Studentenreisproduct voor mbo’ers onder de 18 jaar

Geplaatst op 6 oktober 2016 Door In Hulp & Info, Lifestyle, Scholenspul, School & Opleiding

Veel mbo’ers onder de 18 jaar wonen nog bij hun ouders. Ze reizen dagelijks naar school en voor veel leerlingen betekent dat een dure treinrit. Vanaf 1 januari 2017 kunnen leerlingen een studentenreisproduct als gift krijgen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het studentenreisproduct aanvragen en binnen 10 jaar je opleiding afmaken. Het is belangrijk dat je dit aanvragen al een paar maanden van te voren doet. Het duurt namelijk een tijdje voordat het is geregeld.

Studentenreisproduct MBO

Aanvragen in 5 stappen
Het eerste wat je vandaag al kunt regelen is het aanvragen van je DigiD mét sms-controle. Dit is in Nederland niet verplicht maar wel heel handig om te hebben. Er is namelijk een grote kans dat je deze vanaf je 18e vaker nodig gaat hebben voor verschillende dienstverleningen. Het aanvragen duurt een paar dagen omdat je via de post een activeringscode krijgt. Dus doe het gewoon nu via www.digid.nl.

Je hebt ook een persoonlijke ov-chipkaart nodig mét foto. Als je die al hebt hoef je natuurlijk geen nieuwe aan te vragen. Geen ov?, dan kun je deze bestellen via www.ov-chipkaart.nl/home.htm.

Als het regelen van een DigiD gelukt is kun je inloggen op mijn DUO. Via het kopje ‘mbo’er’ ga je naar ‘studiefinanciering aanvragen’. Als je dit gaat doen is het handig dat je praktische informatie over je opleiding bij de hand hebt, zoals bijvoorbeeld de begindatum van je opleiding.

Pas in november krijg je een brief van studentenreisproduct.nl waarmee je het studentenreisproduct aan je ov-chipkaart kunt koppelen. In de brief staat hoe je dat kunt doen. Het staat ook duidelijk en stapsgewijs uitgelegd op http://www.studentenreisproduct.nl.

Vanaf december kun je het studentenreisproduct activeren bij een NS ophaalautomaat. Let op! Deze is pas vanaf 1 januari 2017 geldig.

Uitleg DUO
Als het nog niet helemaal duidelijk is staat hieronder een filmpje dat DUO online heeft gezet waar het met een animatie wordt uitgelegd. Natuurlijk kun je ook op de site van DUO en studentenreisproduct kijken waar alle informatie duidelijk te vinden is.

Beeld: franklinheijnen

Tags : , , , , ,

Reacties