof dat allemaal vlekkeloos verliep in hun hoofd. Hierdoor begon Sofie dan vaak te twijfelen over waarom ze juist met haar vrienden wilde zijn.

Maar zo’n fantasierijk brein heeft zo ook zijn voordelen. Zo is Sofie namelijk goed in het schrijven van gedichten en verhalen. Zelf zegt ze daar het volgende op: “fantasie maakt de wereld toch een beetje leuker en dat is wel nodig in deze tijd. Ook vind ik zelf wel dat ik humor heb, dus dat speelt ook wel een belangrijke rol in mijn dagelijks leven.”

Het stukje hyperfocus is de andere kant van ADHD waar ze mee dealt. Zo kan Sofie als ze iets heel leuk vindt er urenlang mee bezig zijn en haar omgeving en de tijd volledig vergeten. De dingen die ze dan bedenkt en maakt voert ze dan ook helemaal tot in detail uit. Momenteel is ze superdruk bezig met schilderen, maar ook met TikTok, waarop ze onder andere haar kennis en ervaringen rondom ADHD deelt. “Dat vind ik erg interessant maar ook belangrijk om te doen. De stap voor mensen om naar de huisarts of psycholoog te gaan is vaak erg groot. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag om mensen te helpen die stap te durven maken.

Naast de dingen die leuk zijn om te doen, zijn er ook veel dingen die saai zijn voor Sofie in haar dagelijks leven. Dit gaat van aankleden tot aan opruimen en van huiswerk maken tot aan tandenpoetsen. Mensen met ADHD hebben namelijk een tekort aan dopamine, een stofje in je lichaam dat zorgt dat we actie ondernemen en ergens aan gaan beginnen. “Als ik iets niet superleuk vind, maakt mijn brein niet genoeg dopamine aan waardoor de taak heel zwaar en moeilijk aanvoelt, iets waar ik in mijn dagelijks leven erg vaak tegenaan loop.”

Bewustzijn creëren over ADHD met TikTok

Sinds de diagnose ADHD is Sofie meer hulp gaan vragen met dingen waar ze moeite mee heeft. Ze heeft steeds meer leren accepteren dat ze nou eenmaal niet alles zelf kan oplossen. Ook is ze medicatie gaan nemen om haar eigen hoofd een beetje te ontlasten en is ze zich gaan inlezen over haar diagnose. Zo ontstond gaandeweg het idee om TikToks te gaan maken, met succes overigens. Sofie’s account tikt ondertussen al bijna 11K volgers aan.  Op deze manier bereikt ze dus een grote groep mensen die ze kan informeren over ADHD. Haar volgers leren van haar, maar ze leert op deze manier zichzelf eigenlijk ook steeds beter kennen. Sofie krijgt via haar socials vaak vragen en aanvragen van mensen of ze een bepaalde video kan maken over ADHD, iets waar ze graag gehoor aan geeft.

Tips van Sofie

Afsluitend heeft Sofie ook nog wat tips voor mede-ADHD’ers en mensen die vermoeden een aandachtstekortstoornis te hebben;

“Je bent perfect zoals je bent, een regenboogmuis tussen allemaal grijze muizen. Wanneer je merkt dat het je allemaal teveel wordt, praat met de mensen om je heen en zoek hulp, want dat verdien je! Heb je het vermoeden dat je ADHD hebt? Dan kun je je natuurlijk laten testen. Dat gaat zo’n beetje als volgt: je krijgt vragenlijsten over de verschillende klachten die je hebt. Daarna krijg je vragenlijsten over de kenmerken van ADHD in je kindertijd en volwassentijd. Ook je ouders of verzorgers krijgen deze vragenlijsten, dit om meer informatie over je ontwikkeling als kind in kaart te brengen. Daarnaast kan het ook nog zijn dat iemand van je school of werk een vragenlijst moet invullen en tot slot moet je een test afnemen op locatie waarbij je concentratievermogen wordt getest.” Meer informatie over de signalering, screening en diagnostiek van ADHD kun je hier lezen.

Mocht je meer informatie willen over ADHD en heb je Tiktok, volg dan Filosofiex.

 

@filosofiexIk kreeg via insta vaak de vraag naar mijn ADHD verhaal. Ik vind het een beetje eng, maar hoop iemand te helpen? ##fy ##fyp ##adhd ##adhdawareness ##life♬ original sound – Sarah Cothran

 

@filosofiexADHD en ENERGIEDRANK ##ADHD ##energydrink ##energiedrank ##dopamin ##dopamine ##adhdawareness ##adhdtiktok ##selfcare ##awareness♬ 3 minutes – StMooY7

Tags : , , , , , , , , , ,